Gemaakt

That’s a wrap, people!

Diane Von Fürstenberg zou trots zijn op mij met mijn wikkeljurkje. Nee, echt, ik ben er zeker van. Zelf ben ik er ook zeer trots op. Het was een project van lange adem, maar uiteindelijk raakte het zondag af. Hoera! En hoewel het een project van lange adem was, ging het eigenlijk verbazend vlot. Het duurde vooral lang om in elkaar te zetten omdat er steeds van alles tussen kwam, inclusief een paar weken dat ik gewoon geen zin had om te naaien. Het was de eerste keer dat ik met een stretch stof werkte en ik had blijkbaar een zeer fijn stofje uitgekozen (98% viscose, 2% elasteen). Een zeer dankbaar stofje dat zeer fijn drapeert. Aanschouwt!

Het patroon, voor de geïnteresseerden is Vogue Patterns 8379.

Wat ik hieruit geleerd heb:

 • Bij een project met stretchstof mag je gerust een maatje kleiner nemen. De mouwen zijn echt een pak te groot, wat abnormaal is, aangezien mijn armen een van mijn vele probleemzones zijn. Eigenlijk is mijn lichaam gewoon een grote probleemzone, maar soit. Vandaar ook subtiel het gilletteke. 😉
 • Koop nooit drie meter stof in de plaatselijke stoffenwinkel als er enkele weken later een stoffenspektakel is, want dan ligt het stofje dat je gekozen hebt daar aan bijna drie euro goedkoper de meter.
 • Een kartelschaar is goed gerief om in huis te hebben. Mijn naden zijn proper afgewerkt (twee keer recht naaien en trimmen met de kartelschaar).
 • Een testversie is niet altijd nodig, maar toch, ik was blij toen Ilse (u weet wel, van innerlijke Ilse) me haar versie van deze jurk meegaf. Bij haar wilde het niet helemaal lukken en ze vond dat ze met haar versie niet helemaal stond. Over dat laatste valt uiteraard te discussieren. Dus kreeg ik hem mee, omdat ik hem eens had gepast tijdens een Leuvens Stiksel en er dankzij mijn -ahum- rondingen wel mee stond. Het was ideaal om eens te checken hoe zij bepaalde dingen had gedaan als ik een bepaalde stap niet helemaal snapte. Dus Ilse, dikke merci! Haar kleedje ga ik ook proberen verder af te werken, alleen is de stof iets te dik om het kleedje goed tot zijn recht te laten komen.
 • Instructies volgen blijft iets heel moeilijk voor mij. Ik doe mijn best, echt waar, maar van zodra ik een recept, een patroon, wat dan ook in mijn handen geduwd krijg, dan moet ik dat zo kunnen maken zoals ik het in mijn hoofd heb. In dit geval moesten de mouwen er aan geloven. Dat flapje dat bij de lange mouwen aan de pas kwam, werd subtiel genegeerd.
 • Hoewel het een professioneel patroon is heeft het één groot probleem en dat is dat het beleg rond de nek soms naar buiten komt piepen. Ik werd er zot van tijdens een eerste pasbeurt en ben toen even gaan horen op een groot naaiforum. Daar bleek dat andere mensen hetzelfde probleem hadden gehad met dit patroon. Grrr… Nu dus een manier vinden om dat binnen te houden en nee, topstitchen is geen optie. Dat wil ik niet. Basta.

Wat ik hieruit nog steeds niet geleerd heb:

 • Het verschil tussen een jersey-naald en een stretch-naald. Als iemand me dat kan uitleggen: be my guest!

En om mijn wrap jurkje te vieren, aten wij vanavond wraps. Het Vriendje kwam ook met de toepasselijke titel van dit bericht aanzetten. 😛

You Might Also Like

 • Riet

  Ok. Ik koop zelden patronen. Maar met dit bericht heb je me overtuigd: het is prachtig, ik wil ook, rondingen check, en ik heb net een boventransportvoet gekocht voor strechprojecten.

  Dit is subliem.

 • Pebblyn

  Het is een mooi kleedje! 🙂

 • Lucie

  Nice! Voor mij moogt ge ook zo eentje maken! 🙂
  Als ik ooit een naaimachien vastkrijg en een beetje gefoefeld heb zal dees wss het eerste zijn dat ik zal proberen. Niet te moeilijk (maar wss moeilijker dan ik denk) en zowel in winter als zomer te dragen. Als het ooit zo ver komt moogt ge meerdere emails met vragen verwachten 🙂
  Leuk stofje ook! I like!
  Man, ik gebruik veel te veel uitroeptekens 🙂 en smileys 🙂

 • vleervlinder

  mooi!

 • Action Girl !

  hey, mooi gelukt. het probleem vh beleg aan de nek… het helpt als je er vliesofix in strijkt, dan blijft het mooier plat liggen. Bij veel patronen gebruiken ze dat wel voor het halsbeleg, maar niet voor de nek… en dan zit je dus met en omkrullende belegje.
  In uw plaats zou ik overal subtiel laten vallen dat het een vogue kleedje is. daar worden de mensen jaloers van dnek ik 😉
  en de vraag over het verschil tussen de twee naalden: kijk es nr de maten die erop staan. het ene is de dikte vd naald, het andere de dikte vd punt. alle jerseys zijn stretch (rekbaar), maar niet alle stretch stoffen zijn jersey. snappie?

 • ilse

  Wat is het mooi geworden! Dit stofje met een leuke print was duidelijk een véél betere keuze dan mijn effen groene stof voor dit kleedje. Misschien moet ik er mij later toch nog eens aan wagen, en dan kan ik afkijken van jouw kleedje 🙂

 • Flexje

  Me = Jealous! Echt prachtige jurk! Zeker komen showen op 11 januari he! 🙂 Heb al kriebels in mijn vingers om het ook te beginnen maken… 🙂

 • De Zuster Van

  Schoon kleedje & plezante stof!
  Ik heb dat ook eens ne keer gemaakt en nog nooit gedragen. Ik had het beter ook in zo’n stretchstofke gemaakt, dat valt inderdaad veel mooier!
  http://thesisterof.blogspot.com/2009/06/summer-dress.html

 • Linn

  Wow, ik vind dat echt prachtig. Mooi kleedje van model maar ook een heel mooie stof. Moest ik dit in de winkel tegenkomen zou ik zeker en vast naar de paskamer rennen om het eens te passen.

 • Janine

  Mooie jurk! Precies wat ik zoek! Geweldig stofje ook. Ik wilde meteen het patroon gaan kopen, maar was in de war gebracht door de verplichte maatkeuze: FF of BB ? Weet jij wat ik moet kiezen voor een Nederlandse maat 40? Ik ben niet erg lang… Dank voor je hulp!

 • Pin It on Pinterest