Gelezen

Matched

Matched van Abby Condie stond al langer op mijn te-lezen-lijstje te blinken. Dus toen ik de eerste twee boeken naast elkaar zag staan op het rek in de bibliotheek, twijfelde ik geen seconde en nam ze meteen allebei mee. Ik lees zelden twee boeken van een reeks na elkaar, deze keer was dat weer het geval. Het eerste boek kwam logischerwijs eerst aan de beurt. Het tweede boek, dat ligt intussen mooi te wezen op mijn nachtkastje.

Cassia woont in de Unie waar alles voor haar wordt bepaald: wat ze gaat doen van werk, wat ze eet, wanneer ze vrije tijd heeft en wie haar ideale partner is. Dat laatst krijgt ze op haar zeventiende verjaardag te horen tijdens het Match Banket. Heel toevallig is haar Match een van haar beste vrienden. Het is vrij zeldzaam dat je je Match al op voorhand kent, want de Unie is groot en er wordt met zoveel dingen rekening gehouden bij het koppelingsproces. Cassia is blij met haar Match, maar als ze toch wat meer wil te weten komen over Xander via de microkaart die ze heeft meegekregen, loopt er iets mis. Heel even verschijnt er een ander gezicht op het computerscherm. Het gezicht van een jongen van bij haar op de school: Ky. Toevallig komen de twee in dezelfde vrijtijdsbesteding terecht en leren elkaar zo beter kennen. Hoewel Cassia gematched is aan Xander en hem echt graag ziet, wordt ze verliefd op Ky. Met alle gevolgen van dien, want de Unie wil alles onder controle houden.

Ik heb het wel voor dystopian boeken en ik ben dus vrij blij dat het genre nu een grote hype is in de young adult boekenwereld na het succes van de Hunger Games. Ik steek die voorliefde geheel en volledig op mijn op sci-fi verzotte vader. Genen. Je kan er soms niet om heen.

Wat mij wel stoort is de eeuwige driehoeksverhouding die altijd maar blijft terugkomen in die young adult boeken: Katniss zit met Peeta en Gale (The Hunger Games), ons Bella zit met Edward en Jacob (Twilight), Laurel zit met David en Tamani (Wings),… Is het zo moeilijk om gewoon één jongen te kiezen die je leuk vindt en waar je volledig voor gaat? Man, ze kunnen het toch ingewikkeld maken voor zichzelf. Alhoewel Cassia toch liet uitschijnen om voor Ky te gaan, maar ik vermoed dat Xander in boek twee terug wat meer op de voorgrond zal komen. Mark my words.

Afgezien van de driehoeksverhouding, was het een aangenaam boek. De wereld van de Unie was interessant opgebouwd en er is nagedacht over kleine details. Niet het beste boek ooit, maar aangename vakantieliteratuur.

You Might Also Like

  • Aurélie

    Ik had al advertenties voor het boek gezien en was wel nieuwsgierig of het goed zou zijn. Bedankt voor de recensie, ik weet nu al waarmee ik mijn volgende amazonbestelling zal aanvullen!

  • Plutomeisje

    Goh, ‘k heb dat in The Hunger Games nooit echt gedacht dat Gale concurrentie was voor Peeta, zeker niet meer vanaf boek twee. ‘t Is zo een misschien-is-het-misschien-is-het-geen driehoeksverhouding, maar ik vind dat ook geen toffe trend. Zelf in True Blood kan Sookie niet kiezen tussen Bill en Eric (in de boeken totaal niet zo) en in Twilight steekt dat gigantisch tegen… Af en toe ben ik HEEL erg blij dat het in de klassiekers vaak een stuk minder ingewikkeld is. Het enige wat daar in de weg staat is een ego of een misverstand of een combinatie van de twee en dat is op zich al ingewikkeld genoeg 😛

  • Kruimel

    klinkt goed, ik heb em meteen gekocht

  • Pin It on Pinterest