Gebeurd

Over zagen die zingen

Het Vriendje had nog een kadootje voor mij. Eentje dat helemaal uit de Verenigde Staten van Amerika kwam. Ik had geprobeerd het te raden of te vissen achter een paar hints, maar hij liet niets los. Dus toen ik vrijdag bij hem kwam, was hij dolenthousiast. Hij wilde meteen het kadootje geven. En daar stond het. Een lange, platte doos. Ik opende ze en haalde er een touwtje uit. Niets begrijpend keek ik hem aan.
“Een touwtje?” vroeg ik verbaasd. “Het heeft een functie,” grinnikte hij. Daarna volgde een hamertje voorzien van een stukje vilt. Ik begreep het nog niet helemaal, maar toen ik een zaag uit het pak haalde drong het allemaal tot mij door.

Een zingende zaag.

Mijn allerliefste schat heeft mijn favoriete muziekinstrument voor mij gekocht zodat ik het kan leren bespelen. Ik kon mijn ogen nauwelijks geloven. Ik was een paar weken zelf nog aan het kijken waar ik zo een zaag kon kopen en hoe je er mee moest beginnen, maar ik had mijn zoektocht vrij snel opgegeven.

Uiteraard hoor je dit instrument niet dagelijks en vind je het niet zomaar in de normale muziekhandel. Ik hoorde het voor de eerste keer op een feestje in IJsland. Mijn gastouders hadden me naar een feestje van hun vrienden meegesleurd en plots had mijn gastmoeder me gezegd dat er iemand op een zaag ging spelen. Ik dacht dat ik haar verkeerd had verstaan, maar nee hoor. Er werd een zaag uit de garage gehaald en een oud mannetje nam plaats op een stoel die in het midden van de woonkamer werd gezet. Hij speelde een paar noten en ik was verkocht. Die klank… Zo mooi. Zo betoverend. Ik kreeg kiekevlees over heel mijn lichaam. Het was veruit een van de mooiste dingen die ik ooit had gehoord.

Voor wie geen idee heeft hoe zo een zingende zaag klinkt, dit is “Seoul” van Amiina, nog een IJslandse muziekgroep waar je van moet houden. Hun muziek ligt een beetje in hetzelfde genre als Sigur Ros. In dit liedje wordt een zingende zaag gebruikt. Kijk en geniet.

httpv://www.youtube.com/watch?v=39novn5B0-E

En dat ga ik nu dus leren. Dat instrument. Het zal wel even duren voor ik zoiets uit mijn zaag krijg, maar hey, het zal wel komen. Ooit. Oefening baart kunst. ­čśÇ

You Might Also Like

  • San

    De Nieuwe Snaar gebruikt die ook af en toe in hun muziek: Geert Vermeulen is een virtuoos op de zingende zaag

  • Pin It on Pinterest