Uncategorized

Vier vullingen rijker

Al heel mijn leven poets ik mijn tanden als een huisvrouw met smetvrees. De tandarts heeft me vrij vroeg duidelijk gemaakt dat, hoewel witte tanden heel mooi ogen en zo, ze meestal niet al te stevig zijn. Daarom is poetsen zeer aangewezen. Door mijn poetsgedrag heb ik nog nooit een gaatje gehad. Of misschien heb ik gewoon geluk. Tot ik afgelopen zondag pijn kreeg aan mijn rechterkies. “Oei,” dacht ik en nam een kijkje in de spiegel. Ik was zeer verrast bij het zien van een gaatje ter grootte van een speldenkop. “Oei,” dacht ik opnieuw, “Het wordt toch maar eens tijd dat ik weer een keertje naar de tandarts ga,”. Ik ga jullie niet zeggen hoe lang geleden het is dat ik nog een keertje in een tandartsstoel heb gezeten, maar het is zéér lang geleden.

Vandaag belandde ik dan toch nog een keertje in die stoel.
“Zo,” zei de tandarts terwijl ze in mijn opengesperde mond keek, “Wel, het zijn geen gaatjes door caries,”
“Ha!” dacht ik, “Ha! Dat dacht ik al, mijn poetsgedrag!” Meteen daarna drong het tot me door dat ik dus nog steeds gaatjesvrij was. Het waren gewoon rare groeven in mijn kiezen. Dus ik kan nog steeds trots zijn op mijn tanden en ik kan nog steeds tegen iedereen zeggen dat ik in de drieëntwintig jaren die ik al op deze planeet vertoef nog geen enkel gaatje heb gehad en dat terwijl ik een van de grootste snoepers ben die er maar bestaat. Alhoewel dat de laatste tijd eigenlijk serieus geminderd is. Afgezien van die paaseitjes dan die bij ons op kantoor staan.
“Maar je tanden zijn wel erg broos,” voegde ze er aan toe, “en heel erg groevig. Caries nestelen ze zich daar graag in. We gaan daar een vulling opzetten om je tanden wat meer te beschermen,”.
“Uhm… ok,” zei ik en ik bedacht me dat als die vullingen er al op staan, ik waarschijnlijk écht wel de rest van mijn leven gaatjesvrij ga doorgaan. Hell yeah, dacht ik en de tandarts begon er aan. Productje met zure smaak, lijm, vulsel, wat geschaaf, wat ge”bijt, knabbel, schuif, alstublieft” en wat gefinetuning -inclusief geboor- later, waren mijn tanden voorzien van een beschermend laagje. Ik mis mijn groefjes wel een beetje, maar hey, vanaf nu moet ik niet meer uren met mijn tong voedselrestjes uit die groefjes gaan peuteren. Daarna volgde een gepeperde rekening, maar hey, ‘t is voor het leven he?

Conclusie: er lopen mensen rond op deze planeet die nog nooit een gaatje hebben gehad, maar die wel voorzien zijn van vullingen. Yup. En uiteraard ben ik een van die freaks. Hoe kan het ook anders? 😛

You Might Also Like

 • San

  Heb ook diepe groeven maar mijn tandarts heeft mij nog nooit voorgesteld om die te vullen. Langs de andere kant, hij zegt dan wel dat ik ijzersterke tanden heb, dus misschien dat het daarom ook niet nodig is. Maar fruit eten met kleine pitjes (aardbeien, frambozen…), het is een hel om die pitjes daarna van tussen mijn tanden te krijgen.

 • Greet

  Ik heb dat ook, heet dat niet sealen? 🙂

 • Palaber

  Dat is niet voor het leven, gaat ‘maar’ een zevental jaren mee. Juist genoeg om een kind zijn melktandjes wat langer te laten behouden. Ik heb het nog nooit gehoord voor volwassenen, maar lijkt me wel interessant. Vraag me af of het bestendig is tegen knarsen.

 • Josie

  Interessant! Ik ben een van de gelukkigen die het al 30 jaar zonder gaatjes of vullingen stelt, en met mijn immens grote tandartsfobie is dat wel meegenomen… Ben daar wel trots op, al heb ik er waarschijnlijk weinig verdienste aan, mijn pa heeft ook zo’n tanden… De laatste keer zei de tandarts echter dat ik te hard poets en zo mijn tanden beschadig, ‘t is altijd iets he!

 • Kleine

  Gelukzak! Sinds mijn blokjes er zo’n 5 jaar geleden afgehaald zijn, moet ik regelmatig naar de tandarts. 🙁 Vorige keer was de eerste keer dat ik geen gaatjes had dus was ik helemaal blij, en een week derna brak een stuk van mijn tand… Maar ah, naar de tandarts gaan is eigenlijk helemaal niet erg, op da zuigding na dan.

 • Valérie

  hehe, ik heb ook zo’n gesealde tanden, al sinds ik een jaar of 12 was ofzo. Dat werkt inderdaad geweldig, want ik heb ondertussen ook geen last meer gehad van gaatjes.

 • Pin It on Pinterest