Gemaakt

Het eerste van de zovele

Ik weet niet meer exact wanneer ik verliefd werd op het patroon van Colette Patterns voor dit jurkje. Ergens nadat ik verliefd was geworden op een stuk of vijf van haar andere patronen. EΓ©n van haar andere patronen had ik al geprobeerd, maar dat is tijdens de laatste stap ergens tussen de 16 (!!!) knoopsgaten falikant afgelopen en dat onding ligt dus ergens in een van de donkerste krochten van mijn naaikast. Misschien was ik een beetje te ambitieus. Een beetje zo. Dus toen ik besloot dat mijn volgende project het Macaron jurkje ging zijn, nam ik me voor om het onder het toeziende oog van Hilde te doen. Ik besloot het wel niet meteen in de stof te doen die ik voor ogen had (de fietsjesstof), want ik ben een wussie die altijd eerst testversies moet kunnen maken. Dat bleek achteraf misschien nog niet zo een slecht idee te zijn. Ik moet nog veel leren, maar ik moet zeggen, na het maken van dit kleedje is mijn naaizelfvertrouwen toch een beetje gestegen. Een beetje. Twee centimeter of zo.

Dat nieuw verworven vertrouwen in mijn naaikunsten was trouwens van zeer korte duur. Vorig weekend besloot ik de naden die ik niet zo heel erg mooi had afgewerkt, goed en proper af te werken. Je weet wel, braaf zijn en al. Goed luisteren naar de juf. Maar het was wel nodig want het donkerblauwe stofje raffelt dat het niet schoon is. En toen schoof ik uit met mijn schaar en knipte ik een klein gaatje vlak onder mijn mouw. GNAAAHHH!!!!! Na een hysterisch moment en een paar sussende woorden van Het Vriendje, besloot ik wat vlieseline langs de achterkant te plakken en het gaatje verder dicht te naaien. De rest van mijn naden zullen een onafgewerkt leven tegemoet gaan. Het kan me niet schelen of het kleed volledig uitrafelt. Ik vertrouw mezelf niet met een schaar. Niet. Mijn knipskills zijn nihil. Het gat valt dankzij de ruitjes in de stof gelukkig niet echt op en het is onder mijn arm wat een plek is die ook niet heel erg zichtbaar is. Oef.

Afgelopen dinsdag werkte ik de zoom af tijdens het Leuvens Stiksel en dat was het. Ik had een draagbaar jurkje! En hoewel het een soort van test-achtig jurkje is, werd het toch al gedragen dit weekend. Het overleefde zelfs al een klasreunie! En het zit echt als gegoten. En het heeft zakken! Hoe briljant is dat wel niet?! Zakken! Er gaan hier zeker nog een stuk of drie of vier of vijf andere Macaron jurkjes volgen, daar mogen jullie zeker van zijn. Het model is ideaal voor mijn rondingen. Yeah. πŸ˜€

Ik zie er verschrikkelijk moe uit op deze foto, slecht geslapen vannacht. Richt al jullie aandacht dus maar op het kleedje of mijn nieuwe kapsel of de deur en negeer de wallen onder mijn ogen even en mijn rare gezichtsuitdrukking. Oh, en die melkwitte gevallen die ik “mijn benen” moet noemen, daar spreken we ook even niet over. Zullen we dat afspreken? Focussen op het jurkje dus. πŸ˜‰

En wat hebben we geleerd uit dit project?

 • Polyester moet je mijden als de pest want dat is moeilijk strijkbaar. Volgens mij heb ik een paar giftige dampen ingeademd bij het open of plat strijken van bepaalde naden. Langs de andere kant heeft het ook voordelen: het rimpelt niet. Woep woep!
 • Schaf uzelf een overlock aan als je naden mooi en professioneel wil afwerken. En als je niet in je bijna afgewerkte kledingstuk gaten wil knippen. Je geeft wel een paar honderd euro uit, maar je bespaart jezelf een zenuwinzinking waar je de rest van de dag niet goed van bent.
 • Blind hem stitch is ook vree wijs de max maat.
 • Blinde ritsen inzetten, eens je doorhebt hoe dat moet, dan gaat dat vanzelf. Je leert dat wel als je bij een kleed drie keer de rits er opnieuw in moet zetten.
 • Blinde ritsen zijn gevoelig. Toen ik voor de tweede keer de blinde rits uit mijn kleedje haalde, maakte ik een gat in mijn rits, net op het plekje waar je moet naaien om je rits in je kledingstuk te zetten. Diepe zucht.
 • Ik moet meer kleedjes/rokjes maken die boven de knie komen, want dan lijken mijn benen ietsje langer en smaller en dat is uiteraard mooi meegenomen als je korte, stevige en dan ook nog eens melkwitte stompjes hebt.

Voor zij die zelf dit jurkje willen maken: je kan het patroon bij Colette Patterns zelf bestellen of via Naaipatronen.nl. Wel even oppassen als je naar haar site gaat of per ongeluk de andere patronen van Colette ziet op naaipatronen.nl, want voor je het goed en wel doorhebt koop je drie patronen in plaats van dit ene. Ik spreek uit ervaring. πŸ˜€

Ik denk dat ik hierbij ook wel mijn 10 in 11 voornemen om een jurkje te maken dat als gegoten zit, mag schrappen. Yeah!

You Might Also Like

 • elisanna

  So nice!!!!

 • Louise

  Supermooi kleedje! Staat je heel goed!

 • Katrien

  Mooi! Als dat nog maar de testversie is, ben ik benieuwd naar de ‘echte’ versie!

 • Oontje

  Het staat je fantastisch goed, laat er maar nog heel veel komen.
  En van dat gaatje, dat zeg je nu? Zie je, ik had er helemaal niets van gezien, gisteren.
  Lol voor uw ‘wat hebben we geleerd’. Je klinkt zelfs als een Gentse met je ‘vree wijs de max maat’ πŸ™‚

 • Plutomeisje

  Ha, dat patroon wil ik mij al een hele tijd aanschaffen! ‘k Heb al tientallen versies gezien en ‘t past echt alle keren mooi bij diegene die het gemaakt heeft. πŸ™‚

  En idd korte benen = rokken boven de knie. Ik ben zwaar aan het overwegen om al mijn oude rokken (van toen ik dat nog niet door had) allemaal in te leggen. (overwegen, want ik vrees dat al die zomen scheef gaan eindigen :p)

 • Sofie

  Amai, Kathleen, dat ziet er fan-tas-tisch uit zo, ook met melkwitte benen en vermoeid gezicht.

 • nobutterfly

  Schitterend kleedje, te mooi om een testkleedje te noemen.

 • Peachy

  oooh… wat een pracht-resultaat! Perfect met foto πŸ˜‰ nog, nog, nog!!

 • Greet

  Ow zekers, supermooi! Staat je heel goed inderdaad πŸ™‚

 • vleervlinder

  wow, mooi! tof met die 2 verschillende stofkes

 • Kelly

  Awel, je hebt gelijk, het zit je als gegoten! Mooie kleurencombinatie, mooi model, helemaal perfect πŸ™‚

 • ilse

  Goed gedaan en wat een mooi stofje!

 • Polkadotjes

  Ik vind daar gelijk niet te veel testgeval aan. ‘t Is gewoon super!

 • Action Girl !

  het staat u super! mooie stofjescombinatie ook. niks te oefenkleedje! maar als ge het al nr een klasreunie hebt aangedaan, dan zult ge u er al wel goed in voelen he, dan zijn al die complimenten hier eigenlijk al niet meer nodig, of wel? πŸ˜‰

 • An

  Super resultaat! Het staat je geweldig. En je hebt gelijk: ik wil dit nu ook!!! En nog een paar andere Colette patterns πŸ™‚

 • Riet

  Love it looooove it love it love it love it looooove it looooove loooove loooove it, love it!

 • petit karo

  Ik smelt! Zo’n mooi kleedje! Ik ken dat gevoel van eerst eens testen, maar vaak kom ik dan niet aan het definitieve model πŸ™‚

 • saravdv

  Zeer mooi! En het staat je idd zéér goed!

 • mamasha

  Zo’n schoontje! En in ‘t echt nog zoveel schoner. Kom maar op met die fietsjesversie!

 • Evy

  Het staat je echt prachtig! En ik ben meteen verliefd op het model! Meteen die site bezoeken…

 • Octopoes

  ‘t Staat u ge-wel-dig!

 • Annouska

  Wauw, dat heb je toch wel mooi gemaakt zeg. Leuk zo een cursus volgen en zien hoe je voorruit gaat. Het staat je trouwens goed, ik ben erg benieuwd naar meer :D.

 • Flexje

  De aan-versie! Zo mooi! πŸ™‚
  Test-versie of niet… die volgende jurkjes gaan alleen maar mooier en mooier worden! πŸ™‚

 • Annelyse

  ik ben er verliefd op, ik denk dat ik me ook zo’n patroon ga kopen. is het héél moeilijk?

 • Annelyse

  Besteld, misschien ook goed om te vermelden dat het patroon goedkoper is via naaipatronen (verzendingskosten zijn alvast veel goedkoper)

 • De Macaron | Annelyse

  […] zag het hier, en ik was meteen verkocht … De Macaron van Colette […]

 • Pin It on Pinterest