Gelezen Uncategorized

The Graveyard Book

Neil Gaiman is hier geen onbekende. Ik zag de film Coraline en die is natuurlijk gebasseerd op het gelijknamige boek van deze grote meneer. Idem met Stardust. Hij wordt een van de meestervertellers van onze tijd genoemd. Als je alleen al naar deze commencement speech kijkt, dan weet je wel wat ze er mee bedoelen.

Maar dus, ik had nog nooit een boek gelezen van hem en daar moest maar eens verandering in komen. Ik besloot mijn tanden te zetten in The Graveyard Book. Het verhaal begint vrij gruwelijk, namelijk met een slachtpartij waarbij een vader, een moeder en hun dochtertje om het leven worden gebracht door een man met een mes. Het zoontje van dit gezin, een ukkie dat maar net kan lopen, weet te ontsnappen en komt terecht op een kerkhof. Daar vangen Mr. en Mrs. Owens hem op. Klein detail: Mr. en Mrs. Owens zijn al een paar eeuwen dood en zijn dus geesten. Na overleg geven de andere inwoners de toestemming en mag de kleine jongen blijven wonen op het kerkhof. Zijn voogd Silas zal er voor zorgen dat hij iedere nacht kan eten.
Bod, zoals de jongen noemt, groeit op tussen de geesten en leert alle donkere hoekjes van het kerkhof kennen. Hoewel hij maar al te graag buiten de muren van het kerkhof zou wonen, blijft dat nog altijd gevaarlijk, want de man met het mes is na al die jaren nog steeds op zoek naar hem.

En ja, ik begrijp nu waarom ze Neil Gaiman een meesterverteller noemen. Het verhaal klopt, zijn vertelstijl is geweldig met een goed gevoel voor humor en zijn personages zijn toegankelijk, ook al zijn het de geesten en vampieren. Oh! En tot mijn grote vreugde stonden er zelfs af en toe prentjes in het boel. Stiekem vind ik dat toch nog altijd heel leuk, prentjes in boeken. Ik denk dat ik binnenkort nog meer van zijn werk zal verslinden, met prentjes of zonder.

Voor de geïnteresseerden: The Graveyard Book is in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel Het Kerkhof. Ik vermoed dat het verkrijgbaar is bij de betere boekhandel en zeker bij de online boekenwinkels.

You Might Also Like

 • hivernale

  Oh, Neil Gaiman is één van mijn favoriete schrijvers! Ik kan het dus alleen maar toejuichen dat je meer van zijn boeken gaat lezen :D.

 • Nadja

  Mijn kast kent een paar weerkerende schrijvers: Tolkien, P.G. Wodehouse en Neil Gaiman. Probeer zeker eens Neverwhere te lezen. Het speelt zich af in Londen, maar dan onder de grond. Een wat lijviger boek is American Gods. En zijn graphic novels van The Sandman zijn ook literaire pareltjes met verwijzingen naar Shakespeare, mythen en sagen… Jaja, ik ben niet voor niets al jaren fan van die man. 🙂

 • lientjepralientje

  dan houd je vast ook van Clive Barker “Abarat” en “the thief of always” (ook met prenten hihi)
  ik zal dit boek zéker lezen, thanks voor de tip!

 • Pin It on Pinterest