Gemaakt

Gepimpte klok

Ikea Rusch Hack

Ik ontdekte net een half gesloopte Rusch Ikea klok in een van mijn rommelbakken. Een tijd geleden kocht ik die voor 1,50 euro bij mijn geliefde Zweedse meubelgigant. Toen was ik van plan de klok te pimpen, maar ik kwam nooit ver. Ik raakte waarschijnlijk afgeleid door Het Vriendje of zo. 😛 Maar aangezien ik Het Vriendje nu ver weg is en mij dus niet kan afleiden, nam ik even de tijd de klok te pimpen. Perfect om het zomeruur mee te starten, me dunkt.

Zelf proberen? Ok.

Wat heb je nodig?

 • Een Ikea Rusch klok
 • Een A4 papier
 • Kleurpotloden, stiften, verf, foto’s,…
 • Schaar en/of hobbymes
 • Platte schroevendraaier

Zo ga je te werk.

 1. Als er al een batterij in je klok zit, haal die er dan maar eventjes uit.
 2. Neem je schroevendraaier bij de hand. Je ziet aan de achterkant van je klok drie gaatjes. Om het uit te drukken in tijden: een op twee uur, een op zes uur en een op tien uur. Je hebt in die gaatjes kleine plastieke weerhaakjes. Duw die met je schroevendraaier in. Dit vergt wat geduld en nauwkeurigheid. Maar toch vooral geduld. Vloeken is dus toegestaan. Voor deze ene keer.
 3. Eens de weerhaakjes ingedrukt zijn, zal je zien dat het plastiek langs de voorkant is losgekomen. Haal het er voorzichtig af en leg het opzij.
 4. Haal de wijzers los en leg ze op zij. Raak ze niet kwijt. Ze zijn namelijk een vrij essentieel onderdeel van je klok. Verwijder ook het zwarte mechanisme aan de achterkant. Leg dat in de nabije omgeving van je wijzers. Dit is ook een vrij essentieel onderdeel van je klok. Raak het dus niet kwijt.
 5. Pruts het papier met de cijfers uit de klok. Het kan zijn dat je hierbij je schaar moet gebruiken. Zorg wel dat het in één geheel blijft.
 6. Eens je het papier met de cijfers hebt losgekregen, leg je het op je A4’tje en tekent de omtrek over, inclusief dat uitsteekseltje onderaan én het gaatje in het midden.
 7. En nu… LEEF JE UIT! Teken, plak, verf,… Doe wat je niet laten kan.
 8. Eens je klaar bent met je kunstwerk, knip je de vorm van het oorspronkelijke papier met de cijfers dat je hebt overgetekend op je A4’tje uit. Je neemt je uitgeknipte vorm met daarop je kunstwerk en steekt dat in de klok.
 9. Het enige wat je nu nog moet doen is alles terug op zijn plaats steken. Steek eerst het zwart mechanisme terug op zijn plaats achteraan de klok. De wijzers gaan er als volgt in: eerst de wijzer van de uren, dan de wijzer van de minuten en dan de rode wijzer. Deze heeft een pinnetje dat perfect in het uitstekend gedeelte van het mechanisme past. Duw er nog maar eens goed op. Oh en ook nog belangrijk, alle wijzers hebben een platte kant, die moeten naar boven liggen. Daarna mag de plastieke voorkant er weer op en de batterij mag er weer in. Tik tok. Klokje klaar.

En als je de achtergrond van je klok weer beu bent, dan kan je gewoon een nieuwe maken en die er in steken. Ik denk dat ik maar eens ga trouwen met Ikea. 😀

You Might Also Like

 • Tom

  Klinkt als iets voor op Ikea Hacker?

  http://ikeahacker.blogspot.com/

 • Ladybird

  Zo tof! Ik wou dat ik ook zulke mooie dingen kon maken…

 • AnamCara

  Mooi! Past helemaal bij je briefpapier van een paar dagen geleden…

 • kleine

  Tof idee en het resultaat is echt leuk! Kga mij ook snel een klok moeten halen ^^

 • Debbie

  Mooi! Waarom kom ik nooit op zo’n dingen?
  En je kan niet trouwen met Ikea, ik ben er al mee verloofd.

 • Pin It on Pinterest