Gebeurd

Rijexamen

Een paar dagen geleden liet vriendin K. weten dat ze voor haar theoretisch rijexamen aan het leren was. Een beetje tegen haar zin wel, maar het was dat of nooit meer een lift krijgen van haar vriend. Normaalgezien doet ze vandaag haar examen. Gisteren waren we er even over bezig op msn en toen liet ze weten dat ze nog steeds maar 37 op 50 haalde bij het proefexamen van de KBC. Je moet 41 op 50 behalen om te slagen. Dus ik besloot haar een beetje op te peppen door die test te doen en te laten zien dat het véél erger kon. Bij de eerste keer had ik 30 op 50. Ik had erger verwacht. Veel erger. Een poging later zat ik al aan 39 op 50. Nu heb ik het net nog een keertje geprobeerd (er is hier verf aan het drogen en ik moet tijd doden) en kwam ik uit op 47 op 50. Uhm… Juist ja.

Ik heb nooit echt auto-rij-ambities gehad. Ik hou van het openbaar vervoer. Uhu. Geloof het of niet. Ik hou er zoveel van dat ik er potdekke zelfs mijn eindwerk rond heb gemaakt (ik moet dat nog altijd een keertje online zwieren zodat iedereen er van kan meegenieten). De liefde is dus wel zeer groot. Natuurlijk hebben al miljoenen mensen mij er op gewezen dat je best een rijbewijs hebt om werk te vinden en dat je het best leert als je nog jong bent. Het eerste vind ik een redelijk argument, het tweede begrijp ik absoluut niet. Blahblahblah. Zelfs dan nog heb ik zoiets van “meh… whatevah!”. En ja, daar maak ik dan helemaal het talk to the hand cause the face so won’t listen gebaar bij. πŸ˜› Maar nu ik zonder enige voorkennis zo scoor op dat proefexamen, heeft me dat wel even aan het denken gezet. Dat proefexamen, in welke mate komt dat overeen met het echte examen? Geeft dat een realistisch beeld?

Als ik het in mijn hoofd haal dat theoretische rijexamen mee te doen deze zomer, dan ga ik toch nog even een boekje er bij nemen. Kwestie van alles eens deftig door te lezen. Maar eigenlijk is het toch allemaal logisch, of ligt dat nu aan mij? Het is een kwestie van kijken en je gezond boerenverstand gebruiken. Of ligt dat nu echt aan mij? Dit zeg ik alleen over het theoretische gedeelte. De praktijk dat is waarschijnlijk een ander paar mouwen. Maar ik hou me vast aan de gedachte dat het niet erger kan worden dan bij de Zus. Die reed doodleuk bij haar tweede rijles over een gracht. Uhu. Over een gracht. De voorwielen van de auto aan de ene kant, de achterwielen aan de andere kant. Erger dan dat kan het bijna niet. Sorry, Zus, maar het blijft stiekem wel grappig. πŸ˜€

You Might Also Like

 • Kimmi

  Ik had op men 18de men rijbewijs. En ik zou het voor geen geld ter wereld nog willen missen :p Er werd mij toen ook aangeraden om het zo snel mogelijk te doen omdat ze alles alleen maar moeilijker gingen maken (theorie meer vragen, praktijk alles op de openbare weg). Men ex wou ook zijn rijbewijs niet halen, was allemaal niet nodig .. tot hij het had πŸ˜‰ Serieus, men auto is men vrijheid! πŸ˜€

 • Bram

  En ik die dacht dat ik de enige was die geen rijbewijs wil omdat het openbaar vervoer meestal goed genoeg is! Goed zo, en houden zo!

 • priegelaar

  Over een gracht? Hoe is ze daarin gelukt?

  Een rijbewijs is handig, een eigen auto nog meer, maar toch heb ik al van die momenten gehad waarop ik liever mijn auto kwijt dan rijk was. Het liefst van al fiets ik, maar vanaf dat het nu een klein beetje aan het regenen is en ik moet ergens naartoe, dan is die auto natuurlijk heel verleidelijk. Hij is een vrijheid, maar ook een last.

  Eenmaal je trouwens echt zin hebt om je rijbewijs te behalen, zal het normaal makkelijker gaan, dan dat je het nu tegen je goesting zou moeten doen. Hier thuis verplichten ze niemand om het te halen, dat vind ik goed. We moeten het wel zelf betalen.

 • Cosmas

  Goh

  Ik heb ondertussen al een jaar of 6-7 mijn rijbewijs en sinds een dik jaartje ook een eigen wagen, en ik moet zeggen ik zou het niet meer kunnen missen! Al heeft het openbaar vervoer ook wel zijn charmes hoor. Voor mij persoonlijk was de keuze snel gemaakt. een dik uur met het openbaar vervoer onderweg zijn of op 20 minuten met de wagen op het werk toekomen…

  anyhow, uit nieuwsgierigheid heb ik de test ook eens gedaan. Ik ben geslaagd, maar maar nipt… 41/50, vind eigenlijk dat de vragen niet altijd duidelijk zijn opgesteld, nuja, zal wel aan mij liggen. Of het de werkelijkheid benaderd weet ik niet echt, in mijn tijd was het zo nog met lichte en zwarte overtredingen πŸ™‚
  Het examen mag iemand echter niet afschrikken om het niet te doen!

 • Flater

  Ik heb mijn rijbewijs. Behaalt toen ik net geen 36 jaar oud was. Veel te oud dus πŸ˜‰ De enige reden dat ik een rijbewijs heb, is voor het geval iets met mijn ouders zou gebeuren. Zelf rij ik eigenlijk niet zo graag met een auto en vind dat ding ook niet echt een grote vrijheid – eerder een last. Geef mij maar mijn fiets. πŸ™‚

 • Anne

  Het eerste dat ik wilde toen ik 18 werd, was mijn rijbewijs.
  Het laatste dat ik wilde/wil is een auto.
  Ik wil kunnen rijden, maar hoef daarom niet zelf zo’n vierwieler te hebben.

  Het probleem met die theoretische examens is dat je echt heel goed moet opletten op wat er op de foto staat.

  vb : als er een bord staat waardoor je er niet in mag in die straat is dat niet perse het juiste antwoord, Je doet het wel juist, maar je antwoord is niet juist…
  Dus gezond boerenverstand moet je altijd laten samengaan met theoretische kennis uit den boek.

 • Goya

  Het is inderdaad 80% logica, maar redelijk veel vragen komen uit de overige 20% die je zonder ze te memoriseren niet in je hoofd hebt.
  Remafstanden, zichtbaarheden, diepte van de bandprofielen… Voor jou misschien parate kennis, voor mij toen niet πŸ™‚

 • Anneleen

  Bij mijn eerste rijles (zo’n half jaar terug) reed ik door iemands tuin…. En ik hou echt niet van autorijden! Binnenkort ga ik voor mijn praktisch examen… bah!
  Theorie-examen is zoals Goya zegt vooral uit die 20% die je moet leren uit het boek (hoewel… ik heb gewoon de dag vooraf het boek doorlezen, en ik was erdoor :))

 • yab

  Ik ben de dag voor mijn theoretisch rijexamen tot zeven uur ‘s morgens op stap geweest en ‘k was er zonder problemen en met minimale ispanningen door. πŸ™‚ De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat mijn theoretisch examen gedaan heb ten tijde van de zware en lichte overtredingen. Ik heb mijn rijbewijs al jaren, maar rij uiterst zelden. Toch denk ik dat je best nu even doorbijt en dat rijbewijs haalt. Het is handig om achter de hand te hebben. ‘t Is niet omdat je een rijbewijs hebt, dat je een wagen moet kopen en nooit meer het openbaar vervoer mag nemen.

 • Isabel

  Hopelijk behaal ik snel mijn rijbewijs. Ik vind de rijlessen toch niet altijd even simpel hoor!

 • Pin It on Pinterest