Gebeurd

De zoektocht naar de ideale winterschoen

Vorig jaar overleefde ik de winter met mijn Loints waarin ik steevast twee paar kousen droeg. Mijn Loints, lieve mensen, dat zijn gewone platte schoenen gemaakt uit een laagje leder. Tijdens de sneeuwstormen droeg ik standaard mijn stevige wandelschoenen. Daarmee kan ik iemand doodschoppen, denk ik. Zo stevig zijn ze. Ze zien er ook niet bijster elegant uit, om eerlijk te zijn. Momenteel draag ik nog steeds mijn trouwe, intussen ietwat versleten Zalando sneakers. Langzaam maar zeker begin ik de koude aan mijn voeten opnieuw te voelen. Dus afgelopen vrijdag trok ik even naar de Torfs in het centrum van Leuven om te kijken wat er zoal in de aanbieding was op het gebied van winterschoenen.

Ik heb eigenlijk maar één vereiste voor een goede winterschoen naast het feit dat die goed moet zitten en geen stukken van mensen mag kosten. Die ene vereiste is dat de schoen in kwestie een degelijke zool mét groeven moet hebben. Niet gewoon een ribbel, maar een echte diepe tekening of groeven of hoe je het ook wil noemen. Als je er mee in een zo een dikke, sappige hondenkak stapt, moet het er tussen blijven zitten en moet je er op schuren om het er uit te krijgen. Dat soort groeven. En ik weet dat dat een zeer plastisch voorbeeld was, mijn excuses, maar jullie snappen intussen wel wat ik bedoel, hoop ik.

Winter betekent ijzel en sneeuw. Je hebt dan grip nodig en daar kan een goede zool voor zorgen. Dus daar stond ik in de Torfs. Iedere schoen die me enigzins aanstond qua uitzicht, nam ik vast, draaide ik om en zette ik binnen twee seconden terug. Blijkbaar wordt er niet meer geïnvesteerd in degelijke zolen. Nope. Allemaal zo glad als een spiegel of met een miniscuul ribbeltje dat na een weekje rondstappen er al weer uit is. Binnen de vijf minuten was ik de schoenwinkel weer buiten en had ik de moed om een goede winterschoen te vinden, weer helemaal opgegeven.

Ik vermoed dat ik gewoon te veeleisend ben als het op schoenen aankomt. Denk ik. Misschien. Zo. Of niet?

You Might Also Like

 • Mie

  Neen hoor, ik moet geen ribbels hebben maar vind nooit mijn zin. En alles lijkt precies hetzelfde 😉

 • Jennifer

  Ik vond Uggs altijd de ideaale winter/sneeuw schoenen heerlijk warm, geen natte voeten enz. Maar sinds ze een nieuwe zool hebben gekregen zijn ze super glad en niet meer ideaal voor in de winter 🙁 Aankomende winter doe ik het maar met mijn Dr martens, dikke ribbels in de zool, dus hopelijk geen glijpartijen 🙂

 • Plutomeisje

  Pff, ‘k heb al langer problemen met de zolen van schoenen. ‘k Heb nu van die hoge pumps en zelf de brede hak heeft geen ribbels, afgrijselijk op natte betonnen vloeren en dan durf ik nog niet aan de beijzelde Korenmarkt denken eens dat het begint te vriezen. Mijn droombottine is al jaren de elegante versie van een combat en hoezee, dit jaar zijn ze in! (althans, Steve Madden heeft er zo een paar)

 • Femke

  In Zweden genoeg van dat soort schoenen gezien, daar zijn ze wel wat meer gewoon om in de sneeuw of op ijzel te lopen (al was het daar nu vooral glad door afgewaaide blaadjes en regen). Maar daar ben je niet veel mee natuurlijk 😉 Tenzij je het niet erg vindt om efkes het vliegtuig te pakken om te shoppen.

 • Stien

  Ik ben de hoop ook aan’t opgeven. ‘k Had online een paar gezien waarvan ik dacht: “mmm, die lijken wel heel tof”, maar per vergissing een maatje 36 besteld ipv mijn eigenlijk reuzen-41. En toen ik dat merkte, waren de 40 (daar kan ik me soms nog nét inwurmen) en 41 uitverkocht. En was het verbouw-avontuur terug begonnen, waardoor het budget ook ineens op was en ik me heb voorgenomen mijn bestaande schoenen vollédig te verslijten deze winter. Ik ga mijn best niet moeten doen wat vorige week ontdekte ik dat mijn laatste nieuwe bottinekes (van in de juli-solden) nu al kapot zijn. Tja, dan worden het wollen sokken in Teva’s :D!

 • Mama saartje

  Ik vind gewoon geen betaalbare schoenen die niet op uggs lijken (want dat vind ik dan weer gewoon sloefen voor in huis) ik wacht wel op de solden om deftige schoenen te kopen binnen budget… Ik ga bij mertens een poging wagen.

 • Riet

  De laarsjes ‘Abisco’ van El Naturalista hebben behoorlijk wat ribbel… En zijn te vinden in verschillende uitvoeringen. Maar je moet er voor zijn natuurlijk. (En spotgoedkoop zijn ze ook niet.)

 • Riet

  (Tis Abisko met een K, sorry! En dat merk zit anders wel zalig goed aan je voeten. Of toch aan die van mij.)

 • liza

  Niet bij Torfs of andere ketens gaan kijken, maar bij een ‘echte’ schoenwinkel. Daar vind je wel nog schoenen met goede zolen als je wat zoekt. Maar meestal niet goedkoop…

  Ik heb nu laarzen met platte rubberzolen van Timberland, ondanks ‘dunne’ ribbels hebben die toch redelijk veel grip. Ik heb ook een paar van Essentiel uit een uitverkoop die ik al eens heb laten verzolen bij een goede schoenmaker: dat zijn nog de beste zolen, die je er bij de schoenmaker laat oplappen (echt goed gedaan!).

 • Lily

  Riet is me voorgeweest. Ik heb ook superwarme en comfortabele laarzen mét een goed gegroefde zool van El Natura Lista. Niet echt goedkoop, tenzij je kan wachten tot januari… Eens gaan kijken bij vb. Carmi in Korbeek-Lo, maar je kan de modellen en kleuren al zien op het www.
  Sommige mensen vinden ze afschuwelijk onelegant, maar ik vind ze mooi en ze zijn nog milieuvriendelijk ook!

 • De Zuster Van

  Jij bent helemaal niet te veeleisend! Ik ben al 2 maanden op zoek naar deftige winterschoenen, m’n geliefde Timberlands zijn helemaal versleten, maar ik kan niets fatsoenlijk vinden. Een simpele, degelijke en mooie schoen maken ze volgens mij niet meer. Moest je er toch vinden, laat dan maar iets weten, want ik ben benieuwd!

 • Pin It on Pinterest