Gelezen

Alice in Wonderland & Spiegelland

aliceIk wilde het boek van Lewis Carroll al een tijdje lezen en toen ik dus laatst naar de bibliotheek ging, besloot ik het mee te nemen. Het lezen werd even uitgesteld omdat ik nog vijfhonderdzevenenveertig andere boeken eerst wilde lezen. Het was pas toen ik een doktersbezoek en daarbij een lange tijd wachten in de wachtkamer voor de boeg had, dat ik het boek begon te lezen. Anderhalf uur las ik er in. Ik werd meegesleurd in het hol van het konijn. Ik leerde dat je in Wonderland misschien beter niet al te veel koekjes eet en dat dodo’s zeer rare manieren hebben om te drogen nadat ze in het water terecht gekomen zijn. En terwijl ik die eerste 80 pagina’s aan het lezen was, kon ik niets anders denken dan: “ik heb nog nooit een  boek als die gelezen!”.

Het boek zelf bestaat eigenlijk uit twee verhalen: “Alice in Wonderland” en “Alice in Spiegelland”. In het eerste verhaal valt Alice in het hol van het konijn en komt ze terecht in Wonderland. En Wonderland is een zéér wonderlijke plaats. Ze ontmoet er een pratende muis, dodo, konijn, haas en zelfs een grijnzende kat en hoewel ze probeert haar manieren te houden, lukt dat haar niet altijd even goed, omdat alles daar een beetje anders gaat. Vervolgens komt ze terecht bij de hartenkoningin. En boy, daar wordt het alleen maar gekker als ze plots criquet beginnen te spelen met flamingo’s als stokken en egels als ballen.

In “Alice in Spiegelland” komt Alice in een schaakspel terecht. Terwijl ze door het schaakspel gaat, ontmoet ze weer allerhande kleurrijke en gekke figuren zoals Humpty Dumpty, een perkje pratende bloemen en Tweedledum en Tweedledee. Hoewel het een ander verhaal was, blijft het even apart qua humor en even apart in alle mogelijke opzichten, want dat is uiteindelijk wat de twee Alice verhalen zijn. Ze zijn “apart”. Eigenlijk zijn het pareltjes in hun gekheid. Ze zijn puur entertainment en het is zeker geen entertainment dat enkel voor kinderen is bedoeld ook als is het een kinderboek. Volwassenen genieten even zeer van de verrassende gedichten, de verschillende willekeurige gebeurtenissen en de fantastische figuren.

Oh ja, en het boek heeft prentjes. Prentjes! De originele etsen zelfs. Wat wil een mens meer?

Ik begrijp nu waarom dit boek zoveel mensen heeft geïnspireerd om geweldige fotoreportages, films, nog meer films en wat nog niet allemaal te maken. Er zit ZO-veel in dat boek, dat er veel mee te doen is en het is nogal out-of-the-box. Hedendaagse “kinderboeken” vol fantasie als Harry Potter zijn er niets bij. Nada. Ik vermoed dat ik dat boek nog verschillende keren zal lezen en dat er eens dat er sprake is van kindertjens, dat die ook voor het slapengaan verhalen zullen horen over de hartenkoningin, de soepschildpad en de on-verjaardagen. Zeker een aanrader dus.

Ik lees niet heel veel, laat staan heel snel, maar ik heb besloten om over de boeken die ik heb gelezen een stukje te schrijven. Slaag gerust deze reviews over. Ik denk dat ik ze toch meer voor mezelf ga schrijven. Oh ja, en misschien ook voor een hoopje schoolgaande jeugd dat een verslag moet schrijven, maar geen zin heeft om dat te doen en dus dit blogpostje maar kopieert en inlevert bij hun leerkracht. Tsss…

You Might Also Like

 • fILLE

  mijn favoriete boek allertijden, met een complete twisted logic, taalspelletjes, absurdisme ten top gedreven. Jaarlijks goed voor enkele herlezingen. Through the looking glass vind ik net iets minder.

  Be what you would seem to be — or, if you’d like it put more simply — Never imagine yourself not to be otherwise than what it might appear to others that what you were or might have been was not otherwise than what you had been would have appeared to them to be otherwise.

 • Tor

  Wat ik ook leuk vond als aanvulling was dit:

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Annotated_Alice

  Veel herleesplezier!

 • Tist

  Op vlak van illustraties is Alice’s Adventures under Ground, het manuscipt van Alice in Wonderland nog interessanter door de illustraties aan de hand van Lewis Carroll zelf. Het manuscript is ook heel mooi met de hand geschreven. Ik ben nog seeds op zoek naar een uitgegeven exemplaar. Wie weet waar ik dat kan vinden? Het origineel ontvreemden uit het museum van schone kunsten vind ik een brug te ver.

 • Pin It on Pinterest