Gedacht

Kinepolis Leuven & harige apenkloten

Al twee weken zitten Het Vriendje en ik te zeggen dat we zin hebben in een bioscoopavondje. Het eerste weekend, toen we met het plan kwamen opzetten, konden we niet meer gaan wegens omstandigheden en vorig weekend waren we in de woonplaats van Het Vriendje. Daar is een miniscuul klein bioscoopzaaltje en ze speelden er niets naar onze zin. Dus keek ik gisteren even op de site van Kinepolis om te zien of zij misschien iets beters in petto hadden.

De nieuwe Tim Burton 9 viel me meteen op op hun hoofdpagina. Een hoop stemmetjes in mijn hoofd begonnen meteen in koor “Hallelujah” te zingen. Ik ben best wel een Tim Burton fan, voornamelijk van zijn animatiefilms, en ik wist dat Het Vriendje die film ook wilde zien. Dus klikte ik verder naar de programmatie om te zien hoe laat de film zaterdag speelt in Kinepolis Leuven. Ik keek naar het schema en keek nog eens en voor alle zekerheid keek ik zelfs nog een derde keer. Maar niks.

Kinepolis Leuven speelt 9 gewoonweg niet.

*dramatische stilte*

De stemmetjes die even voordien luid “Hallelujah” hadden gezongen, begonnen nu verbaasd te mompelen. “Hoe kan dat nu?” “Een Tim Burton film niet spelen? Heiligschennis!” en er werd ook een beetje gevloekt. Dus keek ik naar de rest van de programmatie en constateerde dat Kinepolis Leuven eigenlijk een verborgen naschoolse opvang is: Mega Mindy (film speelt al 12 weken!), Harry Potter (10 weken), Ice Age 3 (ook 12 weken), Suske en Wiske (9 weken). Godverdomme, hebben ze daar nog niet door dat de vakantie gedaan is en dat zo’n films nu écht wel geschrapt mogen worden uit de programmatie om plaats te maken voor boeiendere films zoals bijvoorbeeld 9? Wie maakt die programmatie daar? Een mama van vijf kinderen die geen opvang vindt en dus haar kinderen maar iedere middag naar een van die films stuurt met een grote zak popcorn en een liter cola?

Intussen is het de derde keer al dit jaar dat Kinepolis Leuven mij zwaar teleurstelt. De eerste keer was toen ik “Coco avant Channel” wou gaan zien. Die bleken ze te spelen in alle mogelijke Kinepolis bioscopen: Brugge, Brussel, Antwerpen,… You name it. Maar in Leuven? No way José. Dus ben ik die maar in good ‘ol Studios gaan zien. Daarna was er het gedoe met de vrijkaarten voor Ghosts of Girlfriends Past, een film die slechts ZES dagen speelde in Kinepolis Leuven. Yup. Logisch. En dan nu dit. Hoe in fokking godsnaam kunnen ze een film van een van de grootmeesters der film van onze tijd niet spelen?! HOE? En gaan ze het ook in hun kop halen Alice in Wonderland niet te spelen?

Kinepolis Leuven zuigt gigantische harige apenkloten. Apenkloten zeg ik u. Dus een welgemeende “fuck you” in hun richting en vanaf nu is het alleen nog maar de Studios voor mij. Ze kunnen hun plakkerige vloeren hebben en hun veel te duur geprijsde tickets steken waar de zon niet schijnt.

You Might Also Like

 • Het Vriendje

  Gigantische, harige kloten en een plakkerige vloer. Ik hoop voor die apen dat die twee niet in contact komen met elkaar. sssskkkrrritsch!

 • Valentijn

  In Kortrijk spelen ze hem ook niet :'(

 • Yoke

  You tell them girl! Idd een vreemde programmatie!

 • Darkman

  Nu niet dat ik een voorstander van Kinepolis ben, maar enige nuance is hier wel op z’n plaats. Dat de Coco Chanel film bv niet in de Kinepolis draaide, is doodeenvoudig omdat er in Leuven tussen de Kinepolis en de Studio’s al jaren een ‘afspraak’ is dat de cinefielere films in de Studio’s gedraaid worden – ook al zit die in andere steden wel in de Kinepolis. Heel af en toe zijn er uitzonderingen, of komt zo’n film later terug in de Cinemanie categorie van de Kinepolis.

  En ivm ‘9’ … zulke wat ‘moeilijkere’ animatiefilms die letterlijk op volwassenen gericht zijn, worden meestal in de eerste week in beperkte oplage uitgebracht – even kijken of het voldoende volk trekt om copieën over alle zalen te verdelen. Pakweg Ice Age trekt volk, dus daar hoeft dat niet. Idem voor actie blockbusters als Transformers 2. Maar een animatiefilm van Tim Burton ? Tsja … de fans bekijken dat. De rest van het klootjesvolk snapt daar de ballen van (om in de geijkte termen van het postje te blijven;-) ).

  Vreemde programmatie ? Neen. Commerciële programmatie ? Ja. Jammer maar helaas.

 • Mick

  Weg daar uit die kweekvijvers, dat is mijn gedacht!
  Ik werd gek, toen ik dat woonde! Cultuurbarbaren.
  Prozac en al!

  *vrede op aarde*

 • fILLE

  9 is niet van Tim Burton. Weliswaar geproducet door hem, maar daar stopt alle betrokkenheid. Zijn eerstvolgende film is Alice in Wonderland en die zou volgend jaar in de zalen moeten komen.

 • Suan Nguyen - Kinepolis

  We zijn blij te lezen dat je duidelijk van film houdt.

  “9” van Shane Acker en geproducet door Tim Burton wordt idd niet in alle Kinepolis bioscopen vertoond.

  De programmatie in de verschillende Kinepolis bioscopen hangt af van een aantal factoren en gebeurt in overleg tussen Kinepolis, de filmverdeler en de lokale bioscoopverantwoordelijke. In een kleinere Kinepolis bioscoop spelen bijvoorbeeld minder films dan in een bioscoop met veel zalen. Ook het aantal kopijen van een film dat door de filmdistributeur ter beschikking wordt gesteld, bepaalt in hoeveel bioscopen die film wordt gespeeld. Tenslotte hangt de beslissing of een film ergens vertoond wordt of niet ook af van de ingeschatte belangstelling van het plaatselijke Kinepolispubliek. Nadat een film in een bioscoop werd uitgebracht, wordt wekelijks aan de hand van de interesse van het publiek geëvalueerd of hij nog langer zal vertoond worden en in welke zalen.

  Deze info vind je op de FAQ pagina’s op kinepolis.com.

 • Het Vriendje

  “Nadat een film in een bioscoop werd uitgebracht, wordt wekelijks aan de hand van de interesse van het publiek geëvalueerd of hij nog langer zal vertoond worden en in welke zalen.”

  En wie bepaalt de interesse van het publiek? En vertel me niet dat dat het publiek zelf is, he!
  Hoe bioscopen hun programmatie bepalen is irrelevant voor het publiek, wij willen enkel als resultaat dat GOEDE films getoond worden. Dat er een hoop gehersenspoelde kindertjes naar mooie kleurtjes en grappige vormpjes, die steeds weer dezelfde verhalen uitspelen en dezelfde grappen en grollen uithalen, willen gaan zien, weet iedereen ondertussen al wel. Het is aan de bioscopen om kwaliteit voor iedereen op de tafel te leggen. Je hebt een invloed op de mensen uit de omgeving, en dat geeft jullie een verantwoordelijkheid.

  En als de distributie niet meer films voorziet, VRAAG DAN MEER FILMS. Zo werkt het, vraag & aanbod.

  En als ik er totaal naast zit en ik heb mezelf belachelijk gemaakt in jullie ogen, luister dan TOCH maar eens. Want mijn woorden komen niet van nergens, het gebrek aan kwaliteit en educatie in hedendaags entertainment is schrijnend en ik wil dat dit STOPT!

  Nah!

 • fILLE

  Goed gezegd, Het Vriendje! Het is een vicieuze cirkel. Het publiek kijkt naar crap, omdat het crap geserveerd wordt, waardoor de bioscoopuitbaters aan de hand van statistieken denken dat het publiek meer crap wilt, en dat krijgt het publiek dan ook. En dat terwijl er zoveel goeie films gewoon de bioscopen niet halen, omdat het publiek er geen interesse in zou hebben. Hou die pulp uit de zalen en stel het publiek bloot aan degelijke films, dan zal de vraag naar goeie films stijgen. En lanceer ineens ook een snoep- en praatverbod. Een cinema is geen cafeteria.

  Maar uiteindelijk trekken bioscoopcomplexen zich niks aan van het publiek. Als het geld maar binnenstroomt.

 • Harige apenkloten zeg ik u « Verbeelding

  […] ik in september tijdens mijn woede uitbarsting over Kinepolis Leuven: Hoe in fokking godsnaam kunnen ze een film van een van de grootmeesters der film van onze tijd […]

 • Pin It on Pinterest