Gegeten Receptenspotlight

Tiramisu cupcakes

Al een week zaten ze in mijn hoofd, die tiramisu cupcakes. Op Cake Boss had ik gezien hoe ze aan de slag gingen met mascarpone om glazuur te maken en dat had een paar radartjes aan het werk gezet in mijn hoofd. Als je tegen mijn mascarpone zegt, dan denk ik meteen aan tiramisu. Tiramisuverslaafde die ik ben. Hmmm… tiramisu. *kwijl*

Ik besloot dat ik een koffie cakeje wilde met daarbovenop een toef mascarpone/amaretto mengsel. Nu vond ik in de boeken die ik had noch een recept voor een koffie cakeje, noch een recept over mascarpone glazuur. Het internet hielp me iets verder, maar uiteindelijk besloot ik toch weer mijn eigen ding te doen.

Het is een overheerlijk cakeje. Mijn beste probeersel tot nu toe, zou ik bijna durven zeggen. Ik wou dat ik er zo eentje door mijn scherm kon geven zodat jullie zelf konden meegenieten. Het is echt een combinatie tussen tiramisu een cupcake. De smaken komen van de tiramisu, maar de vorm en textuur zijn toch die van een cakeje. Aaah… De toef/het glazuur is niet helemaal goed gelukt en ik ben het vergeten af te werken met cacao poeder, maar dat is waarschijnlijk omdat ik er zo graag mijn tanden in wilde zetten. πŸ˜€

Zelf maken? No problemo! Het recept is gebasseerd op een recept uit het boek Het Hummingbird Bakboek, verkrijgbaar bij de beter boekhandel. Of online. πŸ˜‰

Benodigdheden voor 12 cakejes

 • 1,2dl volle melk
 • 1,5 theelepel oploskoffie
 • 100g bloem (geen zelfrijzende)
 • 10g cacaopoeder
 • 140g fijne kristalsuiker
 • 1,5 theelepel bakpoeder
 • 40g ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 1 ei
 • 1/4 theelepel vanille-extract

Benodigdheden voor het glazuur

 • 60g ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 130 mascarpone op kamertemperatuur
 • 80g bloemsuiker
 • 1 of 1,5 theelepel amaretto (al naar gelang hoe een zatlap je bent πŸ˜‰ )

Werkwijze

 • Zet de oven alvast aan op 170Β°.
 • Breng de melk aan de kook en los de koffie er in op. Haal de melk van het vuur en laat afkoelen.
 • Meng de cacao, boter, bloem, bakpoeder en de suiker in een grote kom met een elektrische mixer tot je een zandachtig mengsel hebt.
 • Meng het ei en het vanille-extract onder het koffie-melk-mengsel. Blijf kloppen tot alles goed gemengd is.
 • Giet de helft van het koffie-melk-mengsel bij in de kom en meng. Als je een gladde massa hebt, giet je de andere helft er ook bij tot je opnieuw een gladde massa bekomt. Daarna mix je nog een minuut of twee verder.
 • Schep het beslag in vormpjes en zet in de oven gedurdende 20-25 minuten.
 • Terwijl de cakejes in de oven staan, kan je beginnen aan het glazuur. Klop de boter op in een kom. Als deze zacht is, voeg je de mascarpone toe tot het een geheel vormt. Voeg de amaretto toe. Zeef de poedersuiker geleidelijk aan in de kom en meng het tot een homogene massa. Zet de kom met dit mengsel gedurende dertig minuten in de koelkast. Intussen kan je een start2run loopje doen, zodat je je achteraf niet tΓ© schuldig voelt over het binnenwerken van meerdere van deze cakejes, want believe you me, slechts een cakeje van dit soort eten, dat lukt gewoon niet.
 • Als de cakejes helemaal afgekoeld zijn, kan je ze afwerken met het glazuur. Strooi er nog wat cacaopoeder over en tadaa… Een tiramisu cupcake!

Smakelijk!

Soit, het glazuur, daarmee moet ik nog wat verder experimenteren om het goed te krijgen. Misschien moet ik er nog wat slagroom aan toevoegen om het gladder te maken of zoiets. Als iemand tips heeft, geef maar een gil.

You Might Also Like

 • T.

  Gil! πŸ™‚
  Het zit ‘m in je boter. Probeer eens met minder. 30gr is soms al meer dan genoeg (je kan die boter ook laten voor wat ze is en er gewoon geen bijvoegen). Voor een iets steviger glazuur voeg je dan gewoon wat extra bloemsuiker toe. En vooral goed mengen.

  pssst, enkele buikspieroefeningen toevoegen na je start2run werkt ook het twijfelgevoel weg, over het al dan niet opeten van dat laatste cupcakeje ;).
  Man man man, dat cupcakeje ziet er lekker uit.

 • Mlle Belle

  Oh dat ziet er gewoon al heerlijk uit! Hier ook een tiramisu fan! Ga ze zeker een keer uitproberen en laat je weten hoe t is afgelopen! πŸ™‚

 • Da(s)tof

  Njammie! Moest ik een oven hebben, zou ik er meteen aan beginnen!

 • Stien

  Mmm, tiramisu, dat mis ik nu eens echt. Lekker jom! Glutenvrij zou ik dat nog wel kunnen verzinnen denk ik, maar lactosevrij, hmm. Ge hebt toch echt wel mascarpone nodig. Gelukkig kan ik het hier virtueel-door-uw-scherm al bijna proeven!

 • Flexje

  Cupcakes… ja! πŸ™‚
  Tiramisu… nee πŸ™ Na een salmonella-probleem dat mij op 3 weken tijd fel heeft doen vermageren en pijnen heeft doen lijden… ben ik niet meer zo tiramisu-gericht. (Ook al vond ik dat enorm lekker! πŸ˜‰

  Enne ik kan alleen zeggen wat Stien zegt… Je kan het bijna proeven door er alleen maar naar te kijken! πŸ˜‰

 • mamasha

  Ola! Dat roept om een VK-jury! Volgende bijeenkomst? πŸ˜‰

 • Ellen

  Jammie, die ga ik zeker proberen!!!

 • Pin It on Pinterest