Gelezen

Mr. Penumbra’s 24-hour bookstore

Mr. PenumbraEr zijn zo van die boeken waarvan ik meteen weet: “dit wordt er eentje!”. Zo eentje waarvan je kan blijven smullen en maar geen genoeg van kan krijgen. Zo eentje dat je niet opzij kan leggen en waar je constant aan moet denken. Mr. Penumbra’s 24-hour bookstore van Robin Sloan is er zo eentje. Na vijf minuten lezen wist ik het al. Ik had schrik dat het alleen maar bergaf ging gaan, maar nee. Het bleef een geweldig boek van het begin tot het einde.

Clay Jannon raakt zijn job als webdesigner kwijt door de economische crisis, maar hij blijft niet lang bij de pakken zitten en begint meteen zijn zoektocht naar een nieuwe job. Zo komt hij terecht bij Mr. Penumbra’s 24-hour bookstore, een klein, smal en ontzettend hoog winkeltje dat vierentwintig uur op vierentwintig open is. Clay wordt meteen door Mr. Penumbra zelf aangenomen. Al snel merkt hij dat er iets niets pluis is met de boekenwinkel. Je hebt de gewone klanten die voor de gewone boeken komen en je hebt de andere klanten die voor de vreemde boeken die achterin staan komen. Clay gaat op onderzoek uit en ontdekt met de hulp van wat vrienden, Google en zijn laptop dat die boeken een eeuwenoud geheim verbergen.

Dit boek sluit helemaal aan bij mijn leefwereld: webdesigners, google, boeken, typografie,… En het kapt er nog een paar van mijn interesses bovenop: geschiedenis, vreemde sekte-achtige organisaties, eeuwenoude mysteries,… Natuurlijk mag de nodige humor niet ontbreken en die is ook aanwezig. Het boek leest als een trein, waarschijnlijk ook omdat ik het maar niet opzij kon zetten. Ik wilde weten hoe het avontuur van Clay en zijn vrienden zou aflopen. Ergens kan je dit boek wel wat vergelijken met Harry Potter, maar dan “volwassener” en zonder magie, tenzij je Google magisch vindt, wat ergens wel een beetje zo is. Een beetje toch. Ergens. Dus, voor de liefhebbers van Harry Potter: zeker de moeite waard dit boek.

En voor wie alvast eens iets op voorhand wil lezen van Robin Sloan, moet zeker eens langs de man z’n website gaan om de fabel The Writer and The Witch te lezen. Ik ben precies wel fan van de man zijn schrijf- en vertelstijl.

You Might Also Like

 • Charlotte

  Dank je hiervoor!
  Toen ik je hem zag lezen op Goodreads sprak het gegeven me aan en had ik hem aan mijn “te lezen” lijst gevoegd, maar nu ik de fabel heb gelezen wil ik er meteen aan beginnen! Lijkt me helemaal mijn stijl. En ja, grote Harry Potter fan 😉

  Bedankt!

 • Demoiselle Do

  Dat klinkt goed! Bedankt voor de tip! 😉

 • Elke

  Dat klinkt als een boek voor mij 🙂

 • Elke

  Dikke sjans, het staat net voor 1,45$ in de Amazon Kindle Store!

 • Elke

  Man. Een van de beste boeken die ik afgelopen jaren gelezen heb! Heerlijk!

 • Pin It on Pinterest