Gelezen

My sister lives on the mantelpiece

Ik lees de laatste tijd precies alleen maar boeken met een hoofdpersonage dat tien jaar is. Na Wonder kwam My Sister lives on the Mantelpiece aan bod. Ik had de titel regelmatig eens in mijn Goodreads zien passeren, maar ik had er nooit verder op in gegaan. Tot ik dus Wonder las en het boek bij de suggesties stond. Ik besloot dus gewoon mijn tanden in dit boek te zetten.

James is tien (net als het personage uit Wonder) als hij verhuist met zijn vader en zus Jas naar het platteland. Daarvoor woonden ze in Londen, maar daar wilde Jamie’s vader graag weg, want Londen loopt alleen maar vol met moslims, zo zegt zijn vader. En het zijn die moslims die Rose, de andere zus van James en tweelingszus van Jas, hebben gedood op elf september tijdens een bomaanslag in Londen. Zijn vader kan geen afscheid nemen van de assen van Rose die dus maar in hun urn op de schoorsteenmantel blijven staan. Hij verdrinkt zijn verdriet. Jamie’s moeder die heeft hem, zijn zus en zijn vader laten staan en is er met een andere man vandoor. Tijdens de eerste dag op zijn nieuwe school komt Jamie naast het enige moslimmeisje van de hele klas te zitten en hoewel hij wat schrik heeft voor de reactie van zijn vader, worden Jamie en Sunya de beste maatjes, desondanks de pesterijen van de andere kinderen.

Ja, die synopsis klinkt niet echt zeer positief en laten we eerlijk zijn, het is niet bepaald rozengeur en maneschijn dit boek. Alles behalve zelfs. Maar de manier waarop Jamie omgaat met al deze tegenslagen en waarop hij zijn verhaal vertelt, is grappig en ontroerend.

Het boek is ook bij de betere boekhandel verkrijgbaar in het Nederlands onder de titel Mijn zus woont op de schoorsteenmantel. Ik weet niet wat jullie er van vinden, maar ik vind schoorsteenmantel een geweldig woord.

You Might Also Like

  • Elke

    “hij verteld”?

  • Kathleen

    Ahum. Kuch. Aangepast. Laten we dat even op de oververmoeidheid steken, goed? 😉

  • Elke

    Ach, het is menselijk naar’t schijnt 😉 (de gedachte die mij rechthoudt tijdens het verbeteren van examens met gigantisch veel taalfouten. aargh!)

  • Pin It on Pinterest