Uncategorized

En toen waren er resultaten

Ik zat op een bankje in het park toen ik de dokter belde om te vragen naar de resultaten van het bloedonderzoek. Na wat gerommel langs zijn kant, vond hij uiteindelijk mijn dossier en kon de resultaten aflezen. Hij ging het lijstje af. Hoeveel rode bloedcellen, goed. Hoeveelheid witte bloedcellen, goed. Mijn lever werkt goed. Mijn cholestrol is perfect. Dus dat was allemaal in orde. Feestje. Daarna ging hij over tot de vitamines en dergelijke.

Het eerste in het rijtje was ijzer. Nu weet ik dat dat bij vrouwen wel eens heel laag kan liggen… dankzij de maandstonden en net dat ijzertekort kan voor vermoeidheid zorgen. En als er iets mis zou zijn, dan had ik op een tekort aan ijzer gegokt of klierkoorts. Maar een tekort aan ijzer was het absoluut niet. Oh nee, meneer. De dokter noemde twee waardes waarvan de hoogste 150 of 175 was (mja, ik en getallen ook). Als je daar tussen zat, dan was het goed. Mijn ijzer gehalte lag op 215. “Mjah, dan kunnen we vermoeidheid door maandstonden ook uitsluiten,” hoorde ik de dokter aan de andere kant van de lijn zeggen. “HA!” dacht ik. “HA!”. Dat komt er van als je altijd alles op maandstonden wil steken!

De rest van mijn alfabet vitamines waren ook in orde en op alle mogelijke testen waarop mijn bloed was getest geweest in het labo, waaronder klierkoorts, kreeg ik een ‘negatief’ te horen. Conclusie: ik ben kerngezond… alleen een beetje moe. De dokter raadde me aan om wat vroeger mijn bed in te kruipen. Alsof half elf nog niet vroeg genoeg is. Misschien moet ik eens proberen om, zoals vroeger, na TikTak te gaan slapen. Misschien ben ik dan wat minder moe.

Op het moment dat ik belde, zat er een vriendin bij mij en zij, zijnde een even grote House MD fan als mezelf, begon meteen de resultaten te analyseren. Want wat was het dan wel? Zat het inderdaad gewoon tussen mijn oren zoals meneer Roeland zo mooi had geformuleerd? Ik heb een vermoeden wat het is en het heeft te maken met beweging. Lang leve een zittend beroep, zittende hobby’s en een zittend gat in het algemeen. Voor ik samen was met Het Vriendje, ging ik minstens een keer per week zwemmen. Tegenwoordig, als we naar het zwembad gaan, is dat om te ravotten op de glijbanen. Ik veronderstel dat ik tegenwoordig te veel mijn kopje gebruik en te weinig de rest van mijn lichaam en dat het daardoor nooit echt moe is, maar wel altijd zo een beetje… “ik doe wel niks maar ik ben toch bekaf” moe is. Je weet wel, zoals je tijdens een zeer lange vakantie kan hebben.

Conclusie:

 1. ik moet op de een of andere manier terug zwemmen in mijn “weekschema” zien te krijgen
 2. ik moet na TikTak gaan slapen
 3. ik kan bloed gaan geven bij het Rode Kruis of iets dergelijks want ik ben hyper gezond, heb te veel ijzer en ik heb een van de minst voorkomende bloedgroepen in België (yeah!)

You Might Also Like

 • priegelaar

  Ik zou toch niet zitten wachten tot TikTak gedaan is, want volgens mij wordt dat niet meer uitgezonden …

 • co²

  Helemaal het profiel om bloed te gaan geven dus ;). Gelukkig dat er “niks” aan de hand is. Waarschijnlijk helpt sporten of eens helemaal fysiek uitleven om energie op te doen en weer op te bouwen.. Ik heb ook weer voornemens om te gaan sporten vanaf eind september :).

 • vleervlinder

  geef maar een beetje ijzer aan mij 😉

 • Kim

  Wel, ik had dus hetzelfde voor. Doodmoe en alles was in orde met men bloed. Ik kreeg toen ook het advies om vroeger te gaan slapen. En akkoord, in mijn geval mocht dat ook wel 😉 Ik ging dikwijls pas om 0u slapen en moest er om 6u al terug uit. Dat is blijkbaar wat te weinig slaap voor mij .. ‘t Is uiteindelijk wel over gegaan (moet nu ook wel minder vroeg opstaan en geen 2u per dag meer rijden).

 • Kleine

  Ik zou zeker niet te vroeg gaan slapen als ik jou was, te veel slaap maakt je ook moe. Misschien moet je proberen 2 a 3 keer per week intensief te sporten en daarna gaan slapen? Zwemmen, een toertje lopen, zumba, …

  Dan zul je waarschijnlijk wel vaster slapen en misschien ook meer uitgerust zijn? Of ochtengymnastiek, da’s geestig en voel je je vaak ook wel wat frisser door!

 • Sara

  Mh, strange. Toen ik teveel aan ijzer had vond mijn dokter dat toch niet zo oké. Teveel is even slecht als teweinig zei ze.
  Ik moest toen meer “gezonde” vetten eten omdat die de het ijzer transporteren. Dus meer margarine, meer vette vis,…
  En dat meer bewegen lijkt mij een zeer goed idee 😉 Als is het maar wat wandelen ofzo…

 • Sylvie

  Net hetzelfde probleem gehad, dacht ook dat het aan een tekort aan ijzer lag (want al twee keer voorgehad), maar alles was in orde en toch was ik moe. Nu zumba ik een keer per week en gaat het al een pak beter. Bewegen is inderdaad de boodschap denk ik.

 • Pin It on Pinterest