Gegeten Receptenspotlight

Frangipane cupcakes

Onlangs zat ik bij mijn zus thuis in een van haar bakboeken te bladeren, Het Bakboek. Een heel mooi boek vond ik dat, met duidelijke uitleg over alle mogelijke dingen die je kan bakken: koffiekoeken, brood, taarten,… Mijn aandacht werd vooral getrokken door een recept voor frangipane deeg. Hmmm… Frangipane. Ik ben er zelf wel fan van en Het Vriendje is verslaafd aan alles waar amandelen in zitten. Marsepein, frangipane,… Dus toen ik afgelopen maandag dat boek zag liggen in De Standaard boekhandel, besloot ik het mee te nemen.

Gisteren ging ik aan de slag met het frangipanedeeg. Omdat ik niet meteen ambities heb om taarten te maken, besloot ik het er frangipane cupcakes van te maken. Een beetje van “poke the box” doen, hé. 😀 En het resultaat, dat mag er zijn. Ik denk dat ik die cakejes ga moeten verstoppen, voordat Het Vriendje ze allemaal in een keer gaat opeten. Ahum.

En omdat jullie allemaal lieverdjes zijn, deel ik graag met jullie het recept en de werkwijze voor deze cakejes.

Benodigdheden voor 12 frangipanecakejes:

 • 125g kristalsuiker
 • 125g amandelpoeder
 • 125g boter op kamertemperatuur
 • 2 eieren
 • 25g bloem

Benodigdheden voor de afwerking:

 • Abrikozenconfituur
 • Bloemsuiker
 • Amandelschilfers

Hoe ga je te werk?

 • Verwarm de oven alvast op 180°C
 • Meng de boter en 1 ei in een kom.
 • In een andere kom meng je het amandelpoeder met de kristalsuiker tot een geheel.
 • Meng de helft van het amandel/suiker mengsel met het boter/ei mengsel. Roer tot een geheel.
 • Doe vervolgens het tweede ei en de rest van het amandel/suiker mengsel erbij.
 • Meng de 25g bloem er ook nog even onder. Roer tot een luchtig geheel.

Tadaaa. Uw frangipane deeg is klaar. Neem een cupcakeschaal met 12 gaten, leg er cupcakevormpjes in en verdeel het deeg gelijk over de 12 gaten. Ik doe dat met een ijsschep, omdat je dan het deeg gelijk kan verdelen. De cakjes moeten ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven tot ze goudgeel zien.

En dan nu de afwerking

 • Vullen met abrikozenconfituur
  Snijdt het hoedje van de cupcakes er af. Dit doe ik door een scherp keukenmes onder 45° te houden en een rondje te draaien met je cakeje. Op andere blogs heb ik al gelezen dat mensen hiervoor een appelboor gebruiken. Leg het hoedje opzij. Neem een theelepel en je pot abrikozenconfituur en vul de holte die je hebt gemaakt met de confituur. Zet het hoedje terug op het cakeje.
 • Het glazuur
  Ik heb geen exacte afmetingen hiervoor, omdat ik dit een beetje op het gevoel doe. Breng alvast wat water aan de kook. Je gaat niet heel veel water nodig hebben! Doe intussen in een klein kommetje wat bloemsuiker. Ik denk dat je met 50g à 75g  genoeg hebt. Neem een vork in de aanslag. Druppel wat kokend water bij de bloemsuiker en meng tot je een glad en glanzend glazuur hebt. Ik giet het dan voorzichtig over de cakejes met een theelepeltje.
 • De amandelschilfers
  Strooi voor het glazuur opgedroogd is wat amandelschilfers over de cakejes.

You Might Also Like

 • liesetje

  Merci! Ga ik zeker eens uitproberen!

 • Oontje

  Oh, njammie, frangipanne! Dat ga ik zeker eens proberen. Dank je wel!

 • Jan

  Ziet er keigoed uit! Ga ik toch eens zelf moeten proberen 🙂

 • Flexje

  Geweldig! Experimenteren in de keuken… altijd fijn om te doen! En als cupcakejes zien ze er zelfs nog beter uit! 😉

 • Octopoes

  Hmmmm, dat lijkt met wel lekker om van te snoepen tijdens ‘t Stiksel van april 😉

 • Veerle

  Ik heb ze zondagmiddag ook uitgeprobeerd en jammie, wat zijn die lekker zeg! Gevuld met mirabellenconfituur en dan een klein beetje glazuur erop 😀 Jammer dat ik geen amandelschilfers in huis had…

 • Stik 'n Stuk

  Oooh, ik ben gek op frangipane en dit ziet er inderdaad nog leuker uit dan de typische taartvorm! Ik steun Octopoes in haar subtiele hint 🙂

 • fatima

  Heb ze gemaakt, heel lekker heb ze gebakken in zo’n mini charlottevorm ze zagen er heel mooi uit met wat bloemsuiker erop!! fantastisch.

  dank u voor het recept

 • Frangipane cakejes | Puurweb

  […] originele recept komt van Verbeelding. Ik herhaal het hieronder […]

 • Pin It on Pinterest