Gebeurd

Ideale maten

Ik heb een heel laag zelfbeeld. Zo, het staat op het internet, dan moet het wel waar zijn. Vooral rond deze periode, als het wat beter weer wordt, dan keldert mijn zelfbeeld volledig. In Leuven komen alle studentinnekes dan buiten in hun korte rokjes en bloesjes met gigantische decoltées. Als ik dan de opmerkingen hoor die de gemiddelde man maakt op die verschijningen, dan denk ik meteen: “Goed, waar heb ik mijn boerka gelaten, want ik moet me hier en nu volledig bedekken,”. Jammer genoeg is dat boerkaverbod goedgekeurd en kan ik me dus op die manier niet meer verbergen.

Ik ben absoluut zo geen verschijning. Absoluut niet. De cellulitis druipt van mijn bovenbenen én bovenarmen (rare vetopslagplaats). Ik mis enkels om de één of andere bizarre reden. Als ik in de zon kom, dan word ik rood en vervolgens weer wit. Bruin is geen optie. Mijn kuiten zijn twee keer zo breed als de gemiddelde kuit waardoor laarzen voor de winter dus ook al geen optie zijn en mijn borsten verdwijnen in het niets bij de goedgevulde C-cups en D-cups en de-rest-van-het-alfabet-cups die er tegenwoordig rondlopen.

En hoewel er ongeveer negen kilo te veel aan mijn lijf hangt, heb ik toch de ideale maten als het op naaipatronen aankomt. Ha! Take that, stomme studentinekkes met ellelange, cellulitisloze benen en letters-die-verder-in-het-alfabet-zitten-cups dan mij! Wonderbaarlijk genoeg zit alles op z’n juiste plaats, zo blijkt, en daarvoor ben ik eigenlijk wel dankbaar. Het viel me op toen ik het Macaron jurkje aan het passen was. Overal op het internet lees ik horrorverhalen over mensen die hun naaipatronen moeten aanpassen omdat hun borsten te klein/groot zijn, omdat ze op hun borst maat 42 zijn op hun taille een maat 38 en op hun heupen 40. Ik ben gewoon een standaard, doodgewone maat 42. Punt. Een mollige maat, maar een standaardmaat. Op de koop toe is de gemiddelde vrouw bij naaipatronen tussen 1m65 en 1m68. Komt goed uit met mijn 1m65. En als het dan al een patroon is dat meer naar de 1m68 neigt, dan zitten die drie centimeter die ik mis waarschijnlijk in de korte stompjes die ik mijn benen noem. Dus gewoon de zoom wat verder inleggen en tadaaa… Done and done. Next!

Dus de volgende keer als ik weer zo’n mieke zie met veel te lange benen, gigantische boezem en zogezegd “de ideale maten”, dan ga ik eens proberen inschatten wat ze allemaal aan een naaipatroon zou moeten gaan veranderen voor het haar zou passen. En dan ga ik lachen. Heel hard lachen. MWAHAAHAHAHA! Zo hard.

Het volgende naaiproject is een broek. Wedden dat ik nog ga terugkomen op mijn “ideale maten” met mijn korte beentjes? Wedden?! 😀

You Might Also Like

 • Femke

  Geloof mij, zoiets moet een zegen zijn. Ik naai dan wel geen kleertjes, maar gewoon gaan shoppen is voor mij al een nachtmerrie. Ik ben klein. Zo klein dat mijn loopshortje blijkbaar een maat 11-12 jaar is. Maar maatje 11-12 jaar dat is niet altijd voorzien op borsten en heupen en konten, neen. Bovendien is maatje 11-12 jaar nogal gekenmerkt door mega mindy-achtige prints en de lichaamsbouw van een tandenstoker. Dusja, kindermaten daar doe ik dus niet aan mee (behalve voor dat loopshortje). Bij de “grotemensenmaten” iets vinden, dat is dus een serieuze zoektocht, zeker als je geen naaitalent hebt. T-shirts zijn al snel een kleedje voor mij, broeken mogen 15 cm ingekort worden (op zijn minst…), rokjes of kleedjes komen telkens zo lang en breed dat ik op een boerinnetje lijk, dingen met een beetje decolleté komen al snel tot op mijn navel, … Neen, niet evident, zo klein zijn.

 • Joni

  Ik moet dus dringend leren naaien. Check!

 • Bram

  Als manspersoon die uw bevallige verschijning toch al een paar keer heeft zien rondlopen in Leuven moet ik u toch tegenspreken hoor. Kathleen mag er zeker wel wezen 😛

 • Riet

  Hoewel ik de mening over je verschijning verre van deel (jouw haarkleur bijvoorbeeld was en is mijn kinderdroom) vind ik dit 1 van de leukste stukjes die je ooit heb geschreven.

 • De Zuster Van

  Als ik uw beschrijving goed begrijp, pas dan maar op met broeken! Kleedjes en rokken zijn voor mij nooit echt een probleem, passen meestal perfect. Maar broeken, oh dear!
  Ofwel te smal aan de billen, ofwel GrandCanyon-gewijs te groot aan de achterkant en steevast te kort. Ik ben alvast benieuwd naar het resultaat!

 • mama saartje

  awel ja, maakt ons maar jaloers, met uw ideale maten!

 • emma en mona

  Je schrijfstijl is geweldig en jouw beeld over jezelf is dat wat elke vrouw in dit land met je deelt, op een paar na. Ik heb jouw maat, maar een stuk langere benen en ben er jaloers op dat jij geen patronen hoeft aan te passen. Ik pas in geen enkel patroon voor vrouwen van jouw lengte. Ik ben bijna 20 cm langer.
  Ik vond trouwens dat je er zeer mooi uit zag in het echt! Geniet maar van jouw ideale maten!

 • Gaëlle - fabriccity.be

  zo leuk geschreven. maar zeg zo een zelfbeeld zou ik al lang niet meer hebben sinds ik je hier in dat jurkje zag verschijnen!

 • eloleo

  ‘t is dat ge der zo nen toffen draai aan geeft, anders was ik genoodzaakt om sebiet in de Dijle te springen, mijn maten in gedachte houdend
  grapke, hè!

 • ilse

  Mijn loopmaatje zei me deze morgen (tijdens het lopen) dat haar cellulitis serieus geminderd was door wekelijks een paar keer de loopschoenen om te binden. Ik denk dat ik morgen maar eens voor de spiegel ga staan.
  Een vriendin vroeg me vorige week wel waar mijn gat was gebleven. Ik heb dus blijkbaar geen gat meer, ook al zie ik er wel eentje als achterom naar beneden kijk.

  En dat zelfbeeld daar moet je gewoon aan werken .Ik probeer dat ook al jaren, en dat lukt niet altijd even best, zeker als je zoals ik nog een halve week moet rondlopen met een uitgroei van zo’n 2 cm voor ik naar de kapper kan.
  En weet je, die studentinnekes, ik durf er geld op te zetten dat hun BMI verre van ideaal is (een te lage BMI is ook niet gezond). En die andere 75% van de studentes die jij niet opmerkt (misschien dat jij op de verkeerde plaatsen komt, ofwel zitten die braafjes te blokken), die hebben gewoon evenveel cellulitis als ons.

 • Karen

  Ik meet 1m84 en mijn benen nemen daar de volle meter (binnenlengte) van in. U moet het mij niet vertellen dat die niet in standaardklerenmaten passen ;).

 • Louise

  Kathleen, wat een heerlijk stukje om te lezen! En zo duivels herkenbaar! En oh wee als er zo’n mager studentinneke met de perfecte cupmaten begint te zeuren dat haar billen toch net te dik zijn…daar komt mijn haar van recht! Volgende keer ga ik gewoon heel luid lachen *gniffel* ;-).
  Liefs,
  Louise x

 • Flexje

  Wanneer geef jij een boek uit? 🙂

  Enne… Je bent nog steeds groter dan ik! 🙂 Ieder heeft zo zijn complexen, ook die ‘perfecte’ studentinnekes…
  Maar dan is de vraag nog maar of die meitekes ook zo’n ferm stuk tekst kunnen neertypen als jij! 🙂

  Ik ben benieuwd naar uw broek, want uw laatste naaicreaties mogen er ook wezen!!! Daar word ik nu eens jaloers op! 🙂

 • Veerle

  Heel leuk geschreven!

  Ik studeer wel nog, maar behoor helaas ook niet tot die groep studentinnekes met ellenlange, cellulitisloze benen… Mij zie je deze dagen dan ook niet gezellig op terrasjes zitten, maar eerder met mijn neus in de boeken (of beter: tussen de laptop).

  Je schrijfsel is zo herkenbaar 🙂

 • Pin It on Pinterest