Gegeten

Mega-muffins

Ik probeer semi-gezond te leven. Ik eet vlees met mate, ik eet groentjes daar waar kan en ik probeer zo weinig mogelijk frisdrank te drinken. Mijn grote probleem is dat ik graag bak en die baksels dan ook graag opeet. Ik ben al altijd een zoetekauw geweest en ik vrees dat ik dat ook zal blijven, maar ik besef maar al te goed dat al die zoetigheid niet altijd even goed is voor mij. Dus eerder deze week, na het lezen van deze interessante blog, hadden Het Vriendje en ik het over ons eigen suikergebruik. “Het probleem is dat wanneer ik iets bak het altijd zo’n gigantische hoeveelheden zijn,” zei ik tegen hem. Helaas is dat ook zo. Een portie goddelijke brownies? Daarmee kan je een leger voeden, vermoed ik. Een batch cupcakes? Twaalf cupcakes zijn dat er. Genoeg om een paar dagen van te eten met twee… als je wat wilskracht hebt. Soms zijn ze na twee dagen al op. Het gebeurt dus vaak dat ik iets bak en dat Het Vriendje en ik dat onder ons twee opeten, terwijl dat echt gewoon te veel is. Daarom dat ik al een tijdje niets meer gebakken heb en dat wrong wel een beetje, want hoe je het ook draait of keert, ik bak graag.

Dus ik dook het internet op en ging op zoek naar single serving desserten. Blijkbaar wordt er bij veel van dat soort desserten een microgolfoven gebruik. Helaas gaan wij microgolfovenloos door het leven, dus dat was geen optie. Het was pas later in de keuken dat ik een plan uitdokterde. Uit de diepste krochten van mijn bakdoos haalde ik een zak Sponge Cake Mix van de Cake ‘n Mix lijn van Aveve. Ik berekende de afmetingen zodat ik maar één ei moest gebruiken en mengde de nodige ingrediënten bij elkaar. Uit de diepste krochten van een kast haalde ik de mega-muffin vorm tevoorschijn die ik ooit eens van Het Vriendje had gekregen. Zo één mega-muffin leek me de ideale vorm voor een dessert. Iets meer dan een cupcake, maar iets minder dan twee cupcakes. Met die vorm had ik nooit gewerkt, omdat ik er geen papiertjes voor kon vinden. Dat loste ik dan maar op door er wat bakpapier in te rammen.

Ik mixte de Sponge Cake mix aan de hand van mijn berekeningen en had genoeg mengsel voor drie van mega-muffins. Dat leek me wel ok. Eén voor mij, één voor Het Vriendje en één om te delen. Of zo. Ik mengde wat stukjes appel, kaneel en amandelen door het cakebeslag, stak het in de oven en wachtte geduldig af. Het resultaat was een luchtige appelcake. Net groot genoeg. Meer moest dat echt niet zijn. En door dit experiment kan ik er weer een tijdje dessert-loos tegen aan. 🙂

You Might Also Like

 • la merlette blanche

  “Mijn grote probleem is dat ik graag bak en die baksels dan ook graag opeet.” Geweldige zin vind ik dat!

  Ik maak ook altijd 12 cupcakes per keer. Of zelfs nog meer. Ik vind het anders zo’n energieverspilling… wij hebben zo’n oude, slecht geïsoleerde, waarschijnlijk veel energieverbruikende oven. Op elektriciteit. Hm. Daarom dus vooral grote hoeveelheden. We delen wel vaak uit, ofwel eten we er inderdaad een paar dagen van. En nu ik cupcakes zonder suiker bak (en sowieso al lang met meel ipv geraffineerde bloem), eet ik regelmatig cupcakes als ontbijt en/of lunch. Zalig! 🙂 Ik krijg soms wel de opmerking: amai, dat als ontbijt / lunch! Maar ik weet beter: mijn cupcake is meestal veel gezonder dan hun boterham met confituur / broodbeleg vol bewaarmiddelen / bla bla bla. En veel lekkerder, dat ook. Maar bon, da’s allemaal nogal subjectief 🙂

 • Anneke

  Oei, twee dagen? Zelfs dát lukt hier niet!
  (Ok, ok, misschien heeft de zwangerschap er iets mee te maken, maar eigenlijk vrees ik dat zelfs dat niet waar is…)
  Uitdelen op het werk van manlief is de enige oplossing om niet elk 6 cakejes te eten. Vinden ze wel leuk daar 😀

 • LJ

  Ah! Zo herkenbaar! Wij zitten met hetzelfde probleem namelijk 🙂 Ik probeer dan ook die recepten te halveren maar is ook zo stom om uw oven te laten draaien voor 6 muffins he 😀 Oplossing: uitdelen! Ben je meteen populair bij buren, collega’s en vrienden!

 • Riet

  Oh, misschien een tip: een kinderbakblik! Liv heeft een muffinbakblik voor hele kleine muffins. Metaal met van die siliconenvormpjes, speelgoed, maar het werkt perfect. Met cakedeeg op basis van 1 ei vul je het hele blik!

 • Pin It on Pinterest