Gelezen

Stil

Een hele tijd geleden zag ik voor het eerst deze TED talk van schrijfster Susan Cain over introverten. Ik luisterde er gefascineerd naar. Zelf ben ik een standaard introvert en wat deze vrouw vertelde resoneerde dan ook heel hard met mij. Dus besloot ik haar boek Stil: de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen te lezen.

Eigenlijk is het boek op zich boeiend om te lezen als je zelf een introvert bent. Ik had een paar keer het gevoel: “jamaar, dat weet ik toch al”, waarschijnlijk omdat ik al eventjes door heb hoe de vork aan de steel zit. Ik ben wie ik ben. Ik weet dat ik momenten van rust nodig heb, dat ik me even moet kunnen afsluiten en dat ik niet tegen bepaalde prikkels kan terwijl andere mensen daar geen problemen mee hebben. Op de test aan het begin van het boek om te bepalen of je een introvert bent, scoorde ik dan ook zeer hoog.

Volgens mij is dit boek tien keer interessanter voor extraverten die niet helemaal weten wat ze moeten aanvangen met een introvert. Ik denk hierbij aan leerkrachten, bazen, partners, ouders,.. van introverten terwijl zij zelf meer extraverte eigenschappen hebben. Het verschil tussen een introvert en een extravert is natuurlijk niet wereldschokkend of zo, maar er is een verschil. Daar waar de ene altijd maar extra prikkels nodig heeft om volop zijn potentieel te bieden, heeft een introvert net zo min mogelijk prikkels nodig. Volgens mij kunnen extraverten veel leren over hun introverte medemens aan de hand van dit boek, gewoon omdat het allemaal zo kraakhelder wordt uitgelegd en ondersteund wordt door heel wat wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit het dagelijkse leven.

En ik zou hier graag heel het laatste hoofdstuk, de conclusie, willen overtypen, maar dat mag niet. Copyright en zo, weet u wel. Dus ik hou het even bij deze paragraaf.

Whoever you are, bear in mind that appearance is not reality. Some people act like extroverts, but the effort costs them in energy, authenticity, and even physical health. Others seem aloof or self-contained, but their inner landscapes are rich and full of drama. So the next time you see a person with a composed face and a soft voice, remember that inside her mind she might be solving an equation, composing a sonnet, desigining a hat. She might, that is, be deploying the powers of quiet.

En deze zin.

Solve problems, make art, think deeply

You Might Also Like

 • maaike

  Interessant zeg. Is het boek nederlandstalig geschreven?

 • Kathleen

  @Maaike ik heb het boek in het Engels gelezen, maar er is ook een nederlandstalige versie van beschikbaar.

 • Fête des Gamins

  Jep, die laatste zin!

 • Rietepetiet

  Ik heb deze video toevallig vorige week voor het eerst gezien en ‘t is echt super interessant, of je nu introvert, extravert of iets ertussenin bent.
  Mijn vriend is een hoog sensitief persoon en raakt op zich dus al makkelijk overprikkelt. Net als veel hoog sensitieve personen is hij introvert, wat maakte dat hij zich lange tijd forceerde om bijvoorbeeld op familiefeestjes toch maar mee te lachen met de extraverte moppentappers, om tot het einde te blijven, … om zichzelf dus elke keer voorbij te lopen, en zich elke keer overprikkeld, ongemakkelijk voelde bij het gebeuren.
  Dankzij deze video en het boek van Elaine Aron (over hoog sensitieve personen) probeert hij zichzelf te herontdekken, zijn grenzen duidelijker af te bakenen tegenover anderen, durft hij zich afzonderen op zo’n familiegebeuren zonder zich te schamen,… En ook ik probeer eruit te leren, ik doe alvast m’n best.
  Nu hopelijk nog de familie, vrienden en vele vele vele anderen, want dit is een echte aanrader!
  Dus Kathleen, dankjewel om jezelf wat prijs te geven op het wereldwijdeweb en dankjwel om het onder de aandacht te brengen van zovele anderen.

 • Ann

  Oh, interessant! *schrijft op lijstje*

  En die paragraaf is zo geweldig!

 • Aurélie

  Bedankt voor deze blogpost, ik zet het boek op mijn leeslijst (na Getting things done ;-))! Ik dacht er gisteren aan, toen ik, op bezoek bij de schoonfamilie, na het obligate uur (zogezegd plezant) “samen zeveren”, rustig in de zetel ging zitten om te lezen, en achteraf hoorde dat ik weer niet sociaal genoeg was geweest … Bedankt om me eraan te herinneren dat niet iedereen dit super vindt, en dat het ok is om wat stiller te zijn …

 • Pin It on Pinterest