Uncategorized

Polyestergoden

Al een paar jaar hou ik de website van Forever21 in het oog. Ik ben er ooit een keer in een ver verleden op terecht gekomen en vond de kleren daar wel wat hebben. Een paar keer heb ik op het punt gestaan iets te bestellen om er dan achter te komen dat ze helemaal geen verzendingen deden naar België. Intussen hebben ze gewoonweg een winkel in Antwerpen en Brussel.

Dus toen ik gisteren in Antwerpen was, besloot ik heel even mijn neus binnen te steken en wat rond te kijken. Het eerste kledingstuk dat ik aanraakte deed mijn polyesteralarm al afgaan als nooit tervoren. Ik heb een bloedhekel aan polyester in kleren. Het zit zo, ik zweet veel, vooral als ik fiets en dat doe ik, toevallig of niet, iedere dag doe. Polyester maakt dat zweten alleen maar erger, waardoor je dan heel de dag loopt te stinken. Nee, dank u. Daarna zagen we nog een jas die enigzins mijn aandacht trok door de mooie kleur. Alleen waren de knopen van het goedkoopste plastiek EVER. Van dat kermisplastiek. En oh ja, toen ik hem langs de binnenkant bekeek zag ik al een gescheurde naad. Nice work there.

Het is niet alleen Forever21 die ik bijna gillend verliet. Een week eerder had ik hetzelfde voor met de H&M. Ik had een paar leuke kleedjes zien opduiken hier en daar op het net en wilde die wel eens van dichtbij bewonderen. Daar werd ook een heus polyesterfestival gehouden. Hoe mooi die jurkjes dan nog niet zijn en hoe goedkoop die prijs dan nog niet is, no way dat ik daar in ga rondlopen.

Maar ach, als je er bij stilstaat, niemand maalt daar om. Niemand staat daar bij stil. Die polyester is een van de redenen waardoor zulke winkels kleedjes kunnen verkopen aan 20€ en er nog winst op kunnen maken. Die slechte afwerking zorgt er voor dat die kleedjes na vier keer dragen kapot zijn, zodat je opnieuw naar de winkel moet om iets nieuw te kopen en zodat zij opnieuw winst maken. Die lage prijzen zorgen ervoor dat mensen niets anders meer willen en niet meer omkijken naar de kwaliteit. Ze willen kwantiteit. Iedere zes weken een nieuwe collectie om uit te kiezen en om hun kleerkast mee aan te vullen.

Nee, nee, ik denk dat ik in het vervolg toch wat meer zelfgemaakt, goedafgewerkte kleedjes ga dragen. Dat komt mij waarschijnlijk wat duurder uit en het is ook tijdsintensiever, maar hey, ik moet mijn ziel teminste niet verkopen aan de Polyestergoden.

You Might Also Like

 • Riet

  Allez zeg. Ik dacht echt dat ik de enige was met een berg wasgoed omdat ik zo’n dingen, schoon aan de buitenkant, werkelijk maar een halve dag durf aandoen als er die dag nog medemensen plannen om dichter bij mij in de buurt te komen dan 2m.

 • Aline

  Het zweten en vele fietsen is voor mij heel herkenbaar. De kledingoplossing heb ik alleen nog niet gevonden – katoenen bloesjes bijv. vind ik ook een drama wat stank en natte plekken betreft… Polyamide is voor mij dus niet altijd bij voorbaat uitgesloten, al zijn er erbarmelijke kwaliteiten die ik niet durf aan te raken.
  Als ik kleding koop dan wil ik er overigens niet nog van alles zelf aan moeten hoeven doen, dan kan ik het beter zelf maken. Kortom, ik vertrouw ook meer op mijn eigen werk 🙂

 • MissPatee

  Kom is langs bij Hippo! 😉

 • la merlette blanche

  Groot gelijk! Ik ben ook pro kwaliteit, contra grote winkelketens en pro zelfmaak.

 • hotelmama

  Ik heb sinds een tijdje ook zo’n afkeer van H&M en andere rotzooiketens. Wat daar hangt is nauwelijks nog de naam kleding waard. Dat ziet er uit als vodden, qua stof, knopen etc, hangt daar zo verfomfaaid, in die pashokjes liggen pluizen groter dan muizen… Dan liever minder kleren maar wel degelijker en geen eenheidsworst.

 • Flexje

  Een afkeer… niet helemaal… Ik hou wel eens van een goedkoop truitje of t-shirtje, maar daar kan je niet veel mee misdoen he.
  Die ene keer dat ik dat oh zo schone kleedje kocht van L&L dacht ik yes! 🙂 Maar na heel de zomer iedereen in dat kleedje gezien te hebben, heb ik nu telkens schrik dat als ik het aandoe… er nog zo’n 5-tal mensen op dat feestje, ook met dat kleedje rondlopen… En toch vind ik het nog steeds mooi… Dan maar hetzelfde proberen te maken met een mooi stofje, maar dan een beetje anders… :p (Ooit… want de to-do is te lang!)

 • petit karo

  Toen ik een jaar geleden naar NY ging was er een Forever 21 naast de deur van de youth hostel. Toen ik er binnenging had ik er nog nooit van gehoord, toen ik er buiten ging was ik een paar kledingstukken rijker en razend enthousiast. Over de kwaliteit hoor je mij niet klagen, het zijn mijn lievelingskleedjes met als gevolg dat ik ze enkel uit de kast haal voor ‘speciale gelegenheden’. Ik moet ze wel met de hand wassen want ze bestaan uit een delcaat stofje maar man wat ben ik verliefd op die kleedjes!

  Begrijp me niet verkeerd, ik heb het ook niet zo voor onaangename stoffen, kledij die niet is afgewerkt en geen kwaliteit! Zeker als je weet dat de kledingsector de grootste winstmarche heeft op zijn product…

  Hoewel de forever 21 al sinds september open is in a’pen ben ik er nog niet geweest en dat zal ook zo blijven. Er hangt genoeg in de kast en na je bericht te lezen heb ik ook geen zin in een verloren rit om rommel te zien 🙂

 • Evi

  Zweten van op de fiets… herkenbaar. Ik ben wel pro polyester als het op rokken aankomt. Ik heb net enkele rokken in polyester gemaakt en dat verwerkt goed, komt in mooie kleurtjes en kreukt niet als je erop gaan zitten. Maar in een rok zweet je natuurlijk niet… 🙂

 • no butterfly

  Zo ongelooflijk waar! Ik haal in de winkel ook meestal mijn neus op, verwend? misschien. Bij mij zitten de naden ook wel eens scheef, en er kruipt tijd in maar na het wassen blijven ze wel in vorm.

 • Annelien

  Persoonlijk denk ik niet dat je de schuld bij die ketens moet zoeken maar gewoon bij de consument. WIJ (en dan bedoel ik de doorsnee consument, niet per se jij &ik) als consument willen graag goedkope hippe kleren en die hoeven volgend seizoen ook echt niet meer aan. De vraag is er gewoon naar. Dat in combinatie met de crisis zorgt er voor dat dit soort winkels als paddenstoelen uit de grond schieten. Overigens is polyester an sich niet eens zo’n slechte kwaliteit stof, maar qua vochtopname inderdaad verschrikkelijk. Ik studeer technische commerciële textielkunde vandaar mijn verhaal 😉 Oh en bij die meeste ketens kun je wel kwaliteit vinden als je goed zoekt (:

 • Pin It on Pinterest