Gebeurd

Project Hallway

Toen we de eerste foto’s zagen van het huis dat we uiteindelijk zouden kopen, was een van de grote afknappers dat je met de deur in huis viel. Letterlijk. De voordeur kwam recht uit in de woonkamer. Ooit moet er een gang hebben gestaan, maar het huis is vrij smal, dus werd die uitgebroken om een grotere woonkamer te bekomen.

Allemaal goed en wel, meer plaats is leuk, maar zo’n voordeur in je woonkamer, dat is een beetje raar. En dan heb ik het nog niet over de koude lucht die tussen de kieren en gaten onder de deur komt, recht de woonkamer is. Dus besloten we een mini-inkomshall te maken. Eentje waar we net met twee naast elkaar mensen kunnen uitwuiven. We namen halvelings de afmetingen op bij mijn zus, die ook zo’n mini-inkomshall heeft en plakten een paar weken geleden op de vloer af waar de hall moest komen. En dan begon het echte werk.

Dag 1: grondlaag schilderen
Het beginDe achterste plaats van de woonkamer is al even geschilderd. De voorste nog helemaal niet. Het leven durft al eens een stokje te steken voor de werken. Maar de afgelopen weken heeft Het Vriendje de planchettekes geschilderd en daarna de muren geschuurd, zodat we op dag 1 teamgewijs aan de slag konden met verf en borstel. Ik schilderde de onderkant van de vloer tot waar ik aan kon en Het Vriendje schilderde de rest tot aan het plafond met een borstel op stok. Teamwork, mensen. Teamwork. En ook een beetje het werk doen wat binnen je uhm… mogelijkheden past. Of binnen je lengte. Ahum. Kleintje shall be kleintje.

Op de voor-foto kan je trouwens nog steeds de afzichtelijke kleuren zien die we intussen “gesmolten vanille-ijs met zo’n beetje chocoladesaus” of “braaksel” (beige-ig) en “lijk dat opgedoken wordt na drie weken op de bodem van een meer te hebben gelegen” of “psychiatriegroen” hebben gedoopt (groen-ig). De blauwiggrijzige vinyl vloer kan u ook bewonderen, hetzij onder een zeer grote laag stof. Tralala. Ik kuis echt wel niet als ik verbouw zenne. Pfuh.

PrimerDag 2: schuren

Dag 3: schilderen – deel 2
Deze keer met een extra dekkende muurverf zodat het braakselbeige en het psychiatriegroen er zeker nooit of te nimmer nog door zouden komen.

Dag 4: de opbouw
Voor de grote opbouwwerken kregen we hulp van Handige Harry, de man van de mama van Het Vriendje. We trokken samen naar de doe-het-zelf-zaak om al de materialen in te slaan en nog voor het goed en wel middag was stond er een houten skelet waar de gipsplaten tegen zouden komen. Ik keek mijn ogen uit en liet de mannen doen, terwijl ik braafjes een wasje draaide, naar de bakker ging en de badkamer kuiste. Helaas moest onze Handige Harry op tijd terug naar huis voor andere sociale verplichtingen en werkten wij nog een beetje verder met de gipsplaten.

Dag4

Rond 19u hielden we het voor bekeken omdat we met een puzzel zaten die we met onze oververmoeide hersentjes niet opgelost kregen. Op de koop toe hadden we allebei geen zin meer om te koken, dus belden we naar vriend M. om te vragen of hij een tip had waar we eten konden bestellen dat aan de deur zou worden geleverd. Uitgeput, u weet wel, niet meer in staat om zelfs maar tien minuten naar het dichtsbijzijnde frietkot of de pizzeria te stappen, laat staan volzinnen te vormen. Vriend M. stelde spontaan voor dat we bij hen zouden komen eten. Believe you me, het scheelde niet veel of ik viel op mijn blote knietjes om de heer te danken voor zulke vrienden. De rest van de avond brachten we door in fijn gezelschap en met lekker eten.

Dag 5: nog meer opbouw
Ook gisteren, tijdens dag 5, werd er nog serieus verder gewerkt. De mama van Het Vriendje kwam ook mee en dus had ik een werkmaatje. Terwijl de mannen verder werkten aan de inkomhall, werkten wij verder aan dit ietwat ambitieuze project. Dat schoot wel lekker op zo met z’n tweetjes, maar het blijft een vermoeiend werkje. Na de lunchpauze zette ik nog even thee en toen er nog kokend water over was, besloot ik dat even uit te kappen over de vloer, daar waar de vinyl had vastgezeten met extra veel lijm. Ik keek er niet naar uit om dat stukje te doen, want ik had intussen al een blein op mijn duim (jawel), maar door kokend water kwam de lijm los met een palletmesje alsof het niets was. De mama van Het Vriendje had verfsteker meegenomen die werkte op warmte (beeld je een haardroger in, maar dan een die geen hete lucht blaast, maar die gewoon héél warm wordt). We deden een kort experiment en het blijkt dus dat als je die lijm opwarmt, je de lijm van de vloer kan afsteken alsof het niets was. De palletmesjes gingen er door alsof het boter was. Bam! De vierkante meter die we nog moesten doen, was klaar op een halfuur. Hadden we dat eerder geweten… En over de al dan niet toxische dampen die door dit proces ontstonden, gaan we het even niet hebben.

dag5 vloer

Intussen was ook een kant van de inkomhall bezet en zat de lichtschakelaar op zijn plaats en had Het Vriendje de twee lagen vinyl daar ook verwijderd. We hadden verwacht dezelfde tegeltjes terug te vinden als in de gang aan de trap, maar nee, hoor. Er liggen andere tegeltjes die ook in goede staat zijn (behalve eentje) en met mooie blauwe en rode kleuren. Aaaah. Ik hou van diegene die de eerste laag vinyl heeft gelegd en daardoor die tegeltjes mooi heeft bewaard. Echt waar. Na het harde werk van de dag konden we weer gaan genieten van een lekkere maaltijd bij vriend M. en zijn madam. Ik kus mijn twee pollekes voor alle hulp die we dit weekend hebben gekregen, zowel van hen als van de mama van Het Vriendje als van de Handige Harry.

dag5

De inkomhall is niet helemaal afgeraakt dit weekend, maar dat komt wel in orde. Ik denk dat we dit weekend meer hebben gedaan dan in de vorige twee maanden samen. Pfoe! En het geeft natuurlijk een geweldige kick om dit project zo tot leven te zien komen. Echt zalig! Nu die lelijke kleuren van de woonkamer verdwenen zijn, zijn we weer een stapje dichter bij een “thuis”-gevoel.

You Might Also Like

 • Ollie en Wallie

  hard gewerkt, met een mooi resultaat! zalig die mooie oude tegeltjes

 • Yasmin

  Ziet er heel goed uit allemaal! En inderdaad, die tegels zijn prachtig!

 • Alfonsiene

  Goed idee om opnieuw een halletje te installeren, dat geeft tot direct een andere sfeer als je binnenkomt eh. En het isoleert nog eens ook.

 • Elisse

  Hard gewerkt Kleintje! En wauw, wat een prachtige tegeltjes!!

 • Maren

  Voor de lijm op je tegels, moet je eens cola proberen.
  Ik heb 3 maanden gekrapt op een vloer om de egalisee weg te krijgen en cola was het beste om de cementsluier weg te krijgen. uitgieten op tegels met cementsluier of restjes lijm en dan eerst effkens laten trekken en dan krabben…
  Succes want het is de moeite!

 • Storm

  Waw, jaloers op je tegeltjes!

 • Plutomeisje

  ‘k Vind het steeds jammerder dat er bij ons geen vinyl lag in de gang, want zo schoon dat het geworden is! 😀

 • Decoratieve tegels

  Fantastisch, die decoratieve tegels! Moet je ze nu nog in de was zetten of hoeft dat bij deze tegels niet?
  Mvg. David.

 • Pin It on Pinterest