Gebeurd

10 jaar

10 jaar geleden stapte ik op een vliegtuig en begon ik aan een avontuur dat mij voor altijd zou veranderen. 10 jaar geleden begonnen mensen naar mij te verwijzen als “skiptinemi”. 10 jaar geleden moest ik even zoeken, maar vond ik uiteindelijk wel een warme thuis in dat koude land vol fijne mensen.

10 jaar geleden vroeg ik me af waar een woord begon en eindigde in die vreemde taal vol bizarre klanken die ik maar niet geproduceerd kreeg. 10 jaar geleden was ik AFS student in IJsland en zat ik eindelijk een keer op een school waar creatieve vakken serieus genomen werden, waar cursussen over Monty Python en Sherlock Holmes de normaalste zaak van de wereld waren en waar een leraar Frans me op mijn examen een 10 gaf van zodra ik een woord Frans had gezegd (“bonjour”, bam, een 10 in de sjakosh). 10 jaar geleden bracht ik zoveel uren door in de winter in een buitenzwembad dat mijn haar meerdere malen bevroor. Letterlijk. 10 jaar geleden stak ik mij vol met kleinur, skyr en nammi op nammidagur. 10 jaar geleden stond ik ergens op een heuvel die ik in stilte had beklommen en mocht ik drie wensen doen. 10 jaar geleden ontdekte ik dat skatta een van de meest walgelijke dingen ever is en dat ik een geboren talent was in het decoreren van laufabraud. 10 jaar geleden zag ik het noorderlicht in al zijn glorie en stond ik op plekken waar mensen geen huizen konden bouwen omdat de elfjes daar woonden. 10 jaar geleden woonde ik in een land waar mensen het doodserieus hadden over elfjes! Elfjes!

10 jaar na datum denk ik nog iedere dag wel een keertje aan iets wat met dat jaar te maken heeft: de mensen, het land, de taal, de school, de ijscrème en nammi,… En iedere keer als ik er aan terug denk, dan kus ik mijn twee pollekes dat ik zo een jaar ben mogen weg gaan. Het doet iets met een mens. Het was een eye-opener op vele gebieden, dat staat vast. Ik heb mezelf daar serieus leren kennen. En ik zou het iedere achttien-jarige aanraden, zo’n AFS jaar. Echt.

Boy oh boy, de tijd staat echt niet stil, hé?

You Might Also Like

 • Wapiti

  Heerlijk!

 • appelstien

  Ja, wat geweldig hé, AFS! Bij mij is het intussen al 13 jaar geleden, inderdaad, oh boy!!

 • Sofie

  Ja de max he! Ik zou het ook iedereen aanraden. Wat een blijvende indruk maakt dat, zo’n jaartje in een ander land. Ik ging 15 jaar geleden een jaar naar Canada en denk er ook nog veel aan. Ik viert zelfs nog ieder jaar Canada Day.
  En die elfjes, daar wil ik meer over weten!

 • Leonie

  Och, stil word ik daarvan. Mooi!

 • Lobke

  10 jaar… het lijkt precies alsof het gisteren was! Twordt nog eens tijd om ons jaarboek uit te halen :D.

 • Valentijn

  Mmm, Skyr, jammer dat ze dat hier niet hebben.

 • la merlette blanche

  Ik heb vroeger ook af en toe gedroomd van een dergelijke reis, een paar maanden tot een jaar in het buitenland, studeren en vrijwilligerswerk, of zelfs enkel vrijwilligerswerk, of of of … Maar dan zocht ik de prijzen op en stopte ik direct met dromen. Nja, een beetje jammer, maar goed, ik heb mezelf intussen ook gelukkig leren kennen, zonder honderden euros armer te zijn geworden 😉 Wel fijn om dit soort schrijfsels bij anderen te lezen, fijn dat anderen wel de kans hebben gekregen/gegrepen 🙂

 • Kathleen

  @La Merlette: het is inderdaad niet goedkoop, zo’n jaartje weg. Mijn ouders hebben het gehele bedrag voorgeschoten, ik heb hen de helft achteraf terug betaald. Dat was onze afspraak. Voor mij was het dat meer dan waard.

 • An

  Ben ik nu de enige die curieus is wat ‘skiptinemi’ betekent? Ik ben ooit 3 maanden op Erasmus geweest naar Madrid en dat zijn idd. blijvende indrukken. En Ijsland is zo’n fantastisch mooi land!

 • An

  Gevonden! 🙂

 • Ollie en Wallie

  oh, nu krijg ik ook heimwee naar IJsland, en ik ben er maar 2 weken geweest 🙂
  moet geweldig geweest zijn zo’n jaartje AFS, ik heb spijt dat ik vroeger nooit zoiets gedaan heb, nu zou ik meteen vertrekken 🙂

 • Janina Modaal

  O, wauw!
  Dat moet een legendarisch jaar geweest zijn.

  Zelf ging ik nooit in het buitenland wonen,
  maar wij hadden wel 10 jaar lang het buitenland bij ons wonen.
  Door 10 jaar na elkaar gastgezin te zijn voor AFS. Ook best leerrijk en leuk :).

 • lentebloem

  Mens, is dat al tien jaar geleden?!

  Ik volgde je toen ook al en was toen echt jaloers.

  IJsland staat nog altijd op de lijst van landen die ik ooit wil bezoeken.

  🙂

 • Pin It on Pinterest