Gebeurd

Pay it forward

We liepen langs de Prinsengracht toen een man op een fiets bij ons stopte. Hij vroeg in het Engels of we misschien 50 eurocent hadden. Mijn zus en haar vriend liepen al enkele passen verder. In Amsterdam word je wel vaker aangesproken door mensen die wat kleingeld willen. Om de een of andere leek deze jongeman anders. Zonder al te veel tijd te verliezen dook ik in mijn handtas en viste een muntstuk van 50 cent uit mijn portofeuille. “Thank you so much!” was zijn antwoord hierop. “Do you want a kiss in return?” stelde hij bloedserieus voor. Ik schudde lachend mijn hoofd en liep achter mijn zus en haar vriend aan. Mijn zus had die “wat doe je nu?” blik in haar ogen. Je weet wel, een beetje een afkeurende blik. “Kijk, misschien heb ik op een dag ook een keertje 50 cent nodig en nu dat ik dat aan die man heb gegeven, gaat zich dat ooit wel een keertje terugbetalen,” probeerde ik uit te leggen. Het hele pay it forward en karma principe dus.

Later die dag nam ik de twee tortelduifjes mee naar De Blinker, een brasserie van een theaterhuis waarmee mijn stageplek een vriendschappelijke relatie heeft. Meteen toen ik binnenkwam zag ik een hele hoop mensen van mijn stageplek. De zus stelde voor boven te gaan zitten, iets meer uit de rook. Ja, hier mogen ze nog roken in cafés en restaurants. Daar zaten we dan, hoog en droog, uit de rook. Opeens stond H. bij ons. “Nou, Vlaamse Engel,” zei hij, “Neem het er maar goed van, want dit etentje is voor onze rekening,”. Eh? Uhm… Ok dan. Mijn zus, haar vriend en ik hebben onze buikjes rond gegeten en we hebben er niet eens voor moeten betalen.

Pay it forward (of is het eerder Pay it back?) op z’n best! Mijn zus was er ook zwaar van onder de indruk. 😀 Moraal van het verhaal: geef op tijd en stond eens wat kleingeld aan je medemens. 😉

You Might Also Like

 • Eiko

  Superleuk!!!
  Vroeg je z’n gsmnummer of emailadres?
  Je gaat daar nu toch vaak zitten zo om hem weer te zien?
  😉

 • depolle

  ik probeer, maar die kudde zwervers in Antwerpen kan ik als arme student niet allemaal helpen.
  Ik heb me voorgenomen om relatief veel geld te stoppen in een goed doel eens ik werk, ter compensatie.

 • Mirthe

  Ik heb overlaatst ook eens een euro aan een vriendelijke madam gegeven, maar ik meen me niet te herinneren dat ik daarvoor iets terug heb gehad.

  Hopelijk moet dat nog komen 😉

 • Sanne

  Mooie gedachte 🙂 Als het goed is, wordt in Nederland vanaf volgend jaar ook niet meer gerookt in restaurants en cafés.

 • Verbeelding » Pay it forward II

  […] Ik zag de vrouw zitten toen ik de GB binnen liep. Ze zat op het bankje, zich op te warmen. Ik knikte haar glimlachend toe. Ze stond wel vaker aan de ingang van de winkel, met een plastic bekertje in haar hand te bedelen. Ik bedacht dat ze met deze kou wel wat extra kon gebruiken. Het wisselgeld dat ik zou krijgen op een maaltijdcheque van 5€ zou in het bekertje van de vrouw verdwijnen. Ach, ik heb wel vaker van die rare aanvallen van vrijgevigheid gehad, zonder er bij stil te staan. Ik denk nog vaak terug aan die ene dag in Amsterdam dat mijn zus en haar man op bezoek waren en dat ik werd aangesproken door een  man die 50cent vroeg. Ik ga hem die zonder na te denken en die avond werden we door mijn financieel directeur getrakteerd op een etentje. Niet alleen voor mezelf, maar ook mijn zus en haar man moesten geen cent betalen. Pay it forward. […]

 • Pin It on Pinterest