Gebeurd

Fail!

De laatste tijd mislukt er hier veel. De afgelopen weken heb ik niets van de eerste keer in orde gekregen, behalve dan de prutserijtjes die ik met baalkatoen maakt. Serieus. Ik heb een sloper gemaakt voor een jurk mét ritsluiting en dat ging als vanzelf. Zelfs alle aanpassingen die ik maakte, een paar extra figuurnaden hier en daar, vormden geen problemen. Maar eens ik begin met mijn “nette” stof, dan heb ik het vlaggen: ik knip in mouwen, knoopsgaten mislukken dat het niet schoon is, zelfs Eloleo zakjes willen dan plots niet meer lukken.

Dus ik vermoed dat mijn faalangst ook doordringt in mijn hobby, want ja, het zit zo, ik zit met een serieuze dosis faalangst. Niet de doorsnee dosis. Nee, ik heb een flinke hoeveelheid extra gekregen. En iedere keer dat ik mijn schaar in mooie stof zet met de gedachte “dit gaat mooi worden!” of “dit wordt het perfecte cadeau voor X of Y” dan sla ik helemaal tilt en dan maak ik de belachelijkste en stomste fouten in de geschiedenis der naaikunst. Of ik begin gewoon niet aan bepaalde projecten. Dan leg ik alle materialen klaar op mijn bureau en kijk ik er een week iedere dag naar, om dan uiteindelijk alles op te ruimen en het zoveelste konijn te maken, want konijnen, die willen wel iedere keer lukken.

Het is frustrerend! Het is belachelijk! Het is absurd! Uiteraard begin ik dan ook te twijfelen aan mezelf. Hoe zou je zelf zijn. Is naaien wel iets voor mij? Moet ik het niet overlaten aan de mensen die over wat meer geduld beschikken? Moet ik een andere hobby zoeken? Plafondstaren, daarmee kan ik niets misdoen! Of moet ik gewoon een manier zoeken om hier mee om te gaan? Maar hoe dan? Faalangst, het kan rare dingen doen met een mens. Zucht. En dat warme weer en die zweetpollen helpen ook niet meteen bij het naaien momenteel. Nog diepere zucht.

You Might Also Like

 • Liesbeth

  Maar toch, rustig blijven ademen, even afstand nemen en dan betert het wel weer. En dat naaien niets voor jou zou zijn, dat kan je toch niet menen zeker? Die faalangst is een vervelend duveltje waar je beter niet naar luistert.
  Ik heb trouwens ook een knoopsgatenvrees: ben er een krak in om bij het knoopsgaten openen het stiksel kapot te knippen; keer op keer … 🙂

 • Oontje

  Hey, ik kom voor het eerst op je blog en heb al veel gelezen. Heel herkenbaar, dat naaien. Ik ben ook al veel van die dingen die jij vertelt tegengekomen.
  Vandaag mislukte ook zo goed als alles, maar dat laat ik niet aan mijn hart komen. Veel succes nog met je naaisels!

 • eloleo

  Mor meissie toch, idd. even opzij leggen en iets anders doen. Je zeker niet laten ontmoedigen… al is zoiets wel makkelijker gezegd dan gedaan (I know).

 • co²

  Hoi Kathleen! Blijven voortgaan met die naaisels! De konijnen zijn ook gelukt op een bepaalde dag, dus zal dat met de rest ook wel gaan. Blijven proberen . Veel succes!

 • Jan faalangstig

  Faalangst kan je danig dwarszitten bij vele aspecten zoals jij ook hebt ondervonden. Het is gebleken dat emotionele klachten, zoals bijvoorbeeld faalangst, worden veroorzaakt door verstoringen in het energiesysteem van je lichaam.

  De meest effectieve manier om faalangst in de kiem te smoren is dan ook door het oplossen van de genoemde verstoringen. Dit kan relatief snel gebeuren door methodes die gebaseerd zijn op Energie Therapie, zoals bijvoorbeeld EFT

 • Pin It on Pinterest