Gemaakt Tutorialsspotlight

Ontwerp eens je eigen stofje

Martine vroeg hoe ik dat deed, die stofjes maken bij Spoonflower.

Ik volg je blog al een tijdje en toen je je stof uit bracht was mijn eerste reactie : hoe doet ze het . Bvb die ninja’s schets je die zelf en hoe kom je dan tot een patroon / idee voor een stofje? Doe je dat met de pc of op een andere manier? Niet dat ik talent heb en ooit mijn eigen stof ontwerp maar ik ben daar zo nieuwsgierig naar. Ik zie graag hoe iets ontstaat, daarom mijn vraag.

Daarom dus deze korte handleiding. Er zijn natuurlijk ook andere manieren, maar dit is hoe ik de Ninja-stof en ook de “Diep in de zee” stof heb gemaakt. Laat ik gemakkelijkheidshalve gewoon de Ninja-stof als voorbeeld gebruiken.

Stap 1: Een idee
Alles begint met een idee. Altijd. Alles. Ik wilde graag een stofje maken dat door jongensmama’s kon gebruikt worden om allemaal stoere spulletjes mee te maken. Eens dat was beslist, werd er gebrainstormd met mezelf en zo had ik plots een gigantische lijst potentiĆ«le onderwerpen gaande van brandweer tot circus tot race auto’s. De ninja’s spraken me zelf het meest aan.

Stap 2: De schetsronde
Ik heb de neiging te schetsen terwijl ik een film of een serietje kijk of naar een podcast luister. Bij mij moet er altijd een soort van auditieve prikkel zijn of ik kan niet schetsen. Raar maar waar. Ik vermoed dat het iets te maken heeft met het uren en uren aan een stuk tekeningetjes maken in mijn notities terwijl ik naar een leerkracht luisterde in de klas. Maar dus… Zo ontstond deze schets.

Ik sta er zelf even van te kijken, maar er kwam blijkbaar geen potlood aan te pas. Opnieuw: ik vermoed dat dat iets te maken heeft met het uren en uren aan een stuk tekeningetjes maken met een balpen tijdens de lessen. Soit. Ahum.

Stap 3: Digitaliseren van de schets
Eens de schets gemaakt was, werd deze ingescand en werd Illustrator geopend. Illustrator kan een beetje tricky zijn om mee te werken in het begin, maar eens je begrijpt hoe het progamma werkt, kan je er geweldige dingen mee maken. Nog voor ik begon met het echte illustreerwerk, koos ik ook even de kleuren aan de hand van de kleurentabel van Spoonflower. Lieve mensen, als je Spoonflower gaat gebruiken om stofjes te maken, hou dan die kleurentabel bij de hand. Als je de kleurencodes gebruikt die in die tabel staan, dan gaan je kleuren juist geprint worden. Geen vale kleuren en zo.

Dit is het uiteindelijke resultaat van een paar uren intensief illustreerwerk. En plots dook er ook een ninja op in een holle boomstam. Zo gaat dat nu eenmaal met ninja’s. Die duiken overal heel stilletjes op en voor je het weet staan ze mee op een stofje gedrukt. Tsssk.

Stap 4: Spoonflower
Dit is volgens mij de gemakkelijkste stap. Je gaat naar Spoonflower, als je er nog geen account hebt, dan maak je er een aan en je klikt vervolgens op de knop “Add Designs”. Daar kan je je illustratie uploaden. Ik gebruikte hiervoor gewoon het Illustrator bestand (.ai), zodat ik me zeker geen zorgen moest maken om het juiste dpi (dots per inch).

Het leuke aan Spoonflower is dat je eigenlijk niet tijdens de illustreer-stap moet nadenken over het herhaalbaar maken van je illustratie. Er zijn een paar opties voor de herhaalbaarheid van de illustratie in Spoonflower: een basic repeat, waarbij alles gewoon doorloopt, een halfdrop waarbij de tekening rechts van de eerste tekening een halve lengte zakt (Chinees, ik weet het, maar eens je er mee aan het knoeien bent, zal je zien wat ik bedoel), een halfbrick waarbij je een soort van bakstenenmuur-patroon maakt en mirror repeat, waarbij de tekening een keer juist staat, dan weer gespiegeld, dan weer juist, dan weer gespiegeld.

Voor je stof kan verkopen op Spoonflower moet je als designer eerst even een sample bestellen. Als je gewoon voor jezelf een stukje stof ontwerpt, dan kan je er meteen een fat quarter, een yard, etc. van bestellen.

En zo gaat dat dan.

You Might Also Like

 • Eefje

  Oeh! Misschien wil ik dit ook wel eens proberen…
  Maar eens je linkje naar Spoonflower volgen. šŸ™‚

 • Mini-@-Tuur

  Dat lijkt mij super leuk om te doen. Ik heb zelf al een aantal keer bij Spoonflower zitten kijken maar bij mij lopen stappen 1 en ook 2 al niet…. Super als je zo creatief bent!

 • Polkadotjes

  Raaaaaaaaaaaazend interessant! Meer van dat!

 • Dorien

  Oh, dat wil ik zeker eens uitproberen! ‘t zal niet voor direct zijn, maar ‘eens’ komt het ervan. šŸ™‚

 • Maaike

  Nog een aanvullende vraag: maakt het uit hoe groot je tekeningetjes zijn? Ik wil namelijk een stof met relatief grote stripfiguren erop. Kun je bij Spoonflower aangeven dat het ontwerp wordt uitvergroot op de stof of lever je op ware grootte aan?

 • Kathleen

  @Maaike: je levert je illustraties op ware grootte aan. Dus als je wil dat je figuren bijvoorbeeld tien centimter groot zijn, dan zorg je dat je die Illustrator, Photoshop of welk programma je ook gebruikt, tien centimeter groot zijn.

 • nienke

  wtf zomoeilijk da kane kik nie wi ma kgaat wel es probeern omdat bijna iedereen het zegt

 • Haas

  Heel erg interessant. Bedankt voor de uitleg! Ik wou dit altijd al graag eens doen en nu met onze spruit op komst een goede reden daartoe gevonden. Het ontwerp gedeelte ga ik aan mijn vriend overlaten, maar heb je nog een idee hoe lang het duurde vooraleer je de stof effectief in huis had?

 • Pin It on Pinterest