Gemaakt

Artjournal

Ik heb veel hobby’s. Heel veel hobby’s. Te veel misschien zelfs. Meestal begin ik aan iets en dan stort ik mij daar een paar weken of maanden volledig op, maar na een tijdje verlies ik mijn interesse in die hobby. De drie constantes in mijn leven zijn: lezen, schrijven en tekenen. Lezen doe ik iedere avond een halfuurtje voor het slapengaan in bed. Of een uurtje of twee uurtjes als het een heel goed boek is. Ahum. Schrijven doe ik hier op mijn blogje of NaNoWriMo gewijs. Tekenen staat tegenwoordig op een laag pitje. “Jamaar, je tekent toch allerlei geboortekaartjes en zo?” hoor ik jullie denken. Ja, dat doe ik inderdaad, maar ik bedoel écht tekenen. Mij zonder het “ik moet dit maken”-gevoel op een blad papier storten en tekenen en mijn hoofd stil laten worden. Lezen, schrijven en tekenen, daarin vind ik mijn zen. Dat is mijn heilige drievuldigheid, zeg maar. En het was de hoogste tijd om terug wat meer te tekenen.

Dus nadat ik op de Pinterest van Elke allerhande artjournal pagina’s zag verschijnen, wist ik dat dat de enige manier was waarop ik terug meer zou tekenen voor mezelf en met traditionele media. Ik zit al genoeg achter een computerscherm. Het concept van een artjournal kende ik al langer, voornamelijk via Anna Denise die al jaren een prachtige artjournal bijhoudt en daar ook over blogt, maar ik was er nooit zelf aan begonnen. Ik dook de Moleskine schetsboek die ik ooit van Kir had gekregen op. Dat boek had al die tijd in maagdelijke toestand op mijn schap gestaan omdat het een Moleskine was en ik er niet in durfde tekenen. Maar ik zei “Flut” en begon.

In een mum van tijd ontdekte ik de set aquarelpotloden die ik een paar jaar geleden had gekocht en even later waren daar ook de pastelkrijtjes en wasco’s en dat ene bruine pastelpotloodstompje waarmee ik ooit maanden aan een stuk heb getekend. En waterverf. En acrylverf. En… ik heb eigenlijk be-lach-e-lijk veel tekenmateriaal. Het doet deugd om die materialen terug te gebruiken. Het doet deugd om deze uitlaatklep te hebben ontdekt waarbij niets moet en alles kan. En kijk, daar was Kleintje ook opeens terug! Voornamelijk omdat ik niet weet hoe ik mezelf anders zou moeten tekenen, maar soit.

You Might Also Like

 • Plutomeisje

  Dat lijkt mij een supergoeie manier om aan het tekenen te slaan! Ik ben alvast benieuwd naar welke mooie dingen daar allemaal gaan in te voorschijn komen! 😀

 • Ruth

  Wauw, wat ‘n leuk idee! Krijg nu ook zin om al mijn tekenmateriaal boven te halen… 🙂

 • Ollie en Wallie

  aahh, moleskines, ik probeer daarin altijd om niks te laten mislukken, daar is dat boekje veel te mooi voor :p
  kzou er ook nog eens wat schetsen in moeten maken, ook weer te lang geleden

 • LJ

  Ik vind het PRACHTIG en ben stiekem een beetje jaloers op al die creatieve goeie tekenaars zoals jij 🙂

 • Kir

  Blij blij blij met het lezen van dit nieuws!
  Blij met het sleutelnieuws, blij dat de moleskine niet ligt te verstoffen en blij dat kleintje terug is.
  (en heel benieuwd of er ooit een Kir verschijnt in dat schetsboekje van jou)

 • Peachy

  Twee uur. dat is de tijd die je nodig hebt om alle kleintjes te lezen. Twee uur… (een mens zonder tv moet iets doen, hé…)

 • Pin It on Pinterest