Gelezen

Contagious

contagiousHet zou de titel kunnen zijn van een of andere thriller waarin een dodelijk virus furore maakt op onze planeet. Of iets met zombies, daar zou die titel ook wel bij passen. Maar eigenlijk is het gewoon een marketingboek. Jawel. Marketing. Dat had je niet verwacht hé?

Het zit zo. Ik heb een mini-bedrijfje dat ik zo goed en zo kwaad mogelijk probeer te runnen. Af en toe is het al eens nodig om een marketingboek of iets in die aard te lezen, gewoon om een keer na te denken over die kant van de zaak. Ik heb nooit van mijn leven ook maar een les marketing gehad, dus moet ik het zelf maar leren. “Contagious: Why things catch on” (want dat is stiekem de volledige titel van het boek, niks zombies dus) is eigenlijk vrij basic, dus ik vermoed dat het niet echt iets is voor mensen met een diploma in marketing of met jarenlange ervaring. Voor mij daarentegen was het een behoorlijk interessant boek.

Jonah Berger legt aan de hand van het STEPPS principe uit waarom sommige dingen aanslaan en sommige dingen niet aanslaan. Waarom wordt een bepaald filmpje op Youtube miljoenen keren bekeken en andere niet? Waarom verkoopt een product bij iemand wel goed en een gelijkaardig product helemaal niet? Volgens Berger gaat het allemaal om Social Currency, Triggers, Emotions, Public, Practical Value en Stories (STEPPS). Die zes onderdeeltjes worden in het boek uitvoerig toegelicht aan de hand van tal van voorbeelden.

Misschien is het boek niet voor iedereen weggelegd, maar voor mensen die een beetje interesse hebben in marketing of die een mini-bedrijfje hebben, zoals mezelve, is het wel een aanrader. Al is het maar om even stil te staan bij hoe je zelf je eigen marketing aanpakt en wat je er aan kan veranderen om het nog beter te doen.

You Might Also Like

  • la merlette blanche

    En alweer: bedankt voor de tip! Als copywriter in opleiding zou ik sowieso wat meer over marketing willen weten, dus deze komt op het leesvoer-lijstje!

  • Pin It on Pinterest