Gemaakt

A-lijntje

Wie er vorige week dinsdag bij was, heeft mij waarschijnlijk wel een hele tafel zien innemen zodat ik een patroon kon overtekenen. Vicky was zo goed geweest de Knipmode van Juni 2010 mee te nemen omdat ik had laten vallen dat ik me misschien een keer aan een iets minder ambitieus kledingproject zou moeten zetten. Aan ambitie geen gebrek, maar doorzettingsvermogen als het een beetje verkeerd gaat, dat is een beetje minder. Een beetje veel minder. Daarom dat er ergens in mijn naaikamertje een Ceylon jurkje ligt zonder mouwen en een hele rij knopen die behoorlijk scheef loopt. Ambities, nergens goed voor.

Dus, back to basic, it was. Een a-lijn rokje. Ergens in een ver, ver, ver verleden had ik mij daar ook al aan gewaagd, ook met een patroon uit de Knipmode en dat rokje werd uiteindelijk nooit gedragen omwille van de rits die golfde. Nu weet ik hoe ik een gewone rits moet inzetten (hoera!) en sinds vorige week dinsdag wist ik in theorie hoe je een blinde rits moet inzetten (hoera!). Uiteraard wilde ik een rokje met een blinde rits. Uiteraard. Theorie omzetten in praktijk, weet u wel. Pfft… Zever. Ambitie ja! Dat was het. Ambitie! Nergens goed voor. Dus zaterdag maakte ik een testversie waarbij ik de instructies volledig negeerde. Ik zweer het, instructies uit die boekjes zijn Chinees. Ik ben trouwens nog altijd als de dood om meteen in mijn “goede” stof te knippen, vandaar de testversie. Vier keer heb ik die blinde rits er in gezet en terug los getrokken. Vier keer! Om dan uiteindelijk met een halfblinde rits te eindigen in mijn testversie, maar ik wist na de vierde keer eindelijk wel wat ik verkeerd deed. Ha! HA!


Mijn excuses voor de slechte foto. Er was te veel licht in ons appartement. Stomme laaghangende najaarszon 😉

En dus gisteren werd het echte rokje in elkaar gezet met de “goede” stof, een retro bloemenprintje dat ik in de Chien Vert heb gekocht. Het stak al héél lang mijn ogen uit en nu is het dus een rokje. Alleen vind ik de stof nogal… stijf, zelfs na een fikse wasbeurt, waardoor er nogal vreemde plooien tevoorschijn komen als ik wandel. Ahum. Misschien dat dat er na een paar wasbeurten wel uitgaat. Een tennisbal bij in de was steken. Wie weet. Tips zijn welkom. Alleszins, zo’n stijve stof, dat maakt het al meer een herfst rokje dan een zwierig zomerrokje. Des te beter dus. En! EN! De blinde rits lukte bij dit rokje wel. Oh ja! Fotografisch bewijsstuk A. Ha!


Rits dicht


Rits half open

Dit is trouwens het eerste item van mijn herfst/winter collectie. Jawel. Ik heb een herfst/winter collectie voor mezelf in gedachten. Geen samenhangende collectie of iets dergelijks. Nee. Gewoon een paar kledingstukken die ik wil maken en die ik wil kunnen dragen tijdens de herst/winter. Dit A-lijntje was nummer 1. Er staan nog twee jurkjes en een bloesje op de lijst. Makkelijke jurkjes en een makkelijk bloesje. Niets ambitieus deze keer. Nu nog tijd vinden. 😉

You Might Also Like

 • LJ

  Mijn excuses dat mijn blik van uw nocthans zeer leuk gestoft rokje naar de vloer gleed… maar die is een exacte kopie van de mijne!

 • Petra

  mooi zeg! Je staat er ook heel mooi mee!

 • Riet

  Hoera, Vixi’s uitleg werkt, en nog netjes gedaan ook! Met beleg en al?

 • Kathleen

  @Riet: Yup, met beleg en al. Je ziet er een stukje van op de foto met de rits half open. 🙂

 • Sabrina

  Wauw, mooi. Ik moet mij toch ook eens dringend aan kleding voor mezelf wagen. Ik kan mijn ambitie nog wel intomen, maar speel dan té veel op veilig en maak dan gewoon dingetjes om cadeau te doen of voor Nina. Moet nu eens dringend zelf aan de beurt komen en dan vooral iets uit de stofjes van Le Chien Vert. Die steken al zolang m’n ogen uit.

 • Vixi

  Woehoe!!Mooi!
  Laat de winter 2010-2011 maar komen!!

 • eloleo

  Toeme hè, ik heb dat dus gemist (uitleg blinde rits). Wat uw stijve-stof-probleem betreft: onder dergelijke rokjes draag ik een onderrokje, zo’n glad dingske waar de stof van je rok makkelijk over glijdt. Zo’n onderrokjes kun je kopen bij Hunkemöller (alhoewel, tegenwoordig misschien niet meer) of zelfs bij de Zeeman. Hetgeen ik vandaag aan had, komt uit de kledingkast van m’n oma (vroeger werd dat onder elk kledingstuk gedragen). Afin, zeker in de wintertijd, wanneer je een pantalon (ofzo) draagt, is dat erg handig en voorkomt het dat je rok na 5 stappen tot aan je navel kruipt (niet dat ik denk dat dat bij u het geval zou zijn mor bij mij…). Succes!
  En knap gedaan!

 • Kir

  Woooow! Jaloers!
  Ik kom bij jou in de leer (als ik ooit tijd heb om voor mijzelf te naaien)

 • Louise Ghost

  Mooi gedaan! Leuk stofje trouwens 😉

 • Flavie

  Om dat niet te laten ‘kruipen’ moet je er inderdaad een onderrokje onder dragen. Je kan er ook meteen voering in steken, dan valt hij ook mooi. Voering is niet zo moeilijk: hetzelfde als het onderste deel van de rok, vastgemaakt aan je beleg. Je zoomt het korter in dan de buitenrok en klaar.

 • Sabrina

  Nog een tip over onderrokjes: in de Hunkemöller hebben ze dat niet meer, maar in de Etam Lingerie wél. Tot die conclusie kwam ik vorig jaar toen ik dringend op zoek was naar een onderrokje. Eén van de verkoopsters heeft mij toen verzekerd dat die altijd in het aanbod zouden blijven, want zij hadden ook al door dat je dat nergens meer vindt 🙂

 • Pin It on Pinterest