Gemaakt Tutorialsspotlight

Kussensloop met rits

Eigenlijk zit ik aan mijn bureau meestal op een doodgewone, ietwat groene Ikea stoel. Maar omdat zo een gewone stoel af en toe wat hard is aan de derrière, heb ik er een kussen op gelegd. Een doodnormaal kussen met een Ikea kussensloop. Een supermooie, felgroene kussensloop die ik na uhm… drie jaar intussen wel grondig beu gezien ben. Tijd voor iets anders dus. Ik bestudeerde die ene kussensloop tot in de kleinste details en wist wat me te doen stond.

Tijdens de popup shop van Bambiblauw had ik een coupon met hertjes en wat boompjes er op gescoord. De kleuren kwamen perfect overeen met mijn doodgewone, ietwat groene Ikea stoel. Dus ging ik aan de slag en ondertussen schreef ik er ook even een tutorial over, want ja, ik probeer mezelf een beetje te trainen in het schrijven van tutorials. Intussen ben ik ook bezig met de tutorial voor het tricotkleed, maar da’s een ander paar mouwen. We gaan dus makkelijk beginnen.

Benodigdheden:

 • Stof
 • Een binnenkussen
 • Een rits die tussen de 5 en de 10cm korter is dan de lengte van je kussen
 • Plakband (ja, plakband, ja)
 • Ritsvoetje
 • Naaimachine, speldjes, schaar, strijkijzer en de hele basic reutemeteut

Stap 1:
Meet je kussen op. Knip twee stukken stof met de exacte afmetingen. Dus als je kussen 50cm op 50cm is, dan knip je twee stukken stof van 50cm op 50cm. Doordat we het op exact dezelfde afmeting als het kussen gaan maken, gaat het kussen wat meer tsja… uhm… poef staan.

Stap 2:
Leg de stukken stof met de juiste kanten op elkaar. Leg je rits ook op de stukken stof en markeer tot waar ze zal komen aan de voorkant.

En de achterkant. Mijn rits was 40cm. Mijn stof 50cm. Dus moest ik aan beide kanten 5cm afmeten. Easy peasy.

Leg de rits even terug opzij.

Stap 3:
Naai de twee stukken stof vast op 1 cm. Naai met een korte steek (2 op mijn machine) tot aan de markering. Doe vlak voor de markering enkele steken achteruit en dan terug vooruit, om dit stukje te verstevigen. Schakel dan over naar een lange steek (4 op mijn machine). Als je bij de volgende markering bent gekomen, schakel je terug over op een korte steek. Naai enkele steken achteruit en dan terug vooruit.

Strijk deze naad goed open.

Stap 4:
Zet je ritsvoetje op je naaimachine. Leg je rits met de tandjes naar beneden op de naad die je net hebt gemaakt en plak de rits vast met de plakband. Ja, de plakband, ja.

Stap 5:
Even een illustratie wegens een foto vergeten te nemen van deze stap. Ja, ik heb al mooiere dingen getekend, ja. Ahum. Naai de rits vast in de richting van de gele pijlen. Je mag gewoon over de stukken plakband naaien. Bij de korte stukjes kan je best even voor- en achteruit naaien zodat alles daar extra stevig vast zit. Zeer belangrijk detail: naai op minder dan 1cm afstand van je ritstandjes (bv. op 0,5cm).

Stap 6:
Draai de goede kant van de aan elkaar genaaide stukken stof naar boven en normaalgezien zie je duidelijk waar de grote steken zitten. Neem je tornmesje en maak deze steken los.

Pruts de kleine draadjes weg en daar is je rits!

Neem terug de achterkant van de rits en pruts de stukken plakband los. Zet de rits alvast open.

Stap 7:
Leg de twee stukken stof met de juiste kanten op elkaar zodat de hoekjes overeen komen. Stik de twee stukken stof verder aan elkaar met een naad van 1 cm. Knip de hoekjes af en keer binnenste buiten via de rits. Duw de hoekjes verder naar buiten met een scherp object (maar niet te scherp he, je wil geen gaten in je stof prikken – de achterkant van een balpen is ideaal).

Stap 8:
Steek je binnenkussen in je kussensloop. Tadaaaaa…. Ein koesen!

You Might Also Like

 • Riet

  Ah goed plan! Een niet-blinde rits blind inzetten! En in gebruikte altijd de pritt-methode van Zsazsa, maar plakband lijkt me minder smodderig. En een beetje Illustratorskills zijn altijd handig bij het schrijven van tutorials. 😉

 • Plutomeisje

  Hehe, ‘k heb dat bij mijn Parfait kleedje ook gedaan met een blinde-rits. Volgende keer gaan we toch dat blind proberen uitvissen.

  Zo een schoon stofke trouwens ♥ *is in stofhamstermodus*

 • mama saartje

  zo zet ik ook altijd een rits in. Véééle beter dan met een blinde rits…

 • Flexje

  Und ein geweldig stofken! :p lol… Tot daar dus mijn duits…

 • HansDeZwans

  Aangezien dat het allemaal zeer gemakkelijk lijkt om te doen, mag ik dan niet gewoon mijn oude kussens bij u afgeven? Je mag zelf kiezen of je een niet-blinde rits blind erin zet.

 • Sofie

  Wat een handige manier om een rits mooi af te werken! Ik ga die zeker een zelf proberen!

 • bambiblauw.be

  Mooi resultaat, en super goed ge-expliceerd!
  Dat stofje is inderdaad nog altijd een favorietje.
  Geniet van uw zachte zitting 😉
  En bedankt voor het Pop-up-shop-bezoek!!

 • Nadia

  Super handig 🙂 Maar even een klein vraagje: als je de rits hebt vast gemaakt met plakband moet je de stof dan weer omdraaien zodat je de rits even niet ziet en het dan van de bovenkant (goede kant) vast naaien? Of stik je de rits aan de kant van het plakband vast?
  Groetjes van de naaitechneut :p

 • Arianne

  Bedankt voor de duidelijke instructie! Weer een prachtige surprise in elkaar gezet. Het begin van een chill hoek is een feit.

 • evelien

  Super handig!
  Voor de eerste keer een kussensloop met rits gemaakt en onmiddellijk gelukt dankzij deze duidelijke uitleg! Bedankt!

 • Star Stitch kussen | Aileen's Bucket List

  […] goede moed ging ik naar huis. Op internet vond ik het blog van Kathleen met extra uitleg: verbeelding. Naaimachine aan, draad op het spoel en naaien […]

 • Oh deer! | Twinkel Bel

  […] Omdat ik bij de laatste kussens uren op de paspel gevloekt heb, werd het een versie zonder. Ik vond een handige tutorial op de blog Verbeelding, en had op een uur tijd twee nieuwe kussens! Wat ben ik blij met deze tutorial! Alleen de plakband […]

 • Star Stitch kussen | Welkom

  […] goede moed ging ik naar huis. Op internet vond ik het blog van Kathleen met extra uitleg: verbeelding. Naaimachine aan, draad op het spoel en naaien […]

 • Pin It on Pinterest