Uncategorized

Zeeën van tijd

Gisteren vroeg Kimmi in een reactie hoe het eigenlijk komt dat ik zoveel tijd heb. Het is niet de eerste keer dat ik die vraag krijg. Blijkbaar is het opvallend dat ik veel doe en dat ik per dag net als de meeste mensen maar 24 uur heb. Ik ben inderdaad met 101 dingen bezig. De ene avond ben ik aan het naaien, de andere ben ik aan het tekenen en nog een andere avond zit ik met wat geluk een verhaaltje te schrijven. Tijd, sja, dat is bijzaak, want als je iets graag doet, dan maak je daar tijd voor vrij. Uiteraard is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Maar goed, ik zal jullie mijn geheimpje vertellen waardoor ik flink wat tijd win. Ik kijk geen teevee. Iedereen in grote shock. Vraag me niet hoe dat papiermaatje dat gewonnen heeft bij De Bedenkers er uit ziet, vraag me niet over wat De Smaak van de Keyser gaat, vraag me niet wat Henk Rijckaert heeft uitgespookt in Zonde van de Zendtijd. Ik zou het niet weten, want ik heb nog nooit naar deze programma’s gekeken. Series zoals House of Pushing Daisies of Heroes die bekijk ik op dvd. Ik weet dat ik die wil zien, maar ik wil niet gebonden zijn aan de uren die de teevee mij oplegt, dus doe ik het zo. Dan kan ik zelf kiezen wanneer ik zin heb in een aflevering of twee of drie.

Teevee is iets vies. Je zit dan in je zetel en je kan niets anders doen dan naar dat scherm kijken. Zodra je met iets anders bezig bent, valt de teevee op de achtergrond. Het gebeurt wel dat ik de televisie aan zet als ik aan het naaien ben, maar dan luister ik en kijk ik niet omdat ik anders uiteraard niet kan zien wat ik aan het doen ben. Een naald in je vinger en bloed dat alle kanten uitspuit? Bwaah, toch liever niet. En televisie maakt je ook niet echt creatief. Tenzij je Martha Stewart kijkt en mee letters uit sponzen snijdt of zoiets. Ik vind dat teevee de creativiteit zelfs een beetje vermoord. Je moet niet nadenken, je moet zelf niets verzinnnen, het wordt je op een blaadje gepresenteerd. Jij moet gewoon zitten en kijken. En dat, allerliefste kijkbuiskindertjes, haat ik met een passie. Dus… geen teevee.

Probeer het maar eens een week om geen teevee te kijken. Je zal zelf merken dat je opeens zeeën van tijd hebt. Wat zeg ik, oceanen ja!

You Might Also Like

 • Zofie

  Idem hier.
  Ik volg geen programma’s.
  Hoe dat papiermaatje eruit ziet heb ik gegoogled en deze namiddag toevallig op het nieuws gezien.
  Als ik een serie leuk vind en begin te kijken, gegarandeerd dat ik het de week erop gewoon vergeten ben.
  TV vind ik tijdverspilling..
  Heb 2 jaar geleden kabel aangeschaft voor een ex..
  DVDspeler is een super uitvinding 😉
  Ik heb ook tijd om alles te doen wat ik wil. 🙂

 • Kimmi

  Allemaal goed en wel .. maar ik kijk amper tv :p Ik kijk graag ‘n half uurtje naar Thuis omdat ‘k dan toch ff verstand op 0 wil zetten en that’s it. Probleem is dan bij mij eerder internet denk ik .. Facebooken, blogs lezen, forums enz.

 • yab

  Hmm, ik kijk ook geen tv, maar zeeën van tijd, neen, dat heb ik toch niet.

 • vleervlinder

  Ik kijk bijna geen tv en toch kom ik tijd te kort… en dat ligt bij mij ook eerder aan internet. Mails checken, rondneuzen op Flickr, blogs lezen…
  En de tijd die ik dan nog over heb breng ik meestal door met niet kunnen kiezen wat ik ga doen 😉

 • Ntone

  Ik heb ook al jaren geen tv, en mis het geen seconde… alleen doe ik soms zeer onnuttige dingen met mijn vrijgekomen tijd 🙁

 • StijnD

  Enkel House en Bones dat ik volg.
  Voor de rest staat de beeld- en klankdoos enkel op om achtergrond geluid te geven.

  Iets als ‘The IT Crowd’ moeten we de komende *tig jaar toch niet op de Belgische tv verwachten, en waarom kijken naar iets van mindere kwaliteit als je al die films op je HD hebt staan. Familieleden vinden ‘digitale tv’ geweldig, omdat ze hun films kunnen pauzeren…
  Ik kan dat op m’n laptop al jaren.

  Maar die vrijgekomen tijd wordt afgesnoept door ‘t Unif … *zucht*

 • Tom

  Ik kijk ook al sinds ~7 jaar geen tv, omdat ik die op kot niet had, en in het weekend is nagenoeg niets. Nadeel is wel dat je actualiteit mist als je die niet begint te lezen op het internet, maar rara, lezen op het internet is net zo min creatief als zitten voor het nieuws..
  Het is niet omdat je geen tv kijkt, dat je opeens creatief bent 🙂 Je moet internet ook kunnen mijden..

 • Karen

  Boh ik kijk wel tv ja. Maar nu niet dat ik niet kan zeggen: vanavond niet, kijkbuis! De slimste mens zou ik toch niet willen missen hoor

 • Pin It on Pinterest