Gedacht

Ik verhuis

Ik verhuis. Weg uit België. Waarom zou ik ook nog de moeite doen om te blijven?

Blijkbaar ga ik ongeveer 72€ per jaar meer moeten betalen aan energiekosten omwille van die groene energie certificaten. Of om het met de woorden van deze twitterende meneer te zeggen: “Wie zich geen zonnepanelen kan veroorloven moet de subsidies sponsoren voor zij die ze wel kunnen betalen adhv hogere energieprijzen #Belgie

Aan kinderen moet ik de komende jaren niet beginnen, want een plaats vinden in een crèche is onbegonnen werk, pokkeduur en oh ja, er is zo’n organisatie die omwille van pietluttigheden crèches hun erkenning wil afnemen of ze op het matje roepen. (Artikel)
En als die koters dan ouder zijn, dan is de kans groot dat je ze niet eens naar school kan laten gaan omdat er bij vele scholen wachtlijsten zijn. Dat begint al bij kleuterscholen en dat trekt zich door tot de middelbare school.

Over het feit dat we nog altijd geen regering hebben, ga ik het zelfs niet hebben. Bende onnozel klein kinders.

Een huis kopen zit er waarschijnlijk ook niet meteen in voor mij aangezien de prijzen van huizen abnormaal hoog liggen. Voor twee jonge mensen met een gemiddeld inkomen die niet op de mama en de papa moeten rekenen is dat onbetaalbaar. Een lening, ja, zo eentje die je kan afbetalen tot in je graf. Leuk vooruitzicht.

Geef me één goede reden waarom een twenty something in godsnaam in dit land zou blijven? Eén. Mijn familie is het intussen al gewoon dat ik er soms eens voor een paar maanden of zelfs een jaar tussenuit trek. Langer zal ook wel lukken. Dus afgezien van hen, wat in godsnaam houdt mij hier nog? En ja, zo is het waarschijnlijk overal wel iets, maar dit begint de spuigaten uit te lopen.

Ofwel moet ik de krant gewoon niet meer lezen en al dat nieuws gewoon negeren.

You Might Also Like

 • Valentijn

  Ik zit met hetzelfde probleem. Naar waar verhuizen we?

 • Louise

  Hey,
  hier hetzelfde gevoel. Vooral die regering die uitblijft begint serieus op mijn zenuwen te werken. Dan nog niet te spreken over de hoge lonen dat de politici krijgen… En ivm dat huis, ik vraag me ook af wie dat tegenwoordig nog kan betalen? Je moet al verdorie naar de middle of nowhere verhuizen om een piepklein betaalbaar huis te vinden.. Frustrerend! Ik ben wel teveel verknocht aan mijn familie om te verhuizen (ik woon nu in een andere provincie dan hen en mis ze al! :D).. Dus probeer ik het hier nog eventjes te tolereren.
  Louise x
  PS: wij hebben geen krant, dat helpt. 😉

 • Kathleen

  @Louise: mjah, ik lees de krant online en ik ben gewoon te nieuwsgierig om het nieuws niet te volgen. 😛

 • Flexje

  Hela hela… Wij hebben vandaag anders wel een ‘redelijk’ betaalbaar huisje gekocht… Ale… ‘t is vanaf vandaag van ons! Jep de sleutel ligt in onze handen… ‘t Is gewoon goed zoeken en ja in Leuven ga je het niet vinden… Vond ik eerst erg jammer, maar wanneer ik nu in ons ‘tuintje’ sta… voel ik me zo gelukkig! 🙂
  Komt maar ne keer is op bezinning in Scherpenheuvel! :p

 • Stien

  U leest mijn gedachten!
  Ik ben momenteel Canada aan’t overwegen. Ik moet eerlijk bekennen dat er nog niet veel “research” aan vooraf gegaan is, het is vooral een kriebel in de linkerkleineteen. Maar ik krijg toch iedere dag meer het gevoel dat het niet bij twijfelend overwegen gaat blijven. Al wil ik het wel liefst als positieve keuze kunnen doen, en niet (louter) als vlucht. Amai amai!

 • Ania

  Ik ken je probleem maar al te goed! En ik ben al 30-something en heb het geld ook niet.
  Vaker en vaker komt de e-migratie gedachte in me op!

 • Greet

  Ik heb er ook al vaak aan gedacht, om al dezelfde redenen. Alleen, ik weet dat ik het waarschijnlijk nooit ga doen. Ik ben te verknocht aan Gent, aan mijn mama en aan het gevoel van thuis zijn. België is een rommeltje, maar er zijn toch een heleboel aspecten aan “Vlaams zijn” waar ik wel trots op ben.
  Ik weet het niet. Misschien ooit, als mijn lief er ook 100% voor te vinden is en als het naar een land is waar het weer ofwel even goed ofwel beter is (slechter dan het Belgische weer kan ik niet aan).

 • Annie

  ik ga mee!

  op je eentje een huisje vinden in leuven is helemaal onbetaalbaar!pfff

 • San

  Dé reden waarom ik weiger kranten te lezen. Maar heel veel helpt dat niet hoor: er is nog het nieuws op de radio, op TV en dan natuurlijk de vele gesprekken met mensen die wél de krant lezen 🙁
  Succes alleszins. Soms moet je gewoon geluk hebben hoor: ons huis hebben we aan een ‘spotprijs’ gevonden omdat de mensen het wegdeden en emotioneel betrokken waren; de kinderen konden relatief goedkoop in de opvang, juist omdat ons inkomen lager lag (gebonden aan de barema’s van Kind en Gezin, dus niet bij zelfstandigen) en er zijn hopen zeer goede scholen zonder wachtlijst. Er is nog hoop in ons zielig landje hoor. Veel hoop zelfs, zelfs zonder regering (en vergeet niet dat we eigenlijk zes regeringen hebben, dus we redden het wel voorlopig met eentje minder)

 • Ellen

  Ge hebt groot gelijk. Het is hier in België soms toch te stom voor woorden..

 • Elke

  Helemaal mee eens.
  Mijn reden is toch wel vrienden en familie. Niet dat ik nu een heimwee persoon ben, maar ik keer toch graag echt regelmatig terug naar de heimat, en vanuit het buitenland is dat net wat moeilijker…

 • raf__

  Ik heb enkele tips.

  Volg het nieuws eens op de RTBF. Alle Vlaamse problemen in één slag opgelost!

  Verander eens van energieleverancier. De goedkoopste of zo.

  Ga eens drie weken op fietsvakantie naar de gemeente met de goedkoopste huizen. Wie weet vind je iets.

  Lees eens een boek over “lifehacking”.

 • Alice

  Misschien een beetje overdreven. Wij hebben een eigen huisje zonder enige hulp met zeer gemiddelde lonen. En geen lening die we afbetalen tot in het graf.

  De andere daar ga ik redelijk mee akkoord. Hoewel kinderopvang ook niet echt een probleem is in onze regio.

 • Bram

  Goh ja, je hebt gelijk natuurlijk, maar er zijn maar weinig plaatsen waar niks mis mee is. Hier erger ik mij aan de onvoorstelbare incompetentie van alles en iedereen, om van de absurde bureaucratie nog maar te zwijgen. Maar elders erger ik mij net zo goed aan andere dingen.

  Iets kopen in Leuven is in elk geval volstrekt onbetaalbaar. Zeker als alleenstaande, en zelfs met twee. *zucht* Moest er nu ook maar één andere beschaafde stad in dit land zijn (sorry Gent, sorry Antwerpen)…

 • Millie Hemelsoen

  We leven in één van de rijkste landen ter wereld en ook al kunnen veel mensen zichzelf geen huis veroorloven, bijna iedereen heeft een dak boven z’n hoofd, vindt een overaanbod aan producten in de supermarkt en geen mens in België die sterft van de honger. We hebben een super sociale zekerheid waardoor we bijna gratis naar de dokter of tandarts kunnen. We hebben tenminste scholen en ieder kind krijgt dezelfde kansen. Daarnaast is de kans op een natuurramp bijna nihil, aardbevingen, tsunami’s, orkanen en zo verder komen hier praktisch nooit voor.

  Ik zou wel eens willen weten waar het wel beter is dan hier (Libië, Somalië, Japan?)

  Soms moet een mens eens meer denken aan wat hij wel heeft dan ongelukkig te worden van wat hij niet heeft. En dat is precies het probleem. We worden ongelukkig omdat we geen huis kunnen kopen, maar hé, we hebben toch een dak boven ons hoofd?

  En die regering, die komt er wel, ooit. En hopelijk kunnen we allemaal opnieuw gaan stemmen, deze keer voor de juiste politici. Degene die van België een meer solidair land willen maken, die huizen betaalbaar willen houden en egoïsme willen bestrijden.

 • paul

  Hoe gaat dat weeral over dat groenere gras aan de overkant ? m.a.w. het is overal wel iets zenne.

  In Italie is het beter weer, maar staan uw vuilzakken zes maanden op straat te stinken. In Engeland zien ze hunne munt al jaren zakken.
  Ah Canada… bekijk de politiek daar eens, dat is nog veel erger. En kinderen naar school sturen kost daar veel geld. Subsidies voor Kunst zijn er de laatste jaren met de helft afgenomen…

  Dat die regeringsvorming zolang duurt is omdat de vijf vorige ‘regeringen’ NIETS gedaan hebben aan de problematiek (die eigenlijk met de staatshervorming van 1970 geboren is). Wat heb je aan een regering die vanalles belooft, maar niets uitvoert ?

 • Serge Cornelus

  Dan heb je het nog niet over de files gehad, het falend verkeersbeleid, het gebrek aan openbaar vervoer en de stijgende fijn stofwaarden. Helpt dat om je beslissing een beetje te stimuleren? Ware het niet dat ik geen 20-something meer ben en mijn kinderen het absoluut niet zien zitten om te verhuizen, ik bolde het ook af… Alleen spijtig dat het gras aan de andere kant alleen maar groener LIJKT. 🙂

 • Kathleen

  Even voor de mensen die mijn achtergrond niet kennen: ik heb al een jaar in IJsland gewoond en ik heb daarna nog eens zes maanden doorgebracht in Amsterdam (als je denkt dat dat niet zo anders is dan België, oeeh, mispoes). Ik weet dat het buitenland niet altijd rooskleurig is, dat je er soms minder kansen krijgt dan hier, dat het gezondheidssysteem er op niks trekt of het educatiesysteem nogal slabakt. Ik heb het aan den lijve mogen ondervinden. Dus bij mij moet je niet komen aankloppen met “het gras lijkt groener aan de andere kant,”. Ik ben daar realistisch genoeg in en heb er ervaring mee. Dank u zeer.

 • Flexje

  Als je er van geproefd hebt, dan ken je het natuurlijk al! 😉
  Peter zijn broer heeft ook een jaar in Argentinië geleefd en ja de mensen zijn daar armer en worden minder betaald… Maar het leven is er ook heel anders dan hier. Hij is verliefd geworden op dat land (en ik zie hem ooit nog naar daar emigreren… Hij heeft er ook een vriendinnetje.)
  En zowel Peter als ik hebben een 3 tot 4 maanden in Spanje gewoond. Maar wat ik er uit geleerd heb… Ik ben trots op mijn Vlaamse gerechtjes! 🙂 hihi… Witloof in hesperolletjes met kaassaus… de Spanjaarden kenden het nog niet 😉 Cultuurverrijkend langs beide zijden… 🙂 Oh wat wil ik graag terug! 🙂

 • Action Girl !

  ben het met je eens hoor Kathleen! Leuven is onbetaalbaar, … Gewoon een bestemming uitkiezen en er eerst es op vakantie gaan! En misschien een jaar tijdskrediet nemen om het land uit te testen, werk en woonst te zoeken?

 • Stijn

  Leuven is effectief belachelijk duur, maar het lukt nog wel om betaalbare huizen te vinden hoor. Met twee is het nog te doen, alleen daarentegen is het quasi onmogelijk. Vooral wegblijven uit de as tussen Leuven en Antwerpen.
  Ik begrijp de frustraties wel, het buitenland is erg aanlokkelijk en zou best ook wel kunnen leven met een andere mentaliteit dan die momenteel heerst in ons kleinzerig belgenlandje. Maar een leuke job en vooral de familie achterlaten… niet evident. Tenzij ik de liefde van mijn leven in het buitenland tegen het lijf loop.

 • Pin It on Pinterest