Gelezen

Calling me home

Calling me homeHet grote voordeel aan Goodreads is dat je er altijd nieuwe boeken kan ontdekken. Dit kan je doen door naar de leeslijsten van je vrienden te kijken of door gewoon verder te klikken op de suggesties bij boeken die je al hebt gelezen. Zo kwam ik enkele maanden geleden uit bij Calling me home van Julie Kibler. Op die moment was het boek nog niet eens verkrijgbaar, nope, maar ik zette het toch in mijn “to read” lijst. De korte inhoud sprak me aan en de cover zag er ook veelbelovend uit.

Isabelle, een dame van bijna negentig jaar, vraagt haar kapster Dorrie, een alleenstaande zwarte vrouw van ergens in de dertig, om haar helemaal vanuit Texas naar Kentucky te rijden omdat ze daar wat dingen moet regelen. Dorrie begrijpt niet waarom ze zo ver moeten rijden, maar ze besluit het toch te doen. Zelf kan Dorrie ook wel wat tijd gebruiken om alles op een rijtje te zetten. Ze heeft genoeg aan haar hoofd: problemen met haar zoon, een nieuwe man in haar leven waarvan ze niet weet of ze hem wel moet vertrouwen,… Tijdens de rit naar Kentucky begint Isabelle te vertellen over haar grote liefde, Robert. Een verboden liefde, zelfs, want in 1939 was het in Kentucky niet toegelaten dat een zwarte man een relatie had met een blanke vrouw. Maar Isabelle en Robert laten zich niet zomaar doen.

Calling me home is Julie Kiblers debuutroman en het is een behoorlijk sterk debuut, moet ik zeggen. Het blijft absurd om te lezen hoe blanken omgingen met zwarten nog geen honderd jaar geleden in een ontwikkeld land als de Verenigde Staten van Amerika. Zelfs nog geen vijftig jaar. En ik vermoed dat het nu ook nog helemaal niet ok is, om eerlijk te zijn. Soit. Ik denk dat er heel wat leeftijdsgroepen geniet gaan hebben van dit boek, omdat er zoveel personages van alle leeftijden zijn waar je kan mee meeleven. De verschillende relaties tussen de personages zijn ook heel mooi, zowel de relatie tussen Isabelle en Robert als de relatie tussen Dorrie en Isabelle. Ik ga niet snel melige woorden gebruiken om een boek te omschrijven, maar dit was echt een hartverwarmend boek. Een schoontje, zoals ik schreef op Goodreads.

Voor de liefhebbers, het boek is intussen ook al in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel Kom naar huis en het kost het €19,95 bij de betere boekhandel.

You Might Also Like

Pin It on Pinterest