Gebeurd

Met de trein naar Oos… het werk… Tsjoeke tsjoeke tuut tuut

Eén van de grote veranderingen na de verhuis is mijn woon-werk-verkeer. Tot voor kort stapte ik op mijn trouwe, stalen ros en fietste ik richting kantoor. Dat was maar drie of vier kilometer. Nu woon ik zo’n vijftien kilometer van het kantoor en dat, mijn lieve lezertjes, is doenbaar, jawel, maar niet tijdens de winter in de donker, de koude en door de sneeuw. Ik wacht dus nog even tot de lente of de zomer voor ik me waag aan dertig kilometer fietsen per dag. Nu doe ik het nog even met de trein. En de trein, dat is altijd een beetje reizen, volgens de NMBS.

Volgens mij is de trein eerder altijd een beetje wachten. De eerste ochtend had de trein negen minuten vertraging wegens problemen met een wissel. De tweede ochtend al elf wegens “een incident” in Brussel (ufo’s? een zwart gat dat alle treinrails opslokte? een poetsvrouw die een trein had gestolen?). Deze ochtend werden er negen minuten vertraging aangekondigd, die uiteindelijk dertien werden. Niet meteen een goed begin van onze relatie, beste NMBS.

Maar weet je, al bij al is dat treinen niet zo heel erg. Ik heb heel lang getreind naar Halle (een uur op de boemeltrein of een half uur met een nipte overstap in Brussel Zuid, drie kwartier als ik de aansluiting miste), dus ik ben voorbereid. Ik heb mijn boek mee. Ik heb een schriftje mee om in te schrijven. Ik ben verbonden met het wereld wijde web waardoor ik de wijde wereld kan ambeteren terwijl de NMBS mij ambeteert. Entertainment genoeg dus.

Ik moet alleen even mijn innerlijke zen terugvinden. Ik moet terug leren genieten van het wachten op treinen en het zitten in treinen, van het kijken naar zonsopgangen en zonsondergangen, van het observeren en afluisteren van mensen, van de tijd om even stil te staan en niets te doen. Ik ben dat een beetje verleerd, vrees ik. Maar liefste NMBS, daarmee wil ik niet zeggen dat ik elke dag tien minuten tot een kwartier wil staan bibberen op een ondergesneeuwd perron. Deal?! Deal.

You Might Also Like

 • la merlette blanche

  Aaah, een werk op fietsafstand, een droom! Ik pendel ook al enkele jaren, eerst naar de universiteit, nu naar het werk, telkens met de trein en dan een stukje fietsen. En dat wachten, da’s misschien niet altijd fijn, maar ik neem het er graag bij. Voldoende entertainment voorzien is inderdaad wel een noodzaak 😉

 • Geraldine

  Ik ken iemand die bij de NMBS werkt en sinds ik zijn verhalen hoor heb ik alleen maar gigantisch begrip voor die vertragingen, die man zou echt eens een boek moeten schrijven! Maar daar is jouw bibberende zelve niets mee geholpen, natuurlijk… Tenzij je het boek zou lezen terwijl je wacht 🙂

 • Ilske

  Ik spoor al jaar en dag met de trein: eerst hogeschool en nu werk. Er gaat geen week voorbij zonder vertraging. Als ik van mijn 10 enkele reizen 5 keer op tijd ben, dan heb ik een goede week… Maar da’s het leven van de treinpendelaar … :-p

 • Madrina

  Ge wilt niet weten wat ik allemaal al heb meegemaakt met de trein. En vertraging, ja, je went eraan. Zo fel zelfs dat tien minuten vertraging al niet meer aanzien wordt als vertraging 😉

 • Elke

  Ha! Ge moet pendelen in de goede richting in hé: Leuven – Hasselt viel de voorbije maanden super goed mee!
  Maar wat wel waar is: verwarmde kotjes op het perron, dat zou een geweldig idee zijn!

 • Ilske

  Voilà, gisterenavond weer 56min 🙁

 • Demoiselle Do

  In Hasselt doen ze dat, geloof ik. Daar zijn wachthokjes waar ze als het vriest een klein chauffage’ke in zetten. Een paar jaar geleden deden ze dat alleszins nog. 🙂

 • Jessi

  Ik neem gelukkig een trein die nooit (of toch amper) vertraging heeft 🙂 Maar wat ga ik blij zijn dat ik volgend jaar niet meer moet pendelen!

  Ik moet ook nog aan je cadeautje werken hoor. Ben nooit thuis, daar waar mijn knutselgerief ligt. Ik hoop het deze week door te sturen 🙂

 • mamasha

  Ik ergerde me vroeger zo hard aan treinvertraging tot ik eens op reis ging naar Zuid-Amerika en iedereen gewoon keiblij was wanneer de trein gewoonweg kwam. 🙂

 • LJ

  Aaaah zo herkenbaar!! In deze kou is zelfs 10 min wachten er te veel aan. Mijn trein heeft ‘s avonds bijna altijd “ongeveer 6 minuten vertraging”, maar ge zult zien op de dag dat ge later van uw werk vertrekt, is hij wel een keer op tijd!

 • Pin It on Pinterest