Gebeurd

Project Choco

Laten we maar even met de deur in huis vallen: ik heb een choco-verslaving. Ja, het is eens wat anders dan een nicotineverslaving of een alcoholverslaving, maar ik vermoed dat het eigenlijk niet zoveel gezonder is. Vroeger at ik enkel choco op mijn boterhammen. Twee bokes met choco ‘s ochtends, twee bokes met choco ‘s middags. Meer moest dat voor mij niet zijn. Het is pas sinds een paar jaar dat er verandering is gekomen in dat eetpatroon. Niet alleen eet ik meer ‘s ochtends en ‘s middags, maar er wordt nu ook al eens een kipfilletje of een salamieke gegeten. Toch moet ik nog iedere dag mijn vier bokes met choco eten, anders… anders… anders vergaat de wereld of zoiets.

Nu hoor ik jullie denken: “Komaan, er zijn ergere verslavingen op de wereld,”. Waarschijnlijk. Alleen kwam ik onlangs tot de conclusie dat ik er een pot choco doorjaag op een week tijd. Vroeger was dat nog een pot op twee weken tijd. Djeesh Louise. Dat is gewoon vragen om diabetes, lijkt me. Het Vriendje eet hier en daar ook al eens een boterham met choco, maar ik ben de grote choco verbruiker bij ons thuis. En dan sta ik er van verbaasd dat die weegschaal altijd rond hetzelfde getal blijft hangen terwijl ik toch sport en buiten die choco en de occassionele cupcake of mellowcake vrij gezond eet. Groentjes. Fruitjes in iets kleinere hoeveelheden. Volkoren toestanden. Heel de reutemeteut.

Het komt er op neer dat ik van die choco moet afstappen. Het is een verslaving. Punt. Onschuldig als het lijkt, het is niet goed voor mij. Dus lieve lezers, stap een van het afkicken: toegeven dat je een verslaving hebt. Ziehier. Op tienternet en al. Stap 2: afkicken. En dat doen we natuurlijk op z’n Kathleens: cold turkey. De laatste pot choco is leeg en er komt er even geen meer in huis.

Blijkbaar vind je duizend en een recepten op het internet, maar lunchbox recepten vinden, da’s een ander paar mouwen. Tenzij je naar de Japanners en hun bento boxen kijkt, uiteraard. Dus trok ik naar de plaatselijke bibliotheek en vond daar het boek De Brooddoos, een boek boordevol met ideeën om de inhoud van de lunchbox wat op te vrolijken en interessanter te maken dan het gebruikelijke boterhammeke met hesp en kaas. Dat wordt mijn grote inspiratiebron de komende maand, want jawel, dat wordt dus het grote experiment oftwel Project Choco:een maand zonder mijn teergeliefde choco. Dertig dagen. Nu ik het hier neerschrijf, vermoed ik dat de wereld toch zal vergaan, zo zonder mijn dagelijkse bokes met choco, maar ik durf te wedden dat het al bij al wel zal meevallen. Toch? Ja, toch hé? Toch? Ja? Hé? Zeg alsjeblieft van wel.

Aan de mensen in mijn nabije omgeving: het spijt me nu al verschrikkelijk als ik u afsnauw de komende dertig dagen. Afkickverschijnselen, weet u wel.

You Might Also Like

 • Lelie

  Veel succes ermee! choco is echt super verslavend!!! Wanneer ik het even niet eet verlang ik er niet naar, maar vanaf het moment dat ik een stuk gegeten heb ik er constant goesting in. Choco is niet goed voor ne mens,…

 • Nele84

  Is het alleen de choco op uw boterhammen die ge 30 dagen laat staan? Of alles met chocola tout court? Ik hoop het eerste, want in het laatste geval kan ik alleen maar denken: “maar jong toch, wat doet ge uzelf aan ;-).”

 • la merlette blanche

  Ha, ik heb me net hetzelfde voorgenomen voor de komende maand! 🙂 (nu ja, het weglaten van choco is maar één van de elementen)

  Maar bon, wat ik eigenlijk wou zeggen: ik dacht direct aan de Veggie Lunchbox van EVA vzw (pdf), staat ook vol (vegetarische, dat wel) recepten om de lunchbox aantrekkelijker te maken 😉
  En zelfgemaakte hazel- of andere noot-pasta is ook erg lekker. Dit is een basisrecept, maar zonder cacao en met uw favoriete noten, een beetje vanille, en stroop ipv poedersuiker kan het ook nogal smaken! 🙂

 • Santé

  Ballade choco, in de verstoog in de carrefour, veel gezonder en toch lekker! = alternatief van de diëtiste, voor moest je omgeving té veel lijden!!

  Gr.

 • Kristelfr

  Respect! En sterkte 🙂 Ik zou het niet kunnen denk, een maand zonder mijn boterham met hagelslag van Jacques…

 • tantehilde

  Hier waren 5 kindertjes met een chocoverslaving, ttz ze wouden op de duur alleen maar choco op de boterham. Wij hebben dat simpel opgelost: we kopen slechts 1 pot per maand. Die gaat dus open de eerste van de maand, 4 dagen later is die leeg en dan is er geen choco meer. En ik moet wel zeggen dat ikzelf daar meer vanaf zie dan mijn kinders, die vragen niet eens naar choco, behalve op de 30e van de maand, dan weten ze wat er de dag/2dagen nadien komt 😉

 • Karen

  Hoewel ik een grote chocoladefan ben, heb ik nog nooit in mijn leven choco op mijn boterham gegeten. 1 keer geproefd en jak, ik vind dat je chocolade verknoeit door er boterham bij te doen. Ik ben vandaag ook 22 jaar geworden zonder choco, dus een maandje moet jou wel lukken ;).

  Al snap ik niet dat je een kookboek nodig hebt om alternatieven te vinden.. Ga eens naar de delhaize en kijk eens naar alle overheerlijke slaatjes bv! Met een kerstomaatje erop gesneden of een blaadje sla, gegarandeerd succes!

 • Het Vriendje

  Zo van die slaatjes uit de supermarkt zitten dikwijls ook vol troep. Smaakversterkers, suiker in alle mogelijke vormen, ongedefinieerde aroma’s, kleurstoffen, enz.

 • Peachy

  Jij.hebt.mijn.volledige.steun.
  Ik.Zou.het.niet.redden 🙂
  Hup!hup!hup!

 • Pernel

  Zo herkenbaar;-) Vroeger bij mijn ouders thuis hadden we altijd 3 à 4 soorten choco in huis. Iedereen had namelijk zijn eigen soort lievelingschoco. Nu nog heb ik minstens 2 soorten in de kast staan, want als mijn papa een boterhammeke blijft eten, weigert die mijn hazelnootchoco (maakt niet echt uit van welk merk) en wil hij minstens een dessert-boterham met Boerinnekeschoco. En geef toe, helpende handen moet je verwennen, dus staat er zo’n mooi grote pot in mijn kast te blinken, zodat mijn papa veel boterhammen kan eten.

 • Karen

  Naar het vriendje: ze hebben ook verse charcuterie in de Delhaize 🙂

 • hoow

  Het is niet alleen de suiker. Er zit afschuwelijk vreselijk enorm veel VET in zo’n choco.
  En dan vooral het verkeerde vet. (–> transvetten)

 • Pin It on Pinterest