Gelezen

Bearded Lady

Er is een genre boeken dat ik heel graag lees en ik weet eigenlijk niet of er een naam is voor dat soort boeken. Het is een combinatie tussen de auteur die zichzelf onderwerpt aan een experiment, mensen hierover interviewt en zijn ondervindingen beschrijft met een flinke dosis humor. A.J. Jacobs is de beste auteur van dit genre, vind ik persoonlijk. Hij probeerde al de hele encyclopedie van buiten te leren, leefde een jaar volgens de regels van de bijbel en heeft nu een nieuw boek uit waarin hij probeert zo gezond mogelijk te leven (dat boek staat heel hoog op mijn te-lezen-lijst).

Tijdens mijn zoektocht naar een kort, maar krachtig boek, stootte ik op the Kindle Single van Mara Altman Bearded Lady. Een Kindle Single is eigenlijk gewoon een kort boek. Meestal tellen die Singles niet meer dan 60 pagina’s en toevallig vind je wel wat boeken van dat ene genre tussen die Singles. Zo ook Altman haar boek.

Altman werd voor het eerst geconfronteerd met haar harigheid op haar dertiende. Een onnozele trezebees die zo nodig een “eeewww… beenhaar… gross,” moest zeggen. Sindsdien is ze geobsedeerd met waxen, laser en alle andere manieren om lichaamsharen te verwijderen. Ze verteld uitgebreid al haar ervaringen, inclusief het accidentje met de laser waar ze een litteken aan over hield en haar haat tegenover vrouwen uit Zuid-Azië die geen lichaamsbeharing hebben. Vervolgens gaat ze over tot een kort onderzoek. Ze klopt bij enkele professoren en specialisten aan om uit te zoeken waar de nood vandaan komt van vrouwen om zich te ontharen. Het is een geestig boek. Of essay. Al naargelang hoe je het bekijkt. Er werd meerdere malen gegiecheld terwijl ik het aan het lezen was en dat is een goed teken. Luidop bulderen van het lachen zou natuurlijk nog beter zijn, maar zo ver is het net niet gekomen.

Het enige nadeel van een boek over lichaamsbeharing is, dat je je opeens zeer bewust wordt van je eigen lichaamsbeharing. Ahum. Beenharen die intussen al even niet meer weggeschoren zijn omdat het de afgelopen maanden niet echt rokjesweer was. Kuch.

You Might Also Like

 • Celestine

  Interessant! Dat vind ik altijd bij uw boekentips. En dit keer is er ook een exemplaar in de bibliotheek. Perfect.

 • lilith

  Het genre heeft een naam: shtick lit, en ook soms creative non-fiction. Ik vind dat ook tof. 🙂

 • Ilse

  Merci voor de tips! Ik heb zonet het Drop Dead Healthy eBook gekocht 🙂

 • lies

  leuke tip!!

 • Lies

  Hej! Ik kom regelmatig es kijken op uw blog! Altijd heel ontspannend en inspirerend om te lezen, zeker volhouden. En uw boekentips: HALLELUJA! Blijf er maar mee komen :)!

 • appelstien

  hier nog een liefhebber van dat genre! en nu weet ik ineens ook hoe het heet, merci lilith!

 • Karen

  Ah, ik heb die al s in mn handen gehad om mee te nemen, toen niet gekocht. Next time!

  Zeg, offtopic, was wondering about them ipadsleeves too 🙂 any news?

 • Pin It on Pinterest