Gebeurd

Vloamsch

Af en toe worden wij hier een keertje naar de andere kant van Amsterdam gestuurd om een doos flyers of boekjes op te halen. Gisteren moesten we op zoek naar Theater Bellevue. Ikhad het adres de dag ervoor opgezocht. Leidsekade. Geen theater op de Leidsekade. De weg vragen leverde een wel zeer vreemd antwoord op: “Dat theater wordt afgebroken,”. Een ‘nou breekt mn klomp’ was hier meer dan terecht. Wij waren dus op zoek naar een theater dat eigenlijk misschien niet meer bestond. Fijn. Dus daar reden wij dan, ergens in Amsterdam, terwijl het plots ijzig koud was. Na een half uur, drie kwartier besloten we het dan toch maar op te geven en met hangende pootjes en koude rillingen terug te gaan naar de Brakke Grond.

Wat bleek? Er zijn twee Leidsekades. Jawel. Logica zelve. De Leidsekade wordt in twee gesplitst door een gracht. Laps. Goed bezig daar. Dus E. en ik in de middag terug. Intussen voelde ik me zo slecht als uhm… een slechterik. Een beetje ziekjes, om het met andere woorden te zeggen. En dan terug op die fiets waar het ijskoud was. Ik heb dringend een tussenseizoen jasje nodig… of een sjaal. Maar goed, deze keer vonden we het theater wel. De achterkant van het gebouw zijn ze aan het renoveren, de kant van Theater Bellevue is nog gewoon toegankelijk.

We kregen de doos van een jonge meid en terwijl ze aan het praten was hoorde ik een verdachte a. Ja, een a. Je weet wel, die scherpe Antwerpse a, die bedoel ik. Ik dacht dat ik het mij inbeeldde. Misschien kwam ze uit een ander deel van het land waar ze ook met zo’n a spreken, maar eerlijk gezegd zou dat me ten zeerste verbaasd hebben. Uiteindelijk was E. het die vroeg aan het meisje of ze ook een Vloamsche was. En jawel hoor. Ze woonde al acht jaar in Amsterdam en sprak dus een rare mengtaal, maar die Antwerpse a was er nog steeds niet uit. Ha! Er verstopt zich hier echt een Vlaming achter iedere hoek en gracht. 😛

You Might Also Like

Pin It on Pinterest