Gebeurd

Huizenjacht

En we zijn begonnen. De eerste mailtjes om appartementen te bezichtigen zijn de deur uit en de eerste afspraken zijn gemaakt. Ik heb een beetje schrik voor heel die huizenjacht. Uiteraard maak ik altijd wel het beste van de woning waarin ik terecht kom, maar toch, ik zou een fijn plekje willen vinden, eentje dat in orde is voor de verandering: geen vochtplekken, geen muizen, geen kamers met maar een stopcontact,… Dat soort dingen allemaal.

Ik ben helemaal niet goed in letten op zulke dingen tenzij het nogal in your face is. Maar hoe kan je zeker zijn dat zulke dingen in orde zijn? Je gaat ergens binnen en je moet in tien minuten of een kwartier tijd heel het appartement in je op nemen. Er staat waarschijnlijk iemand tegen je aan te praten en dan moet je nog vragen bedenken over het pand. En daarna moet je beslissen, na dat kwartiertje binnen geweest te zijn, of je daar wil wonen of niet. Aargh. Een bloedhekel heb ik daaraan. Ik lijk toch altijd de verkeerde keuzes te maken. Ik heb in een oranje studio met een spiegelmuur gewoond om maar een voorbeeld te geven van het soort keuzes dat ik maak.

Dus gaan Het Vriendje en ik op voorhand een mooie lijst opstellen met dingen waar we moeten op letten. Yup. En misschien gaat dat een beetje helpen om mijn ogen een beetje open te houden. Huizenjachttips zijn welkom uiteraard.

You Might Also Like

 • Menck

  Bezoek een huis/appartement altijd tijdens de meest vochtige periodes. Als het veel en langdurig regent, bijvoorbeeld. Of als de dooi intreedt na zware sneeuwval. Zo heb ik heel wat ‘vochtellendige’ huizen kunnen vaststellen tijdens mijn vroegere huizenjacht. En evenzoveel huizen links laten liggen, dus.

 • lucie

  Neem ook een fototoestel mee als je gaat kijken, en vraag of je een paar fototjes mag maken. Dat helpt achteraf als je geheugen je een beetje in de steek laat.
  Veel succes!

 • Mirthe

  Ik heb hier nog ergens een lijst staan van toen ik de eerste keer op huizenjacht ging. Als je geïnteresseerd bent, mag je me een mailtje sturen. Misschien helpt het je in de zoektocht naar de perfecte woonplaats.

  Good luck!

 • Mii

  Op voorhand opschrijven wat je gaat vragen is inderdaad de beste tip die ik je zou kunnen geven:
  – Vergeet zeker niet te vragen wat de oriëntatie van het huis is. Niets zo erg als een terras aan de noorderkant.
  – Verder ook zeker niet vergeten te vragen waarom een pand te huur staat. Daar weet je vaak ook al veel mee.
  – En verder: foto’s nemen, goed letten op stopcontacten, barsten in de muur, …
  – En ten slotte: vraag zeker ook hoe het zit met de isolatie. Eigenlijk zouden ze je verplicht een energieprestatiecertificaat moeten tonen, maar meestal zie je dat pas als je je contract al hebt getekend.

 • elke

  Is het om te kopen of om te huren? In geval van kopen moet je zeker kijken of de constructie van het huis in orde is.
  Absoluut kijken naar barsten in de muren, staat van het dak (schimmels, gaatjes in het hout, verrotting), schimmel op de muren (in hoeken en achter kasten en zo). Let ook op de geur als je ergens binnen komt. Een vochtig huis, dat ruik je.
  Isolatie kan een belangrijk punt zijn maar dat kan je eventueel zelf doen (er zijn premies voor te krijgen).

  Veel succes!

 • Pin It on Pinterest