Gemaakt Tutorialsspotlight

Tutorial voor kortbenige mensen

Een tijdje terug had ik een jeans nodig, want in mijn andere jeansbroek, mijn enige jeansbroek, was een gat op een zeer delicate plaats. Hoewel ik al een keer een jeans van Het Vriendje heb opgelapt met zo een strijkpatch, ging dat hier gewoon niet. Slechte plaats. Te zichtbaar. Te groot gat ook. Nieuwe jeans dus. Er is slechts een winkel waar ik mijn jeans koop en dat is bij Only. Dus checkte ik nog snel even de maat in mijn vorige broek en ging gewapend met de nummertjes richting winkel. Alleen hadden ze daarginds ergens de afgelopen drie jaar besloten om de maten aan te passen. Dus werden er een vijftal… uhm… tiental broeken gepast terwijl Het Vriendje geduldig stond te wachten (lees: Angry Birds spelen op zijn smartphone).

Gelukkig schakelde datzelfde Vriendje na veel gezucht van mijn kant de hulp van een winkeljuffrouw in. Zij gaf de gouden tip dat er misschien nog een broek lag tussen de solden, die wel wat langer én breder was. Want boy, een bootleg cut is niet meer wat een bootleg cut ooit was. Misschien moet iemand de mode industrie toch maar eens duidelijk maken dat er ook vrouwen zijn met stevige kuiten en nog stevigere billen, want blijkbaar is de standaard tegenwoordig een zestienjarige anorexiapatient met tandenstokerbeentjes. “Maar misschien kan je die laten inkorten door je oma of bij een kleermaker,” voegde ze er aan toe. Een broek die perfect past en die van 70€ naar 20€ is afgeprijsd en waarbij alleen even de zoom moet verlegd worden? I’ll take it! Toen ik de winkeljuffrouw liet weten dat ik zelf ook kon naaien, legde ze me ook nog eens uit hoe ik best te werk kon gaan met het verleggen van de zoom zonder de unieke onderkant en het orginele sierstiksel van de jeans te verliezen. Super simpel.

Men neme de broek en met een speldje mee je af tot waar je wil dat de broek komt. Hierbij kan je best even de hulp van een partner inschakelen en de schoenen aandoen die je het meest onder die broek zal dragen.

Vervolgens meet je de afstand van je speldje tot vlak boven de orginele bruine siersteek van de jeans. Tien centimeter. Yup. Tien. Een mens moet iets over hebben voor 50€. Deel deze afstand door twee. In mijn geval is dat dus vijf.

Keer de onderkaant om. Gebruik hiervoor de uitkomst van de deling in de vorige stap. In mijn geval vijf centimeter. Haal je naaimachine boven en wat donkerblauwe draad. Vergeet ook zeker niet om een jeansnaald te gebruiken! Stik zo dicht mogelijk bij de rand (daar waar de rode lijn getekend is).

Langs de binnenkant krijg je een rare flap die je best eerst even platstrijkt. Langs de buitenkant… merk je er nauwelijks iets van.

Zit je met een flink stuk “reststof” langs de binnenkant, dan kan je die best even vast naaien met een onzichtbare steek. In de onderstaande foto deed ik het met oranje draad om te laten zien hoe je dit best doet.

Zo ziet de de juiste kant van de broek er uit. De kleine steekjes vallen zelfs met oranje draad nauwelijks op. Als je dat met donkerblauwe draad doet, zie je het gegarandeerd in het geheel niet. Ik ben verschrikkelijk in steken uitleggen, dus hier is een filmpje over hoe je een onzichtbare steek met de hand doet.

Moest je opeens groeien (een mens mag al eens dromen), dan kan je al het stiksel terug verwijderen en de zoom opnieuw verleggen.

En dat, mijn allerliefste kijkbuiskindertjes, is waarom iedereen de basis van het naaien onder de knie zou moeten hebben. Om 50€ uit te sparen in de solden die je achteraf kan gebruiken om mooie stofjes te kopen. Yup!

You Might Also Like

 • De Zuster Van

  Ik begrijp uw frustratie volkomen! Ook hier stevige kuiten en stevigere billen waardoor (jeans)broeken kopen telkens wordt uitgesteld. Nu nog een tutorial hoe je een jeans bovenaan inneemt zodat ze rond m’n smalle taille (die heb ik dus wel) past.

 • Oontje

  Hoera voor de winkeljuffrouw die effectief nuttige tips geeft!
  En ik begrijp uw volkomen.

 • Veerle

  Ik snap helemaal wat je bedoelt! Hier ook korte benen en brede kuiten met nog bredere billen. Als een broek over de billen gaat, is ze daarna meestal te groot aan mijn buik… Leuk dat de winkeljuf jou een goede uitleg kon geven! Laatste keer ik in de Only (die bij ons een Vero Moda is waar ze Only verkopen) stond, kon de winkeljuffrouw mij enkel vertellen dat als ik brede kuiten heb ik in haar winkel geen broek zou kunnen vinden.
  In Esprit dan wel een goede broek gevonden en heel content van!

 • mamasha

  Soms verschijnen van die grappige, maar eigenlijk wel ‘nodige’ dingen. Ik onthou dees bij de volgende broekaankoop!

 • Femke

  handig! Er ligt hier al enkele weken een broek klaar om in te korten, maar ik durfde er niet aan te beginnen. Alleen jammer dat mijn donker garen net op is, als beginnende naaister heb ik nu niet bepaald een hele collectie draad liggen ter vervanging 🙂

 • Nele84

  Zo, dus dit heb ik effe gepind, want mag ik niet vergeten. Merci!
  Nu nog een naaimachine aanschaffen die zo’n blindezoomsteek uit zijn eigen doet, want zo met de hand naaien, pfff…!

 • smiley

  Wauw… normaal schakel ik uit bij naaiverhalen… maar deze was duidelijk en simpel en praktisch. Alleen zal ik het nooit nodig hebben, want ik heb lange benen.

 • Flexje

  Nog eens ergens gezien, maar weet bijgod niet meer waar… :p Handig dat je het er dus op zet! 🙂 Alleen durf ik dat niet… en ik kocht net ook een broek die te lang is… zo’n oude strak rond de benen broek (want ik wil mijn mooie laarzen showen)… 🙂 Vraag me af of dat bij zo’n broek wel goed zit…

 • Pin It on Pinterest