Uncategorized

Over bibliotheken en zo

Ik ben een kleine, gezellige dorpsbibliotheek gewend. Ik ga er al sinds ik net had leren lezen. Misschien daarvoor zelfs al. Ik was zo een van die kinderen die altijd aan het lezen was, eentje dat overal boeken mee naar toe nam. Soms stond ik meerdere keren per week in de bibliotheek om een nieuwe leesvoorraad in te slaan. Uiteraard was ik dan ook zo een van die kinderen die nog voor ze het eerste middelbaar hadden bereikt stiekem bij de volwassene afdeling boeken ging lenen. De bibliothecaressen kenden me maar al te goed daar. Als ik hen vroeg achter een bepaald boek dat ze nog niet in de rekken hadden, dan werd het enkele weken daarna aan mij overhandigd om als eerste te lezen. Ha! Jaja. De dorpsbibliotheek. Klein en gezellig.

De bibliotheek van Leuven daarentegen is groot. Gigantisch. Rijen en rijen en rijen boeken. En er staat een betaalautomaat zodat je je boetes en dergelijken onopgemerkt kan betalen. En alles wordt er gedaan met computers. Ja, want in dat kleine, gezellige dorpsbibliotheekje, daar hadden we nog papieren kaarten die werden afgestempeld. Lekker retro. In deze bib kan je dvd’s uitlenen en cd’s, begot! In dat kleine, gezellige dorpsbibliotheekje werd het allemaal beperkt tot boeken. Op de afdeling met prentenboeken kon je wat voorleescassettes vinden. Jaha, lekker retro hé? 😉

Een gigantische bibliotheek, een belachelijk grote hoeveelheid boeken zomaar binnen handbereik. En toen wist ik niet wat te kiezen. Uiteraard. Als ik dat voor had in dat kleine, gezellige dorpsbibliotheekje, dan stapte ik op de bibliothecaresse af en vroeg ik: “Wat is er een goed boek?”. Ze kenden mijn smaak een beetje, wisten dat ik een voorkeur had voor historische romans en romans met een vleugje fantasie er in en iedere keer duwden ze een pareltje in mijn handen. Nu slikte ik, dwaalde ik tientallen minuten langs de rekken en besloot ik maar safe te spelen. Een boek van Tracy Chevalier dat ik nog niet heb gelezen en eentje van Paulo Coelho dat ik ook nog niet heb gelezen.

Dus, moest iemand zich per ongeluk geroepen voelen om boeken aan te raden, ga uw gang. Ik sta open voor suggesties. 😀

You Might Also Like

 • Zofie

  Hangt er vanaf wat je graag leest.
  Mijn favorieten zijn: de alchemist, de vliegeraar, Duizend schitterende zonnen en De ontdekking van de Hemel.
  (alle 4 in mijn bezit natuurlijk 😉 )

 • StijnD

  Over welke bib hebben we het dan? Tweebronnen neem ik aan.
  Goh, ik ga er vooral voor cd’s en DVD’s.
  Maar kmoet als ik tijd vind ook eens boeken beginnen afhalen.
  Zeker nu er geweldige kringgenoten bezig zijn met me 1001 boeken aan te raden.
  We zien wel wat er van komt.

 • Linn

  Misschien dat Lelieblank, Scharlaken Rood (The Crimson Petal and the White) van Michel Faber iets voor jou is?

  Voor de rest durf ik niet echt tips te geven.

  • Kathleen

   Dat boek staat op mijn verlanglijstje, maar ik vermoed dat ik het eerder zal kopen dan zal lenen uit de bibliotheek. Het is een klepper van formaat. Ik heb onlangs De Appel van Michael Faber gelezen en die vond ik alleszins al zeer fijn leesvoer.

 • Valérie

  Wel, ik ga het eens lekker oppervlakkig houden se… de twilight boeken van Stephenie Meyer. In ‘t engels… fijn geschreven, lekker verslavend, maar je moet er geen literatuur met een grote L van verwachten 😉

 • Lime

  Ik heb Lelieblank, Scharlaken Rood thuis liggen, zal hem eens meebrengen voor je 🙂

 • Goofball

  Ik ga (ook?) naar de Tweebronnen bibliotheek.

  Wat lees je graag?
  Ik heb onlangs “The blood of Flowers” van Anita Amirrezvani gelezen: dat is een historische roman over een dorpsmeisje in Iran van de 17e eeuw die uit armoede naar Isfahan moet verhuizen.
  Het ontsnapt me nu wel even wat de nederlandstalige titel was.
  Ik heb hem hier besproken: http://goofballsworld.blogspot.com/2009/01/blood-of-flowers.html

  Andere boeken die ik onlangs gelezen heb staan hier:
  http://goofballsworld.blogspot.com/search/label/Books

  Ken je Audry Niffenegger’s “De vrouw van de tijdreiziger”. Die vond ik ook heel mooi en origineel concept waar je wel wat fantasie moet voor hebben om het te volgen. Heb hier zitten huilen op het einde en dat doe ik zelden!

  Als je van detectives houdt beetje in sfeer van archeologie en CSI dan moet je maar eens kijken bij Beverly Connor en haar detectives met Lindsay Chamberlain in de hoofdrol.

 • fILLE

  Een niet te stuiten romantische klassieker is uiteraard Wuthering Heights.

  Voor de rest kan ik ongeveer het ganse oeuvre van Haruki Murakami aanbevelen.

  Voor nostalgie is The Virgin Suicides van Jeffrey Eugenides dan weer aangewezen.

  En De Pest van Camus vond ik ook een boek van jewelste.

 • Tor

  Ha, ik was ook van plan om je de twilight serie aan te raden. 4 boeken, om op een razend tempo door te lezen. Een licht tussendoortje tussen de grotere literaire parels die hierboven staan.
  En oja, De Wereld Volgens Garp, Van John Irving.

 • hivernale

  Jonathan Strange & Mr. Norrell van Susanna Clarke is een schitterend boek. Het vertelt het verhaal over een ‘strijd’ tussen twee Engelse tovenaars gedurende de Napoleontische oorlogen. Het is aan fantastische mengeling van historische elementen en magie.

  Een comic ‘k kan aanraden is Blankets van Craig Thompson, een hartveroverend en brekend verhaal over jeugdliefde.

  (Hmm, ik klink een beetje als het krantje van de Standaard Boekhandel =P)

 • Pin It on Pinterest