Gebeurd

Jungle

Ons appartement is een beetje een jungle aan het worden. Een beginnende jungle, want het kan erger. Veel erger. En ergens is dat ook wel een beetje het plan om het erger te maken. Het zit namelijk zo, Het Vriendje en ik, wij zien wel graag plantjes. Het Vriendje ziet ze nog iets liever, denk ik. Ik heb er een paar van de mama gekregen toen ik nog alleen woonde en een paar daarvan ben ik nu aan het verder kweken. Een vetplantje en een sprietenplant. De vetplant is me in het verleden al gelukt om verder te kweken, maar de sprietenplant nog niet. Er staan wel drie kleine sprietjes klaar en hopelijk pakken ze.

In een boekje op het werk had ik een soort van “kijk eens binnen in onze studio” artikel gelezen waarin op een grote foto véél planten stonden. In een klein stukje tekst ernaast stond dat ze hun werkplaats zo hadden ingericht na het kijken van een TEDtalk over het nut van bepaalde planten op kantoor. Nieuwsgierig als ik ben zocht ik zondag die TEDtalk op. Het is een zeer korte talk. Het duurt maar vier minuten en het komt er op neer dat er een aantal planten zijn die lucht kunnen zuiveren, zelfs de allersmerigste lucht van New Delhi. “Cool,” dachten Het Vriendje en ik. Dus zochten we de openingsuren van de plaatselijke bloemist op en tot onze grote vreugde was die open op zondag. We stapten op onze stalen rossen en gingen er heen.

Na even zoeken vonden we de Areca palm die de lucht overdag zuivert en de Green Lady, een varen die ook luchtzuiverend werkt. We namen ook een klein Kruidje-roer-me-niet mee. Het Vriendje was al heel lang op zoek naar zo’n plantje. En nu we daar toch waren, werd er ook nog een plantenbak, een bloempot en wat zaadjes meegenomen. Wat we niet konden meenemen wegens auto-loos was een grotere Areca plant, daarvoor hebben we al een plekje vrij en een Sanseveria, jaha, die typische kantoorplant, voor in de slaapkamer. Sanseveria zuivert ‘s nachts de lucht, wat wil zeggen dat al die vieze vuile CO2 die je uitademt in je slaap, wordt omgezet in zuurstof, wat uiteraard een goede zaak is. Andere planten doen het omgekeerde. Die halen ‘s nachts zuurstof uit de lucht en die zetten dat om in CO2, vandaar dat Feng Shui en zo van die interieur toestanden, zeggen dat je eigenlijk geen planten mag hebben in je slaapkamer, hoewel de hoeveelheid CO2 die wordt losgelaten door de plant blijkbaar echt minimaal is.

De Areca prijkt nu mooi op dat plekje tussen de muur en het televisiemeubel. De Green Lady staat bij mij aan mijn naaimachine in de nieuwe bloempot die we kochten en ze kijkt toe terwijl ik vloek op ritsen en knopen. De hoeveelheid planten die de meneer in de TEDtalk vernoemd (vier schouderhoge Areca palmen per persoon etc.) daar zijn we nog belange niet, maar wie weet komt dat nog wel. Ooit. In onze eigen jungle. Dus, wie nog op zoek is naar een housewarming cadeautje: Areca palmen, Sanseveria’s, Epipremnum aureum (we zijn er nog niet uit wat de nederlandse naam voor die plant is) en de Green Lady (Nephrolepis varen). Die laatste is mijn favoriet. Ik ben zot van de kleur van die plant, zo van dat felgroen, vandaar dus dat ik die geclaimd heb voor aan mijn naaimachine. 😀

En nog een interessante site over dit soort planten (bij ons Areca palm zat een kaartje van die site): www.airsopure.nl

You Might Also Like

 • ilse

  Bij het lezen van je post en het zien van de TEDtalk, kwam de gedacht bij me op om toch een paar extra sanseveria’s aan te schaffen (voor de rest is er weinig dat verwaarlozing aankan, vrees ik). Dank je wel voor de tip!

 • vleervlinder

  joepie, ik heb dus een zuiverende spathiphyllum! ik herken de verpakking van air so pure, wij verkopen die op ‘t werk 🙂

 • vleervlinder

  bij nader inzien heb ik zelfs alle planten 🙂

 • lila

  Komt er dan een housewarming party? 😉

 • Pin It on Pinterest