Gebeurd

Orde in de chaos: huishouden

Noch Het Vriendje noch ik zijn heel erg goed in het huishouden. We doen het gewoon niet graag. De vraag is natuurlijk wie dat wel graag doet. Wie is er nu niet liever bezig met zijn hobby’s? Iedereen toch? Wij waren dan ook heel goed geworden in het negeren van het huishouden wat dus wilde zeggen dat de afwas al eens een week bleef staan tot dat er geen proper bestek, borden of glazen meer waren of dat er geen een propere onderbroek meer in mijn kleerkast terug te vinden was. Toen we onlangs grote kuis hadden gehouden omdat we bezoek zouden ontvangen, haalden we allebei opgelucht adem. Een proper huis, waar alles zijn plekje heeft en waar je je nek niet breekt door te struikelen over rondslingeren naaimaterialen, dat is toch eigenlijk gewoon zalig.

Dus besloten we een systeem te bedenken waarmee we ons appartementje proper zouden houden. Eén van de dingen die wij onder ons tweetjes heel graag doen, is gaan uit eten. Niet zelf koken, niet moeten afwassen en lekker eten. Heaven! We hebben hier twee restaurants in de buurt waar we kind aan huis zijn, min of meer. Bij de ViaVia gaan we al eens graag een spaghetti eten, bij de Terracina een overheerlijke pizza. We besloten dus dat we vanaf nu onze etentjes zouden moeten verdienen. Werken moesten we doen! En hard!

We maakten een spreadsheet aan en somden daar alle huishoudtaakjes in op. Iedere taak gaven we een bedrag naar gelang de frequentie dat het moet gebeuren en de “zwaarte” van de taak: de planten water geven 0,20€, de wc kuisen 1€, mijn eigen rommelbureau opruimen 3€ (het hoogste bedrag dat er op staat, zegt genoeg niet?),… De lijst hangt nu op een zichtbare plek op en iedere keer dat Het Vriendje of ik een van die taken hebben gedaan, zetten we onze intiaal erbij. Om de zoveel tijd tellen we dan alles op en als we ongeveer aan 20€ zitten in totaal, dan weten we dat we kunnen gaan eten. Intussen hebben we geleerd dat je ongeveer om de twee weken aan 20€ kan komen. 🙂

En ja, het heeft wat weg van dit systeem dat blijkbaar wordt toegepast op twee-jarigen, maar kijk, het werkt ook al zijn we al lang geen twee meer. Ons appartement heeft er nog nooit zo proper bij gelegen, ik heb de afgelopen weken niet meer moeten vloeken op mijn tekort aan propere onderbroeken en moest de koning onverwacht op bezoek komen, het zou nog geen al te grote ramp zijn. We gaan er op vooruit!

Orde in de chaos wordt een reeks blogberichten waarin ik jullie ga meenemen op de wonderbaarlijke reis door mijn chaos en de mogelijke trucjes om daar wat orde in te brengen. Heb je zelf tips en trucjes? Die zijn uiteraard meer dan welkom! Stuur me gerust een mailtje.

You Might Also Like

 • la merlette blanche

  Oooh, ik ga hier weer kunnen bijleren, vermoed ik 🙂

  In de week zijn wij echt vuilaards. Thuiskomen, eten maken, eten en de helft van de tijd ploffen we daarna meteen in de zetel / aan de naaimachine / bla. Dus zaterdagochtend begint zeer vaak met afwassen. Van de rest zwijg ik…

  In het begin dat we samenwoonden, was ik wel ‘ijveriger’, ging ik niet zitten vooraleer alles ongeveer proper was, maar mijn vriend vond dat niet leuk… want ja, als je elkaar al een ganse dag niet ziet en de ene dan de ganse avond staat op te ruimen, heb je ook weinig aan elkaar… Hij hielp wel vaak, maar hij heeft wel een punt dat het fijner is om in de week nog even samen te zitten dan samen te staan afwassen 😉

 • Nele84

  Het Vriendje wast precies stiekem graag af, nee?

 • Kathleen

  @Nele: hij heeft een keer een afwas van een week weggewerkt en vond dat iedere keer dat hij nieuw water nam, telde als één keer afwassen.
  Er wordt hier dus wel een keer valsgespeeld. Ahum.

 • Riet

  Zaaaaalig, dat systeem, maar dat van dat nieuw water leert mij: het vriendje kent zijn wereld. Ik volg aandachtig!

 • Plutomeisje

  Wow, ik vind dat een redelijk geniaal systeem, iets dat hier zeker ook bruikbaar zou zijn, want opruimen is ook niet mijne sterkste kant en gaan eten is altijd leuk. Het Vriendje was’t hier wel veel af, maar al de rest is hier eigenlijk ook wel problematisch.. Ooit had ik een vrijdag = kuisdag systeem, maar dat is al heeeel lang verwaterd 😛

 • Het Vriendje

  Correctie: ik heb een vinkje gezet telkens het druiprek van da afwas vol was. Ik doe niet mee aan waterverkwisting. Behalve in de douche. Maar douches tellen niet, die zijn heilig.

 • Wapiti

  Lijkt mij geweldig, altijd een proper huis. ik ben er na vele jaren nog niet in geslaagd om het zo te houden. Misschien kan ik mezelf af en toe eens belonen, want de taakverdeling is hier samen met het opruimen verwaterd.
  Ja, ik weet wel waarvoor ik kan sparen…

 • Flexje

  Damn… hier is het voor mij momenteel zo verdeeld dat Peter het huisje op orde brengt en ik voor het huishouden zorg… Ahum… Peter is de grote winnaar momenteel… Maar dit is wel een leuk systeem voor als de rollen terug samen vallen… 😉

 • lies

  Idd een geniaal systeem!!

 • mistINGEtte

  Dode blaadjes en takjes uit het Chinees lantaarntje halen ? En dan stofzuigen…
  En ondertussen water geven aan dat Chinees Lantaarntje. Minstens 3 euro in een paar minuutjes ! Steek de pizza al maar in de oven !

 • LJ

  Zalig idee! Ik ga dat eens aankaarten bij het lief…

 • Josie

  Wauw, ik zou deze post gewoon zelf geschreven kunnen hebben. Misschien moeten we dringend eens jullie systeem toepassen, want wij zijn ook een beetje te goed in het spijzen van de kas bij de ViaVia (mmmm, spaghetti)!

 • Pin It on Pinterest