Gemaakt

Sugar Scrub

De meteorologische winter is weer begonnen en ik vermoed dat de echte winter ook niet meer heel lang op zich zal laten wachten. Binnenkort mag ik weer op mijn fietsje kruipen bij temperaturen net boven of zelfs onder het vriespunt. Die kou brengt uiteraard een droge huid met zich mee, meestal aan mijn handen, desondanks mijn dikke handschoenen. Boe. BOE. En toen kwam ik op Pinterest het concept sugar scrubs tegen. Je neemt wat suiker, wat olijfolie en wat lekker geurende kruiden of extracten, gooit dat allemaal samen en smeert dat op je lijf. Done en done. Instant zacht velletje. Or so they say.

Eerst zien, dan geloven.

Ik had alles in huis om zo een sugar scrub te maken. Suiker, olijfolie (extra virge) en een hele reeks kruiden die ik kon gebruiken. Ik besloot het toch eerder op veilig te spelen en een olie te gebruiken die ik ooit in een ver verleden had gekocht in De Banier om zeep mee te maken. Ze verkopen die oliën daar nog altijd, voor de geïnteresseerden. Ik vond een klein weckpotje waarmee ik aan de slag ging. Moest er toch iets foutlopen, dan was het maar een kleine hoeveelheid suiker en olie die de vuilbak in moesten gekieperd worden.

Ik vulde mijn potje ongeveer vier vijfde met suiker en liet er dan de olijfolie overlopen tot de suiker goed doordrongen was. Daarna druppelde ik er vier of vijf druppeltjes van de geurende olie over (perzik in mijn geval). Het resultaat was een welriekende, plakkerige massa met de kleur van pipi. Jawel. De witte suiker en de groenig-gelige kleur van olijfolie… Slechte combinatie. Gelukkig had ik uit mijn “ik ga zeep maken!”-tijdperk ook nog rode zeepkleurstof over. Daarvan een beetje bij gedruppeld, gemengd en tadaaa… Een schoon perzikkleurtje. (In het echt is het iets minder oranje dan op de foto)

En hoe gebruik je dat? Je maakt een lichaamsdeel naar keuze nat, neemt een beetje scrub, wrijf dat zachtjes over je lichaamsdeel naar keuze en daarna spoel je dat weer af. Ik heb het tot nu toe enkel voor mijn handen gebruikt, maar blijkbaar zou je het ook onder de douche kunnen gebruiken, hoewel ik niet weet of dat wel een goed idee is, zo met al die olie.

Voor de mensen die geen zin hebben om eerst naar De Banier te lopen voor zeepolie en -kleurstoffen: probeer eens wat zest van een appelsien of een citroen toe te voegen. Dat zou ook werken. En volgens mij kan je er evengoed voedingskleurstof aan toevoegen. Dus moest je dat nog hebben liggen uit een “ik ga mega coole versierde cupcakes en taarten maken!”-periode hebben ligen, dan kan je ook weer verder. 😀

Soit. Ik ga nog wat met sugar scrubs experimenteren de komen weken. Het lijken mij ook ideale kleine kerstcadeautjes. Een leuk strikje rond de weckpot en done and done.

You Might Also Like

 • An

  Ik weet niet of voedingskleurstof zo’n goed idee. Toen wij hier suikerpasta kleurden, zagen mijn handen nog drie dagen rood… Ook niet handig als je dan eindelijk dat zachte wintervelletje hebt 😉

 • Kathleen

  @An: Lol! 😀

  Dus we noteren: voedingskleurstof MET MATE! 😉

 • Lelie

  Wat mooi in die kleur! Ik heb deze scrub ook eens gemaakt toen ik een jaar of 15 was. Alleen had ik er geen geur en kleur aan toegevoegd, ik herinner me de pipikleur nog goed :). Ik vond die best lekker werken.

 • JJ

  @An: met gewone voedingskleurstof (druppels) heb ik dat probleem ook, van nog dagen gekleurde handen. Met de gelvorm (bij aveve te krijgen) heb ik dat probleem niet, handen wassen en de kleur is weg.
  Ik ben zelf heel content van de hemphandencrème van de bodyshop.

 • Nele84

  Ook goed voor droge handen: cold cream van Mustela! Ik heb niet zo vaak last van droge handen, maar de eerste winter dat ik werkte (en mijn handen aan koude én aan liters zeep en alcoholgel blootgesteld werden) wel en toen vond ik diene cold cream echt een goed gerief om in huis te hebben.

 • Stijn

  Die van ons maakt regelmatig zo’n sugar scrub. Ze springt daarna in de douche om haar hele lijf onder handen te nemen. Vooral in de zomer doet ze dat, om extra zacht te zijn. Ik moet toegeven: het werkt.

 • Nina

  ik zie dat ik niet alleen ben om voedingskleurstof af te raden… ‘k ben wel blij om zo’n sugarscrub eens uitgetest te zien, nu kan ik dat ook eens proberen.
  Persoonlijk gebruik ik voor een zacht velletje altijd volgend recept: 50% olijfolie, liefst bio + 50% kalkwater (bij de apotheek). Je kan er eventueel enkele druppeltjes essentiële olie (lavendel) bij doen. Wij gebruiken dat hier voor van alles en nog wat, ook voor de billetjes van de baby, voor droge lippen, gekloofde lippen enz enz, is écht een wondermiddel

 • Pin It on Pinterest