Gelezen

Life after life

Life after LifeEr zijn zo van die boeken die blijven nazinderen. Toen ik Life after Life dichtsloeg wist ik dat ik een goed boek had gelezen, maar ik wist niet dat ik weken daarna te pas en te onpas er nog aan zou terugdenken. Ik gaf het een vier sterren op Goodreads en schreef er bij dat het nét niet goed genoeg was voor vijf sterren. Maar misschien had ik het daar fout en had ik toch vijf sterren moeten geven. Ik blijf aan dat boek denken, aan de manier waarop het geschreven is, aan de verschillende verhaallijnen en aan het hoofdpersonage dat desondanks alles een sterke vrouw is. Het was een bijzonder boek. Een aanrader zelfs.

Het concept is vrij eenvoudig: wat als je een kans kreeg om je leven opnieuw te leven? En nog eens en nog eens om zo alles wat je in een vorige verhaallijn verkeerd deed, opnieuw te doen en dit maal “juist” te doen. Ursula Todd wordt geboren tijdens een sneeuwstorm op het Engelse platteland aan het begin van de 20ste eeuw. Nog voor ze haar eerste schreeuw kan loslaten op de wereld, sterft ze. In het volgende hoofdstuk wordt Ursula Todd opnieuw geboren tijdens een sneeuwstorm op het Engels platteland aan het begin van de 20ste eeuw. Ze leeft. Een paar jaar later trekt zij en haar familie naar de kust, waar de kleine meid wordt meegetrokken in de zee door een golf. Ze sterft. Opnieuw wordt ze geboren tijdens een sneeuwstorm op het Engelse platteland van de 20ste eeuw. En zo voorts en zo verder. Ursula Todd komt tijdens haar vele verschillende levens heel wat tegen: de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse griep, huiselijk geweld, Hitler en de jonge Eva Braun, de Blitz op Londen,…

Je moet er soms je hoofd wel even bijhouden, maar al bij al is het een zeer goed boek, waarschijnlijk omdat er zoveel in zit. Het is niet gewoon een historische roman, het zijn tien historische romans in een. Desondanks de vele verhaallijnen blijft het hoofdpersonage altijd even sympathiek. Dat komt waarschijnlijk ook door de schrijfstijl van Kate Atkinson zelf, want zij zorgt voor een zeer specifiek gevoel voor humor in het boek (door toevoeging van bedenkingen tussen haakjes, er staan dus heel veel haakjes in het boek). Zo’n verhaal dat zo goed geweven is, dat kom je niet dikwijls tegen.

You Might Also Like

  • Elke

    Supertip! Zet ik meteen op mijn must-read lijstje 🙂

  • Pin It on Pinterest