NaNoWriMo

NaNoWriMo II

De kogel is door de kerk. Ik doe écht mee. Ik weet niet of ik de 50 000 woorden ga halen omdat ik een week op vakantie ga, maar ik ben er mentaal wel klaar voor. Vroeger beginnen is geen optie. NaNoWriMo, de No staat voor November, niet voor “de week voor November”. Het is een van de regels dat je niet op voorhand mag beginnen, want alles wat je voor 1 november hebt geschreven telt niet in je wordcount. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat je ontzettend kwaliteitsvol schrijft. Bij NaNoWriMo is het echt de kwantiteit die telt. Het moet uiteraard wel een verhaal zijn, maar spellingsfouten en dergelijken zijn toegestaan. Compleet onzin is ook toegestaan. Daarom is december de edit maand. 😛

De grote checklist:
– Ik heb een verhaal en ja, beste dames en heren, het is semi-autobiografische chicklit. Dum Dum Duuuuumm… Hou jullie maar vast aan de takken van de bomen.
– Het plot is al héél kort en héél vaag uitgeschreven, maar het is er. Ik weet wanneer er welke plotwending zal plaatsvinden, ik weet hoe het begint en hoe het eindigt en ik weet ongeveer wat er tussenin gebeurt. Vroeger schreef ik nooit verhalen aan de hand van een scenario. Misschien daarom dat ik nooit heel erg ver kwam.
– De personages hebben al namen en beroepen gekregen en al in beperkte maten een persoonlijkheid.
– Het Vriendje is ingelicht over de plannen. Volgens mij zal het niet zo’n dramatische gevolgen hebben. Ik schrijf terwijl hij muziek maakt of hij maakt muziek terwijl ik schrijf. Aaah… harmonie. 🙂
– Ik heb een paar mensen gevonden in Leuven die ook deelnemen, dus als ik het tegen eind november niet meer zie zitten, dan kan ik altijd even afspreken met hen om dan even aan peptalk te doen. En anders zaag ik gewoon op mijn blogje dat ik het niet meer zie zitten en zo en dan zorgen jullie wel voor de nodige peptalk.
– Ik heb getest hoeveel woorden ik kan schrijven in vijf minuten tijd, zonder na te denken en zonder mij druk te maken in leestekens, spellingsfouten en dergelijk. Driehonderd woorden in vijf minuten. Dat zit dus goed. Uiteraard zal dat wat minder zijn als ik moet rekening houden met personages en plotwendingen en zo, maar laten we positief blijven en zeggen dat dat dus goed zal gaan.
Edit// Intussen ook uitgetest hoeveel woorden ik kan schrijven in een uur en een klets. Ik ben tot aan 2800 woorden geraakt. Dat is ongeveer 5 pagina’s in 12 punten in Word. Go me! Nu moet ik dat verhaal nog tot een goed einde brengen. Eerlijk gezegd is dat het langste stuk fictie dat ik sinds zéér lange tijd heb geschreven. Het heeft me zo’n deugd gedaan. Terwijl ik aan het schrijven was, was er heel de tijd een stemmetje in mijn hoofd “Waarom ben ik hier ooit mee gestopt?!” aan het gillen. Ik weet het nog steeds niet, maar ik vind het wel heerlijk dat ik die passie terug heb gevonden.
– Ik heb een titel en titels zijn altijd het moeilijkste bij mij. Dus hoera! Een titel!
– Als ik vastzit zullen er vreemde personages hun intrede doen in mijn verhaal. Het eerste vreemde personage dat zijn neus zal laten zien als ik vastzit is een vampier. Of een piraat. Ik ben er nog niet helemaal uit. Misschien een Vampiraat. Yeah!

Nog op de to-do-lijst:
– Huisgenoten verwittigen en waarschuwen voor mogelijke filevorming van borden, glazen en dergelijken in de afwasbak en mogelijk asociaal gedrag. 😉
– Een manier vinden om makkelijk af en toe eens wat te kunnen schrijven in Praag. Ik heb ergens nog een Palm Zire72 rondslingeren. Misschien is dat een optie.
– Koekjes inslaan.

Mogelijke problemen die er voor kunnen zorgen dat ik de 50 000 niet haal:
– Een week op vakantie gaan. Ik ga proberen de eerste week toch zeker al aan de 15 000 woorden te zitten en dan na Praag heb ik nog twee weken waarin ik volle bak kan schrijven.
– Interesse in mijn verhaal verliezen.
– Alles altijd willen herlezen. Dat gaat nog het moeilijkste zijn. Ik weet nog niet hoe ik dit ga aanpakken. Op het NaNoWriMo forum heb ik gelezen dat er mensen zijn die hun tekstkleur in het wit zetten en dan zo schrijven. Zo kunnen ze helemaal niet terug lezen. Misschien nog niet zo een slecht idee.
– De backspace te veel gebruiken. Ik heb gemerkt toen ik die 2800 woorden schreef dat ik regelmatig te lang nadacht over formulering en dan de backspace gebruikte om terug te gaan, woorden te verwijderen, aan te passen, terug te schrijven en zo voorts. Dus de backspace moet off limits worden.

Nog een waarschuwing:

– Het kan zijn dat de maand november een zéér stille maand op dit blogje wordt en als ik dan blog zal het gaan over of Praag of NaNoWriMo. Maar ik heb mezelf voorgenomen het verhaal zelf hier niet te plaatsen. Dus misschien is het best als jullie mij in november even negeren. Tijdelijk zo. Ik beloof het goed te maken in december. 😉

Ik heb er eigenlijk zin in. Geloof het of niet, ik ben echt de dagen tot 1 november aan het tellen.

You Might Also Like

 • vleervlinder

  go go kathleen! (peptalk op voorhand, al was dat nog niet nodig zeker 🙂 )

  een vampiraat is in ieder geval een supercool idee 🙂
  en misschien stroom zetten op de backspace? 😉

 • Mirthe

  We gaan het toch ooit te lezen krijgen zeker? 😉

 • Valérie

  oooh , super !!! Veel succes ermee!
  ‘k moet zeggen, door dit te lezen krijg ik er ook wel meer en meer zin in 🙂

 • tijdtussendoor

  Dat klinkt zeer intensief, succes!

 • Tom

  Goed zo! Je hebt al meer plot dan ik zelfs dan 🙂
  Er is ook een nederlandstalige chatroom als je peptalk nodig hebt.. En geloof het of niet, maar de meeste mensen haken af na een week of 10 dagen, niet naar het einde van november toe. Dus eens je 2 weken ver bent, loopt het vanzelf!
  Veel plezier!

 • Valerie

  Leuk, nog een Nano-er! Ik ga het ook proberen – voor het eerst. Alleen begin ik de eerste week al met een proefwerkweek dus dat is niet erg veelbelovend. Maar succes alvast!

 • Bob

  De No staat voor Novel, niet voor November

  NaNoWriMo

  NationalNovelWritingMonth

  anyways, veel succes, ik doe nu ook mee ! spannend. Ik hoop dat je het haalt.

 • Pin It on Pinterest