Gebeurd

Oh happy day!

Af en toe schuim ik Etsy af op zoek naar goedkope, vintage naaipatronen. Ik ben vooral geïnteresseerd in patronen uit de jaren 40 en de jaren 50. Patronen uit de jaren 40 vinden in mijn maat, is een uitdaging. Iedereen was toen precies wat dunner. Ik vermoed dat dat misschien komt door de oorlog of gewoon door het feit dat wij tegenwoordig niet zo heel erg gezond eten. Of misschien zijn wij wat breder geworden omdat we geen korsetten en dergelijken dragen. Dus focus mij iets meer op de jaren 50. Aaah… De jaren vijftig. Het leuke aan patronen voor jurken en zelfs rokken uit de jaren vijftig en zelfs begin jaren zestig is dat er altijd twee “views” op staan, twee manieren op de jurk of te maken: met een cirkelrok of met een wiggle rok (wiggle wiggle). De cirkelrok maakt de jurk dan meisjesachtig en lievig, terwijl de wiggle versie de jurk meteen dubbel zo sexy maakt. Aaah… De jaren vijftig. Ik denk dat ik mezelf straks nog een shot Mad Men ga toedienen om nog wat te genieten van die tijdsperiode.

En zo komt het dat ik hier dus al een mooie collectie patronen begin te verkrijgen. Sommigen in mijn maat, anderen een maatje kleiner (dat vergroten van patronen ga ik ooit wel eens leren). Vorige maand kreeg ik deze twee pareltjes in de bus. Iiiiieh!

Vandaag zaten deze drie schatjes in de brievenbus. Goed, dit zijn geen orginele vintage patronen, het zijn reprints, maar ik had ze al een tijdje op het oog. Ze waren me opgevallen op naaipatronen.nl, maar 11,50€ per patroon… Ieks. Dus toen ik ze op Etsy tegen kwam voor 2$ per patroon begon mijn innerlijke naaister enthousiast op en neer te springen en ze gooide er zoals gebruikelijk nog wat schunnige uitspraken tegen aan.

Maar hierboven kunnen jullie ook meteen mijn probleem aanschouwen: ik kan nooit één patroon kopen. Als ik er vind, moet ik er meteen minstens twee kopen. En die stapelen zich hier dan op, terwijl ik nog steeds bezig ben aan het intussen meermaals vervloekte Ceylon jurkje. De afgelopen weken heb ik in het algemeen eigenlijk vrij weinig genaaid en dan liggen die patronen daar. Best wel jammer eigenlijk. Met andere woorden: ik moet mezelf eens een shot onder mijn gat geven anders ga ik nooit mooie jaren-vijftig-geïnspireerde jurkjes in mijn kast hebben hangen. Kunnen jullie mij eens niet een schop onder mijn gat geven? Alsjeblieft?!

You Might Also Like

 • Liesbeth

  Hier komt ie ….. sjot !!!! Heb je hem gevoeld??

 • Louise Ghost

  Wawie, zo’n mooie patronen! Hier hetzelfde gekende probleem: meer patronen kopen dan ik al dingen genaaid heb :). Bij deze: shot!! (in ‘t kwadraat want ook een beetje voor mezelf ;))

 • Miss Stik

  Om het nog moeilijker te maken, deze tip: de rommelmarkt van Rijsel, 1e weekend van september. Er stond vorig jaar een man met massa’s dozen met zulke oude patronen en -boekjes in. Alleen, die rommelmarkt is zo groot dat ik niet weet of ik hem nog zou kunnen terugvinden.

 • nele

  och, ik ben al een tijdje op zoek naar zulke retropatronen … misschien kan ik ze van jou overkopen of kopiëren … dan heb ik ook eindelijk van die leuke vrouwelijke dingetjes in mijn kast hangen … want ik ben er gewoon verlekkerd op. En hier komt de schop in je achterste …. whaaaaaam …. heb je deze gevoeld?

 • Pin It on Pinterest