Gelezen

Me Before You – Jojo Moyes

Ik zag het boek voor het eerst verschijnen op de Goodreads pagina van Lilith. Heel stiekem stalk ik haar een beetje op boekengebied. Als ik niet weet wat lezen, dan kijk ik even naar welke boeken zij heeft gelezen, haal ik diegene eruit met de hoogste score en begin ik er zelf aan. Goede boeken gegarandeerd. Afgelopen week zag ik Me Before You van Jojo Moyes verschijnen. Ik bekeek de Goodreads pagina van dat boek. Het kreeg een gemiddelde score van 4.5 sterren wat behoorlijk hoog is. Aangezien mijn lees-de-boeken-die-Lilith-leest-strategie nog nooit heeft gefaald (zolang ik de baby/bevallingsboeken negeer :P), downloadde ik het boek op mijn Kindle en begon er aan.

Het werd al snel duidelijk waarom het boek zo een hoge score kreeg. Louisa, Lou voor de vrienden, is zesentwintig als ze haar job in een plaatselijk café verliest. Al snel vindt ze een nieuwe job als verzorgster bij Will, een vijfendertig jarige man die verlamd is na een zwaar ongeval. Hij zit in een rolstoel en heeft min of meer vierentwintig uur op vierentwintig hulp nodig met ongeveer alles. Will kan niet wennen aan zijn nieuwe leven. Voor het ongeval was hij een actieve jongeman met een goedbetaalde job. Nu is alles anders. Zijn besluit staat vast. Hij wil zo niet verder. Maar Lou probeert hem te laten inzien dat het leven nog altijd mooi is en nog altijd avontuurlijk kan zijn.

Er zijn zo van die boeken die je niet opzij kan leggen en dit was voor mij een van die boeken. Het was ontroerend, meeslepend, goed opgebouwd en grappig. Jawel. Grappig. De personages waren interessant en écht genoeg. Plus het heeft me even aan het denken gezet. Het is een onderwerp waar ik meestal niet bij stilsta: de keuze om je eigen leven te beïndigen. Een moeilijke beslissing, voor jezelf, je vrienden, je familie en de liefde van je leven. Ik heb gelachen met dit boek, gegiecheld en ik geef het toe, er hebben wel wat tranen gerold. Zo gaat dat dan. Oh en op de cover staat er blijkbaar “patner-ignoringly compulsive”. So true. Gelukkig had Het Vriendje een zak snoep om zich mee bezig te houden dit weekend.

Dikke aanrader voor mensen die ook gek waren op Komt een vrouw bij de dokter van Kluun en De Eerste Dag van David Nicholls. En nu moet ik weer op zoek naar een nieuw boek om te gaan lezen. Misschien ga ik wel verder met dezelfde auteur. Ze heeft nog een paar boeken die me wel interesseren.

You Might Also Like

 • Lnnk

  Ik schrijf hem op deze titel. Klinkt als een goed boek.

 • la merlette blanche

  Het doet me een beetje denken aan de (trouwens geweldige, vind ik) film Intouchables…

 • De Zuster Van

  Mij doet het verhaal dan weer aan Dying Young denken. En dank je voor de Lilith-tip, ik ben altijd op zoek naar goede boeken.

  Nog een tip: ‘Water voor de olifanten’ is ook een heel mooi boek!

 • lilith

  🙂 Ik heb hem net uit en ik heb moeten janken. Zo zo mooi! En die Goodreads is toch de max hé, ik heb daar al zo veel inspiratie op gedaan.

  En mijn excuses voor de bevallingsboeken, maar ik beloof je dat ze, als je er ooit aan zou willen beginnen, ook best oke zijn. 😉

 • ilse

  Dus echt een boek voor mij. Alleen zal ik nog even moeten wachten op een (nederlandstalige) versie uit de bib. “Komt een vrouw bij de dokter” ligt hier klaar om gelezen te worden. Ik heb ook wel genoten van “Familieportret” van Jenna Blum.
  Handig ook die Goodreads, ik vertrek tegenwoordig altijd met een lijstje naar de bib.
  @De zuster van: zit jij ook op Goodreads?

 • Kathleen

  @Zuster van: Yup, Water voor Olifanten heb ik ook gelezen, maar met dat boek had ik geen klik. Ik ben wel heel benieuwd naar de film, omdat je daarbij echt beelden krijgt van die geweldige circusomgeving.

  @Lilith: Amaai, ik heb ook gejankt gelijk een klein kind. Niet te doen. Ik heb niet meer zo geweend met een boek sinds Komt een vrouw bij de dokter.

 • De Zuster Van

  @ Kathleen; de film is wel goed, maar als je eerst het boek hebt gelezen valt het wat tegen. Sommige verhaallijnen zijn veranderd en personages ontbreken.
  @Ilse; ik heb nog nooit van Goodreads gehoord, maar ga meteen een kijkje nemen op de site. Ik ben benieuwd!

 • Dag27: Boekbespreking | Annelyse

  […] Zo las ik overlaatst  ”Komt een vrouw bij de dokter” van Kluun op aanraden van Verbeelding […]

 • Pin It on Pinterest