Gegeten

Dadelkoekjes

Meestal als ik thuiskom van het werk heb ik mijn vijf-uur-hongertje. We eten hier meestal rond een uur of zeven en die twee uren nog overbruggen lijkt dan hel, vooral als je tijdens die twee uren ook nog eens even een halfuur gaat lopen. Lopen met een hongerige maag is nog helser dan hels. Maar een cracker eten of een Granny, dat bezorgde me alleen maar steken in mijn zij. Foute boel. Dus werd er verder gezocht en kwam ik uit bij Lärabar: een energiebommetje op basis van dadels en noten. Vaak worden er ook gedroogde vruchten aan toegevoegd. Nog voor ik een echt Lärabar proefde, ontdekte ik al de doe-het-zelf versie. Dus ging ik met een van de recepten die ik vond op het net aan de slag. Zo makkelijk en zo lekker en relatief gezond omdat er geen toegevoegde, geraffineerde suikers bijzitten. Hoera! Hoezee! En… en… en… Veganistisch en glutenvrij! Dat ook, ja.

Benodigheden

 • Een 15-tal grote dadels (Medjoul)
 • Pindanoten: evenveel in volume als de dadels. Dus heb je een potje gevuld met dadels, dan moet je ook een potje vullen met pindanoten. (ongeroosterd en ongezout)
 • Een handvol gedroogde veenbessen
 • Een eetlepel geraspte kokos
 • Een vrij krachtige keukenrobot/mixer
 • Een braadslee
 • Bakpapier

Zo ga je te werk:

 • Ontpit de dadels! Dit doe je door ze in de lengte open te snijden en de pit te verwijderen. Easy peasy.
 • Kap alles in de keukenrobot/mixer en laat alles fijn hakselen.
 • Proficiat, je hebt nu een heerlijke brei waarin waarschijnlijk nog wat stukjes noot, veenbes en kokos zichtbaar is
 • Spreid de brei uit in de braadslee die je intussen hebt voorzien van een stuk bakpapier. De brei is ontzettend plakkerig, dus gebruik dat bakpapier, anders staat er je een behoorlijk stevige afwas te wachten. Nee, ik spreek niet uit ervaring, nee. Duw de brei wat plat tot je een egale platte vorm van ongeveer 1 à 2 cm hoog hebt.
 • Steek de braadslee in de koelkast en laat de koekjes gedurende een halfuur afkoelen/hard worden.
 • Haal de braadslee uit de koelkast. Snij de koek in stukjes. Verorber.

Je kan hier allerlei variaties op maken. De basis van het koekje zijn altijd dadels en noten, maar het soort noot kan je kiezen: pindanoten, amandelnoten, walnoten, pecannoten, cashewnoten,… En ook het soort gedroogde vruchten kan je kiezen: veenbessen, blauwe bessen, bananen,… Als kokos niet zo je ding is, dan laat je dat er gewoon uit, maar misschien wil je er wel een beetje chocolade in? Dat kan allemaal. Zolang je dadels en noten houdt als basis, kan je er alle kanten mee uit. Zalig toch?

You Might Also Like

 • la merlette blanche

  Zalig is inderdaad het geschikte woord! En dadels-notenrepen zijn de reden waarom ik een straffere mixer gekocht heb (met een gewone staafmixer ging het niet) – en blij dat ik daarmee ben! Hoera voor rauwe, gemakkelijke dessertjes 🙂

 • collega S.

  En lekker … hhmmm

 • Katrijn

  Leuk idee! Het zijn gedroogde dadels, toch? Kan het eigenlijk ook met gedroogde abrikozen, of vijgen?

 • Pin It on Pinterest