Gegeten

Goddelijke brownies

Geraldine, die is met glans geslaagd voor haar brownie opdracht. Ze waren goddelijk, ook al vond ze ze niet helemaal honderd procent zoals de mijne, maar dat was volledig quatsch. Dus ze heeft die verrassing (die ik nog moet bedenken) dubbel en dik verdiend.

Zoals ik in het vorige bericht al vermeldde, komt het recept voor die goddelijke brownies uit dit boek. Een geweldig boek dat ik iedereen kan aanraden. Nu is het zo dat op een van de eerste pagina’s een uitdrukkelijke copyright staat, zoals je wel tegenkomt in meerdere boeken. Een keer een receptje mailen naar een vriend(in), dat is het einde van de wereld niet, maar het op een blog zetten? Ik zou dan eerder willen dat jullie allemaal naar de dichtsbijzijnde boekhandel spurten om een exemplaar van het boek te kopen. Zo hebben de bedenkers van de recepten er zelf ook wat aan. Zo denk ik trouwens ook over het doorgeven van aangekochte naaipatronen, lieve mensen. Vooral als je die bij een kleine zelfstandige koopt die is aangewezen op inkomsten van die patronen. Ik denk hierbij aan Colette Patterns, Oliver+S en So Tei Tei (van dit kleedje). Als je ze echt echt echt wil, dan koop je ze, steun je de persoon die het patroon met veel liefde heeft gemaakt, maar dat is mijn persoonlijke mening. Tenzij je toevallig een bloedverwantschap hebt met mij, dan wordt die regel al eens weggewoven.

Nu heb ik wat research gedaan en blijkt dat je recepten niet kan copyrighten omdat het om ideeën gaat en ideeën kan je blijkbaar niet copyrighten (verbeter me als ik mis ben, hé). De teksten in kookboeken zijn wel gecopyright, want dat is tekst en kan gecopyright worden, maar het recept op zich niet, want dat is “een idee”. Op zich logisch, anders zouden we allemaal een financiële bijdrage moeten leveren als we tomatensoep met ballekes of appelcake klaarmaken of zo een ander oerklassiek gerecht dat iedereen kan maken. Sabam voor eten, zoiets. Stel je voor!

Hetzelfde geldt eigenlijk voor kledingstukken. Mode en kledingstukken kan je niet copyrighten. Blijkbaar is dat de reden waarom Vuitton en andere designers hun logo’s in het lang en in het breed over de volledige oppervlakte van hun handtassen en kledingstukken laten drukken. Een handtas kan je makkelijk namaken, maar als er die bekende logootjes van Vuitton niet opstaan, dan is het geen Vuitton. Een poloshirt kan je voor 5€ kopen, maar als er op die poloshirt een piepklein logootje van een krokodil op staat, dan betaal je een veelvoud van die 5€ omdat je een Lacoste koopt. Dat is hun manier van copyrighten. Het feit dat ze je een ontwerp van een kledingstuk niet kan copyrighten is trouwens ook de reden waarom je soms gelijkaardige ontwerpen bij verschillende designers ziet opduiken. Je mag bijvoorbeeld een gigantische stroom aan kopiën van het trouwkleed van Kate verwachten. Sarah Burton kan daar helaas niet veel aan doen, als ik het goed begrijp, maar ik denk dat ze sowieso nu wel genoeg werk zal hebben.

Soit. Conclusie is dus dat ik dat recept hier wel kan delen zolang ik de tekst uit het boek niet kopieer en erken dat het recept uit dit boek komt, als ik het goed begrijp. Ha! Dat was een lange aanloop tot de uiteindelijke conclusie, hé? Dus…

Recept voor Goddelijke Brownies

Benodigdheden

 • 200g goede chocolade grof gehakt (ik gebruik van die Callebaut chocolade napjes, lekker en makkelijk)
 • 3 eieren
 • 130g bloem
 • 175g boter
 • 325g fijne kristalsuiker (hoe fijner, hoe beter!)
 • een braadslee van 23cm op 33cm op 5cm voorzien van een flink stuk bakpapier

Bereiding

 • Zet de oven alvast aan op 170°C zodat hij even kan voorverwarmen
 • Smelt de chocolade samen met de boter au bain marie tot een gladde massa. Als je een microgolfoven hebt, dan kan je de chocolade daar ook in smelten, maar daarvoor moet je mij niet om uitleg vragen, want ik ga microgolfovenloos door het leven.
 • Neem de kom met chocolade/boter mengsel uit het bad of de microgolfoven en kap de suiker erbij. Meng tot een geheel. Meng ook de bloem eronder. Als die er helemaal is in vermengd roer je de eieren er ook door. Blijven roeren tot je een goed gemengde massa krijgt. En ja, het is een goede training voor je armspieren.
 • Schep het beslag in de braadslee nadat je nog een keer hebt gedubbelchecked of er wel bakpapier in zit. Dat is nodig, dat dubbelchecken, bij mij alleszins toch. 😉
 • Vervolgens steek je de braadslee in de oven en laat je die daar 30 tot 35 minuten staan. Je haalt hem eruit als de bovenkant van de gigabrownie licht gebarsten is. Langs de binnenkant is hij dan nog zacht en smeuïg. Als je hem er te lang in laat staan wordt hij te hard en dat willen we niet. Nope.
 • En dan komt het moeilijkste gedeelte: wachten tot de brownies zijn afgekoeld. Daarna kan je ze snijden, eventueel met wat poedersuiker bestrooien en dan verorberen. Hmmm… Brownie!

Smakelijk!

You Might Also Like

 • Alice

  Absoluut juist. Ooit eens een heel werkstuk over gemaakt voor de les juristiek.

 • lies

  Ooit heb ik mij laten vertellen dat je een designkledingstuk mag kopiëren als je 5 dingen verandert. Bijv. de roklengte 10 cm korter en iets andere mouwtjes, ga zo maar door. Merci voor het recept!!

 • Flexje

  Amai, en zo worden we ook weer een pak wijzer! 🙂
  Mercikes Kathleen! 🙂
  Enne ik ben er ook voor om de kleinere zelfstandigen te steunen. (Zeker als je ouders zelf een zaak hebben en je hebt gezien hoe hard ze soms moeten knokken om er te komen.)

 • Polkadotjes

  Hoe interessant! En yummie!

 • Annelyse

  toch bedankt voor het delen.

  Ik heb het patroon van de colette trouwens al ontvangen 😉

  ik ben echter van mening dat copyright niet meer van deze tijd is. De tijden veranderen.

 • Peachy

  Daar wil ik twee dingen aan toevoegen
  1) ze zijn echt SUPER-lekker!
  2) Jij hebt GEEN microgolfoven? Geen? Niet? Het toestel dat je patatjes op slechts 7 minuten gaart, dat je chocomelk op 60 seconden lekker warm maakt en dat de restjes van gisteren weer opwarmt? Amai, ik zou het “TING”-geluid snel missen!

 • petit karo

  Als ze smaken zoals die van Geraldine dan is dat zeker het proberen waard! dank je wel voor het interessante voorwoord!

 • Anneke

  Ik vind de frosted brownies (maar dan zonder frosting, bah!) uit dat boek eigenlijk nog tig keer lekkerder!
  We maakte ook altijd de traditional, maar toen was de chocolade eens bijna op maar het cacaopoeder nog niet dus werd het recept nr 2 en echt, nog vééél beter!

 • Pin It on Pinterest