Gebeurd

Juffrouw Kathleen

Al jaren aan een stuk wordt er te pas en te onpas zowel door mensen die me goed kennen en door mensen die me minder goed kennen gezegd dat ik goed les zou kunnen geven of dat ik leerkracht zou moeten worden.

In het vijfde middelbaar deed ik een presentatie over Ierland tijdens Engels. In het vijfde middelbaar was ik de stilste van de klas, geloof het of niet. Blijkbaar maakte ik een verpletterende indruk met mijn presentatie, zodat ik het hoogste cijfer van de klas kreeg. Vervolgens vroeg de leerkracht doodserieus aan mij of ik al had nagedacht om leerkracht te worden, want ik deed dat echt ontzettend goed.

Tijdens de zomer tussen mijn tweede en derde jaar journalistiek heb ik bijles webdesign gegeven aan een meisje dat ik tegenwoordig een hele goede vriendin mag noemen. Ook zij liet me weten dat ik wel zeer goed was in dingen uitleggen met veel geduld en kalmte en wat nog niet. Ze begreep Dreamweaver plots beter. Op haar herexamen haalde ze een 15 op 20 en besloot ze dus om Online te gaan doen, in plaats van Print dat ze eerst wilde gaan doen omdat ze niet zo goed overweg kon met webdesign.

Ergens vorig jaar zat ik op een verloren moment in een montageruimte samen met een jongen uit een andere klas. Ik ken hem vaag en aangezien ik af en toe zo’n keertje een sociale bui heb, was ik bij hem gaan zitten en was een beetje aan het praten. Plots vroeg hij me compleet out of the blue of les geven niet iets voor mij was. Hij had zelf ooit een jaar lerarenopleiding gevolgd.

Later dat jaar kwam ik een andere jongeman tegen die ik beter en beter leerde kennen. Hij vroeg me ook op een dag, ook compleet out of the blue of lesgeven niet iets voor mij was. Ik leek hem het type dat les zou geven in een land waar onderwijs niet zo voor handen is. Heel heel stiekem zou ik dat nog zien zitten, zo een schooltje in India of op het platteland in China. Absoluut geen eenvoudig leven, maar wel meer dan de moeite waard, me dunkt.

En gisteren vroeg mijn TanTan (*zwaait naar TanTan die meeleest* – de vraag is, wie van mijn familie leest er hier nog niet mee?!) of dat eigenlijk niets voor mij was, zo lesgeven. Dat gebeurde net nadat ik nichtje T. (*zwaait naar nichtje T.) wat wegwijs had gemaakt in Fotosjop.

Zo. Is het dan een vreemde afwijking bij die mensen of is er iets aan mij dat “leerkracht” roept? Ergens zou ik het ontzettend leuk vinden om les te geven, maar niet fulltime. Halftijds lesgeven en daarnaast kunnen doen wat ik nu doen, dat zou eigenlijk perfect zijn. Goed. Waar kan ik een d-cursus volgen? 😛

You Might Also Like

  • Bram

    Een D-cursus? Nergens meer! Een specifieke lerarenopleiding, zowat overal. Die dingen duren spijtig genoeg wel twee jaar 🙁

  • Mirthe

    Bij ons kan je na je opleiding zo’n cursus volgen. Die duurt 1 jaar, met twee lesdagen per week (dacht ik toch).

  • sed

    Ooow de oude lay-out terug 😀

  • Pin It on Pinterest