Gelezen

3x consuminderen op een rijtje

De afgelopen weken las ik verschillende interessante blogberichten over mensen die minder materiele zaken willen in hun leven. Consuminderen, zoals dat mooi heet. Het lijkt een nieuwe soort van trend te zijn en hoe meer ik er over lees, hoe meer ik me bedenk “maar dat doe ik al zo lang”. Mijn ouders vroegen me vroeger altijd als ik iets wou kopen met mijn zuurverdiende spaarcentjes: “Heb je dat echt wel nodig?” en dat is serieus blijven plakken. Soms is dat goed. Soms niet. Want dan sta je bijvoorbeeld anderhalfuur in een schoenenwinkel rond te draaien met de vraag of je die mooie laarzen nu moet kopen of niet.

Pas op, ik ben nog altijd een echte hamster als het op hobbyspullen aankomt. Dat geef ik grif toe. Maar naast hobbyspullen, koop ik eigenlijk vrij weinig spullen. Eten. Ja. Dat is levensnoodzakelijk. En boeken op mijn teergeliefde Kindle. Daar stopt het zo’n beetje. Alleen gaat het nog niet zo ver dat ik voor de komende kerstperiode geen cadeautjes vroeg. Ik krijg te graag cadeautjes, vrees ik. :s

Enniewees, de interessante artikels op een rijtje voor jullie:

Lilith schreef een artikel voor De Standaard over hoe zij haar leven veranderde de afgelopen maanden door minder te consumeren. Ik ben zeer benieuwd hoe ze het gaat verder doen zo met een baby op komst. Eigenlijk dacht ik altijd dat baby’s/kinderen duur waren, maar toen ik die reacties op dit blogbericht las, leek het al bij al wel mee te vallen.

Vriendin N. is al een hele tijd aan het consuminderen. Ze organiseert ook kledingruilen in het Leuvense en verwijst in dit artikel op haar blog naar het Weggeefwinkeltje in Leuven. Het concept is eenvoudig. De spullen die je niet meer nodig hebt, maar die iemand anders nog wel blij zouden kunnen maken, kunnen naar dit winkeltje worden gebracht. Tussen 17 en 24 december kan iedereen er een cadeautje gaan uitkiezen. Zeker de moeite waard om eens te checken.

En dan is er nog Geraldine van Het Leuvens Stiksel die samen met haar gezin gaat consuminderen. Ze gaat een groots avontuur tegemoet en maakte hier dan ook een nieuwe blog voor aan, zodat we alles op de voet kunnen volgen. Haar eerste blogpost is in ieder geval al de moeite waard: leuk geschreven en het geeft een goed beeld van hoe zij en haar man bij deze keuze zijn uitgekomen.

You Might Also Like

 • LJ

  Ik heb Liliths artikel ook met heel veel interesse gelezen en er ook een blogpost aan gewijd (to be published) omdat de gedachte aan minder kopen me wel bezighoudt…

  • Kathleen

   Oeh! Ik ben benieuwd. Ik zal het wel zien opduiken in mijn feed reader. ­čśë

 • smiley

  Ik ben in ieder geval al de verhalen van Geraldine beginnen lezen en ben alvast even benieuwd als jij.

 • mamasha

  Ik ga dat daar zeker eens volgen. Maar ik kan er zo niet enorm inkomen omdat ik heel erg weinig voor mezelf koop, behalve stof dan. Daar denk ik dan wel vaak over na. En waar de grens ligt tussen genoeg en te veel voor de kinderen. Dus daarom, minimaxisme in de reader! Bedankt voor de tip!

 • Ilse

  Ik heb ook al met het gedacht gespeeld om voor te stellen om het verplichte kaartje trek voor de kerstcadeaus te vervangen door een spaarpot voor een volgend familieweekend. Ik hoop dat ik het volgend jaar ook durf voorstellen …

 • Pin It on Pinterest